Review: Acer TravelMate Spin B1 laptop met tablet modus

Acer heeft ons eerder dit jaar verrast met een leuke line-up nieuwe modellen voor het komende schooljaar. Het eerste product dat we kunnen testen is de TravelMate Spin B1. Het is een veelzijdige budget laptop, die ook als tablet te gebruiken is door het scherm om te klappen. Let bij aankoop op de specs van De TravelMate Spin. Er zijn namelijk nog al wat versies op de markt die qua processor en opslag verschillen. Wij testen het model dat Acer Nederland geselecteerd heeft als ideale school/ werk laptop, inclusief pen: de TravelMate Spin B118-RN.

Netjes

De TravelMate Spin B1 is een kleine reislaptop die je zo in de rugzak meeneemt op vakantie, op reis of naar school. De laptop is gemaakt om een stootje te weerstaan en kan zelfs een glas water over het toetsenbord wel hebben. De afwerking is ronduit netjes en voelt aan als de gedegen ThinkPad laptops van weleer. De materialen behoren niet tot de top, maar niets voelt echt goedkoop aan. De toetsen werken lekker en het touchpad is redelijk zuiver. De knoppen moeten we aan wennen en reageren in het begin minder trefzeker totdat we er aan gewend zijn. De laptop staat stevig op een vlakke ondergrond en het scherm laat zich perfect in alle hoeken plaatsen. Je kan zelfs het scherm omklappen om de laptop als tablet te gebruiken. Ook is het mogelijk om de laptop als een opengevouwen kaart te plaatsen. Zo is het comfortabel filmpjes en presentaties kijken. Het scherm is aanraakgevoelig waardoor je de laptop ook echt als tablet kan gebruiken.
De veelzijdige laptop heeft ook zeer veel aansluitingen. Zo is er 2x USB, SD-kaart, HDMI, hoofdtelefoon en ethernetaansluiting. Een mogelijkheid om de laptop veilig aan een kabel op slot te leggen ontbreekt ook niet. Kortom een zeer complete traditionele uitrusting waar een MacBook Pro gebruiker wellicht nog naar verlangt.
Kortom de laptop is veelzijdig in gebruik, kan een stootje hebben en voelt nooit als een speelgoed laptop. Dit is een degelijke kleine klaptop met de moderne mogelijkheden van een tablet.

Gebruik

Voor Windows10 gebruikers biedt de TravelMate Spin B1 een serieuze instap in de mogelijkheden van het besturingssysteem als laptop en als tablet. De processor en grafische kaart zijn bescheiden maar voldoen voor alle kantoor- en schooltaken. Ook GoPro filmpjes kunnen we prima in de GoPro software bewerken. Wel blijkt dan direct het grote nadeel van dit model. De opslag capaciteit van 64GB is gewoon erg beperkt. Als je nagaat dat de meeste smartphones al meer opslag hebben, snap je niet dat Acer er niet meer opslag in heeft geplaatst of de mogelijkheid biedt om met een SSD opslag snel de capaciteit uit te breiden. Een paar keer hebben we het systeem herstart wanneer door veel applicaties het geheugen volgelopen leek. Door het opslag medium is opstarten echter erg snel en geen langdurige procedure.
We merken in het dagelijks gebruik wel dat de Spin B1 niet de snelste machine is en dat misschien voor sommigen het fysieke formaat misschien te bescheiden is. Daar staat wel tegenover dat het geheel een prima configuratie is voor mobiele gebruikers. De luidsprekers zijn beperkt qua volume en bassen. De camera is ook minder dan de camera’s in de betere smartphones.
Formaat, robuustheid en spatwaterbestendigheid zijn voor reis- en schoolgebruik perfect. Verbluffend goed is de accu van de TravelMate Spin B. Zonder problemen werk je een hele dag zonder opladen.

Opvallend

De TravelMate Spin B1 valt op door de compleetheid. Zo wordt de laptop ook nog geleverd met een pen. Diverse Windows10 applicaties ondersteunen het gebruik van een dergelijke pen. Natuurlijk kan je hem gebruiken als een soort muisbesturing. De werkelijke toegevoegde waarde moet m zitten in de teken apps. Zo is er de nieuwe Paint3D app. Wij zijn geen fan geworden van de pen. Allereerst is er een beetje vertraging, wat je nooit wilt. Vergeleken met een iPad Pro pen, is deze penoplossing echt een mindere. Hij is wel, net als de laptop, robuust gemaakt en kan gerust vaak van tafel vallen zonder storingen. Dat zal in de praktijk ook gebeuren, omdat je de pen nergens aan de laptop kan klikken of bevestigen. Een magneet contactje was wellicht handig geweest. Na een paar dagen hebben we de pen weer in de doos gedaan en eigenlijk niet meer gemist.
Een niet onbelangrijk detail is de passieve koeling van de laptop. Hierdoor is de Spin B1 opvallend stil in gebruik.

Conclusie

De TravelMate Spin B1 maakt zijn belofte als reisgenoot of schoollaptop met tablet functies volledig waar. Het touchpad en de opslagcapaciteit zijn het enige wat we liever iets beter zouden zien. Een glas water over de laptop gooien was misschien wel het spannendste tijdens de test. Voor de rest voldoet de laptop aan alles wat je voor dit prijspunt mag verwachten. Een prima instapper of laptop voor op reis.

De TravelMate Spin B1 is in diverse configuraties leverbaar vanaf 499 Eruo. Wij testten de 64GB opslag, Full HD met pen versie. 

 

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • lekker formaat
  • mobiel
  • robuust
  • veel aansluitingen
  • compleet
  • pen
  • gebruiksmogelijkheden

THE BAD

  • opslagkeuze bij aankoop
  • opslag pen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events