Review: Netgear Nighthawk X10 (R9000 60GHz router)

Hij heeft lang rondjes staan draaien op de redactie, en terecht. Toen de Netgear Nighthawk X10 bij ons arriveerde, konden we niets met de belangrijkste vernieuwing; de ondersteuning van 60GHz WiFi verbindingen. Met de komst van de Samsung Galaxy S8 veranderde dit. We konden jullie eindelijk het hele verhaal brengen.

Unboxing

Netgear levert de Netgear Nighthawk X10 in een enorme doos met alles dat je nodig hebt. Bijzonder is wel dat ze in de Europese verpakking twee adapters stoppen. Één voor het Verenigd Koninkrijk en één voor de rest van Europa. In theorie gooit iedereen die de Netgear Nighthawk X10 dus een complete netstroom adapter weg. Niet echt goed voor het milieu.

Design

Qua design wijkt de Netgear Nighthawk X10 behoorlijk af van haar voorgangers. Nog steeds is het agressieve uiterlijk gericht op vooral de gamers, maar er zijn meer rondingen in het ontwerp te vinden. Misschien om het iets toegankelijker eruit te laten zien, misschien om te voorkomen dat je er een biertje op zet tijdens een nachtje doorhalen achter COD.

De Netgear Nighthawk X10 is ook een ware lichtshow geworden. Hoewel de router nog maar vier antennes telt, zijn deze antennes voorzien van eigen status LED’s zodat je ziet dat ze aan staan. Overigens vallen de blauwe LED’s overdag niet heel erg op, dus verwacht geen disco. Daarnaast lijkt de voorkant wel een kerstboom met alle status LED’s. Die geven aan welke van de WIFI netwerken online zijn, welke van de zes gigabit LAN poorten op de achterkant in gebruik zijn, de 10gigabit poort met SPF+ etc etc. Een indrukwekkend geheel.

Specs

In de Netgear Nighthawk X10 ligt een quad-core chipset waarvan de vier processors op 1.7GHz draaien. Inderdaad. De chipset is te vergelijken met dat van moderne smartphones in het middensegment. Al deze processorkracht moet er voor zorgen dat de router 800Mb/s over de 2.4GHz band kan drukken, 1.733Mb/s over de 5GHz band en nog eens 4.600Mb/s over de 60GHz band. Je krijgt twee USB 3.0 poorten voor dataopslag.

60GHz vs 5GHz vs 2.4GHz

Met 2.4GHz was het gemakkelijk om een WiFi netwerk op te bouwen dat vrijwel het hele huis bedekte. Totdat we steeds meer apparaten in onze huizen kregen die op deze band stoorden. We namen een vlucht naar 5GHz. Sneller. Minder druk. Minder storingsgevoelig, maar zeker ook minder sterk. Met een beetje geluk bedekte je netwerk nog twee verdiepingen, maar daar stopte het dan ook.

De nieuwste toevoeging aan het gamma van WiFi netwerken is de 60GHz verbinding. Zoals je tussen de specs al kon lezen kan deze een theoretische snelheid van 4.600Mb/s behalen. Aal de snelheid van de chips van de Netgear Nighthawk X10 zal het niet liggen, maar ook hier is de daadwerkelijke verbinding enorm belangrijk. 60GHz blijkt zich eigenlijk te beperken tot de ruimte waarin de Netgear Nighthawk X10 staat. In mijn geval stond deze in de woonkamer. In de woonkamer kon ik met mijn S8 genieten van topsnelheden op het interne netwerk en hele snelle reactietijden. Ging ik het internet op, werd ik natuurlijk beperkt tot de 50Mb/s verbinding die ik heb. Liep ik de kamer uit, was de winst van die 60GHz verbinding vrijwel verdwenen. Sterker nog, iedere meter dat ik verder van de router ging zitten, zakte de snelheid van de verbinding al in. En dat is zonder obstakels.

Mogelijk is dit ook één van de redenen dat Netgear alvast een sneller LAN poort op de Netgear Nighthawk X10 heeft geplaatst. Zo kun je bedraad een 60GHz access point in een andere ruimte in huis aansluiten die toch kan profiteren van de enorme snelheid van 60GHz netwerken. Zou deze op een reguliere gigabit LAN poort zitten, vormt deze een bottleneck waardoor je driekwart van de doorvoersnelheid van 60GHz verliest. Zet je de router in een kast, kun je het 60GHz netwerk net zo goed uitschakelen.

Ga je de router in het zicht plaatsen om gebruik te maken van dat 60GHz netwerk, is het leuk om te weten dat de verlichting van de router uitgeschakeld kan worden. Dit gaat handig via een schakelaar achterop, dus geen geklooi met knopjes. Goed bedacht door Netgear.

Nu is de Samsung Galaxy S8 nog één van de weinige apparaten die 60GHz ondersteunt, maar we verwachten er veel van. Vooral in het najaar, tijdens de IFA in Berlijn, verwachten we veel aankondigingen van 60GHz ondersteunende apparaten zoals laptops, TV’s etc.

Bedraad

Ook bedraad staat de Netgear Nighthawk X10 haar mannetje. Er zijn maarliefst zes gigabit aansluitingen. Heel wat meer dan op de X6 die we eerder hebben getest. Maar bovenal… de eerste twee gigabit poorten bieden ondersteuning voor link aggregatie. De meeste NAS systemen bieden dit ook. Hierdoor kan de bandbreedte tussen NAS en netwerk verdubbelen. Of tussen de Netgear Nighthawk X10 en een switch met link aggregatie natuurlijk ;-). Dit ben ik nog niet eerder op routers tegengekomen, dus wat bij betreft een goede ontwikkeling.

Nog een goede ontwikkeling is de aanwezigheid van een SP+ aansluiting. Dit is een speciale netwerkpoort die 10 gigabit per seconde aan kan. Deze aansluiting zit er vooral voor NAS gebruik, al zijn er weinig consumenten NAS systemen die ook SP+ ondersteunen.

Installatie en configuratie

Voor het eerst kunnen we zeggen dat de installatie van de Netgear Nighthawk X10 echt prima uitvoerbaar is vanaf de smartphone. Netgear experimenteert hier al langer mee, maar nu lijkt de techniek echt helemaal volwassen. Dus voor gezinnen zonder computers, is installatie zeker geen probleem.

Installeer je de router met een PC, krijg je meteen de optie om twee apps van Netgear te downloaden. De Genie app om de status van het netwerk in de gaten te houden (en deels te configureren) en de ReadySHARE Vault-app. De ReadySHARE Vault-app is een app waarmee je tijdige back-ups van het systeem kunt inplannen. Dan maak je dus slim gebruik van die twee USB 3.0 poorten die in de router zitten.

Kijken we nu naar de web interface, zien we een vertrouwd plaatje. En dat is jammer. Netgear Renie beging onderhand echt een beetje te verouderen. Het ziet er niet meer strak uit en de vele opties in de menu’s zijn duidelijk organisch gegroeid. Het wordt tijd dat iemand bij Netgear wakker wordt en gaat nadenken over een nieuwe UI. Wil je de router echt tot in detail instellen ben je echt wel even aan het zoeken.

Streamen in 4K & NAS functies

Met een stevige processor hoopt Netgear niet alleen met een lagere ping, betere game ervaringen te bieden, maar Netgear probeert ook een plekje te veroveren in jouw home entertainment systeem. Netgear heeft al een enorme ervaring met het bouwen van NAS systemen en die ervaring ze het nu in op deze router.

Zo is het voor het eerst mogelijk om Plex op een Netgear router te installeren. De hardware van de router zou dan sterk genoeg moeten zijn om 4K films te transcoden. En als je geen ondertitels meestuurt, gaat dit ook echt goed. Stuur je wel ondertitels mee, dan merk je wel dat Plex het wat zwaar krijgt. Het grootste probleem is echter opslagruimte. Een beetje 4K film vraagt al snel 200GB aan opslagruimte. Met externe HDD’s op de USB 3.0 poorten kom je al aardig ver, maar beter nog is gewoon een NAS die deze taken uit handen neemt. Plex in 4K is een mooie showcase voor wat de Nighthawk X10 qua prestaties allemaal kan, maar het is niet de meest handige Plex oplossing. Leuk detail, je krijgt drie maanden gratis Plex Pass bij de router.

Wat je ook mist met het gebruik van externe HDD’s is een goede back-up oplossing. In een NAS kun je RAID gebruiken om bij het uitvallen van een schijf, niet meteen al je data kwijt te zijn. Via USB kan dit niet.

Wat wel kan, is een back-up maken naar Amazon Cloud Drive. Dit is relatief goedkoop en werkt intuïtief. Om foto’s te archiveren zit er de Kwilt app in. Al met al goed opweg om de router multifunctioneel te maken terwijl Netgear toch ook probeert te voorkomen dat de router haar NAS markt kannibaliseert. Het is niet mogelijk om andere apps te installeren, wat met de NAS systemen wel kan.

Stembediening

Er zit nog meer toekomstmuziek in deze router van Netgear. Zo zit er ook ondersteuning in voor Amazon Alexa en ook daar loopt Netgear bij mijn weten voorop in routerland. Maar helaas… Alexa werkt alleen in de VS en het VK. Dat gaat voorlopig dus nog niet gebeuren.

Conclusie Netgear Nighthawk X10

Met de Netgear Nighthawk X10 koop je één enorme berg toekomstige technologie. Stembesturing is cool, maar niet als je in Nederland woont, want dan werkt het niet. Het streamen van 4K is cool, maar met externe harddrives niet voor iedereen even handig gezien Plex echt gemaakt is voor gebruik op een NAS. De 10Gbps SFP+ netwerkaansluiting is ook enorm cool, mits je een NAS hebt met 10Gbps SFP+ die ernaast staat. De 60GHz WiFi verbinding is ook cool, mits je zo ongeveer naast de router zit en één van de weinige apparaten hebt die ermee overweg kan. Gaan deze argumenten nog niet op voor jouw situatie, kun je beter een router uit Netgear’s NightHawk X6 generatie kopen en even afwachten tot 60GHz echt goed uitontwikkeld is. De X10 is één brok toekomstmuziek waarbij het een en ander echt nog verfijnd kan worden. Daarnaast mag Netgear Genie onderhand ook echt wel een facelift krijgen.

Beschikbaarheid

De Netgear Nighthawk X10 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • 1 10Gbps SFP+ poort
  • Streamen in 4K mogelijk
  • Draait Plex Server
  • Back-ups naar Amazon Drive
  • Ondersteuning voor link aggregatie

THE BAD

  • 60GHz valt in de praktijk erg tegen qua bereik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.