Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Netgear Nighthawk X6 (R8000 Router)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Tri-Band is een simpel idee dat waanzinnig goed werkt
  • Gemakkelijk in te stellen
  • Je hoeft niet over de antenneplaatsing na te denken
  • Simpelweg de beste router van dit moment

THE BAD

Wat kan het een gezeur zijn om een fatsoenlijk WiFi netwerk de lucht in te trekken. Zeker wanneer je dikke betonnen plafondplaten en muren hebt en dan toch nog een beetje wil streamen via Netflix en met een lage ping wil gamen. De Nighthawk X6 van Netgear blijkt het toch allemaal mogelijk te maken.

Unboxing (enorme router in een enorme doos)

Netgear levert haar paradepaardje, de Nighthawk X6, af met een netvoeding, twee netstroomstekkers (één voor de EU), handleiding, software CD en een gele LAN kabel. Mooi compleet dus.

Design (is dat een stealth bommenwerper in jouw dressoirkast?)

Mijn eerste gedachte bij het aanschouwen van het zwarte spektakel is… wouw… Netgear imponeert vanaf het openen van de doos met haar Nighthawk X6. De router is groot en ligt daar met haar antennes netjes op haar buik gevouwen en een straatje LED lampjes die over het midden lopen. De eerste stap? De antennes uitvouwen. Ook hier imponeert Netgear met de scharniertechniek die de antennes automatisch in de beste stand zet. Iedere antenne heeft immers een eigen optimale stand en Netgear voorkomt op deze manier dat je met jouw eigen creatieve inzicht vreemde keuzes maakt.

Toch kleeft er ook een klein nadeel aan dit designgeweld. De Nighthawk X6 is niet gemaakt om opgehangen te worden. Hij is echt gemaakt om op zijn rug te liggen en zo zijn harde werk te verrichten. Dit is belangrijk, want er moet een bepaalde afstand tussen de antennes zijn om optimaal te functioneren en zo forceert Netgear wederom dat jij de router op de beste manier positioneert.

Dat de antennes van de Nighthawk X6 niet groot zijn zegt trouwens niets. In tegenstelling tot andere zaken gaat hier de regel ‘size doesn’t matter’ op. Het stukje antennetechniek zit immers in de plastic antennes ingesmolten en ziet er mogelijk heel anders uit dan wat je aan de buitenkant denkt te zien. Hierdoor kan een goed ontworpen, kleine antenne veel beter presteren dan een simpele, lange spriet.

Bediening (less is more)

Netgear is op een bijzondere manier met de bediening van de Nighthawk X6 omgegaan. Over het midden van de Nighthawk X6 ligt een prachtig schouwspel aan LED’s die de status van de Nighthawk X6 weergeven. Alleen de onderste twee zin wat groter en dat blijkt logisch. Dit zijn twee knoppen. De bovenste gebruik je om in één keer het WiFi netwerk offline te halen. Het onderste is de WPS knop (het is handig de twee niet te verwarren). De andere twee knoppen zitten achterop de Nighthawk X6. De eerste is een schuifje waarmee alle status LED’s kunnen worden uitgeschakeld mocht je de lichtshow niet waarderen. De tweede is de algehele aan/uit knop zoals deze wettelijk in de Nighthawk X6 aanwezig moet zijn.

Aansluitingen (Genoeg is genoeg)

Alle aansluitingen zitten achterop de Nighthawk X6. Hier krijg je vier gigabit LAN poorten en één WAN poort (voor naar het internetmodem). Daarnaast bevat de Nighthawk X6 zowel een USB 2.0 als een USB 3.0 poort. Die 3.0 gebruik je bij voorkeur om bestanden op het netwerk te delen terwijl je de USB 2.0 poort gebruikt voor het delen van printers en andere USB apparaten die wat minder snelheid nodig hebben.

Tri-Band (Dual-band maar toch anders)

Wanneer we het over WiFi hebben, spreken we doorgaans het liefst over dual-band internet. Dit staat dan synoniem voor het oude, langzame en overvolle 2.4GHz spectrum en het nieuwere, snellere en minder overbevolkte 5.0 GHz spectrum. Met Tri-Band, zoals toegepast in de Nighthawk X6, blijven we op deze twee banden zitten, maar splitst de Nighthawk X6 zelf de 5.0GHz band op in twee netwerken.

Op 2.4GHz heeft de Nighthawk X6 een maximale bandbreedte van 600Mb per seconde. Leuk voor al jouw oude apparaten. Op 5.0GHz beschikt de Nighthawk X6 over twee banden van 1.300Mb per seconde. De Nighthawk X6 heeft dus een totale bandbreedte van 3.200Mb per seconde en daar komt de naam AC3200 op de doos vandaan.

Netgear-Netwerkoverzicht

Moet je dan zelf nadenken over het verdelen van jouw apparaten over deze twee 5.0GHz banden om de snelheid erin te houden? Nee. De Nighthawk X6 maakt standaard onderscheid tussen apparaten die snel reageren en apparaten die langzaam reageren. Snelle apparaten komen op de ene band en langzame op de andere. Het kan zelfs zo zijn dat een apparaat van de ene naar de andere band verschuift. Bijvoorbeeld wanneer je met jouw smartphone verder weg van de router gaat zitten waardoor de reactietijd langzamer wordt. Om dan andere netwerkapparaten niet tot last te zijn, schuift jouw smartphone dan naar de langzamere groep toe. Netgear noemt dit Smart Connect.

De Chipset (vergelijkbaar met een smartphone)

De datasnelheid van de Nighthawk X6 komt onder anderen tot stand door de radiochip in de router. In het geval van de Nighthawk X6 hebben iedere twee antennes één chip. Deze radiochips staan weer in verbinding met een dual-core 1GHz ARM Cortex A9 processor. Dat is wat we nu in de low-end smartphonemarkt zien zitten. Daarnaast beschikt de chipset over 128MB aan opslagruimte en 256MB aan werkgeheugen.

De Installatie (zo gedaan)

De installatie van de Nighthawk X6 is zo complex als je deze zelf maakt. Wanneer je de iOS of Android app (Netgear Genie) download, zijn alle basisinstellingen snel te maken. Van SSID’s tot wachtwoorden en het beheren van alle apparaten op het netwerk. Dit heeft Netgear allemaal prima geregeld. Bovendien zie je ook meteen jouw Netgear Powerline adapters en andere Netgear apparatuur terug in Genie. Hoewel niet alle instellingen erin zitten, is dit wel echt de centrale hub in jouw netwerkmanagement aan het worden.

Netgear-Genie-Netwerk

Wil je wat meer uit de router halen, dan log je in op de router zelf. Je krijgt dan echt alle instellingen voor je kiezen en dit levert een enorme vrijheid op. Zo kun je VPN verbindingen opzetten, maar ook publieke FTP servers wanneer je een stick of een drive achterin de Nighthawk X6 hebt geprikt. Soms is het wel even zoeken waar bepaalde instellingen zitten. Netgear maakt al jaren onderscheid tussen ‘basis’ en ‘geavanceerde’ instellingen. Het lijkt alsof de twee elkaar overlappen, maar dit valt in de praktijk toch vaak mee. Hierdoor is het niet altijd meteen duidelijk waar een bepaalde instelling zit.

Netgear-Genie-Verkeersmeter

De Praktijkervaring (Iedereen plezier)

We hebben de Nighthawk X6 nu twee maanden mogen testen en in deze twee maanden is het verschil met een reguliere dual-band router enorm snel duidelijk geworden. Het concept van de dubbele 5.0Ghz band met Smart Connect van Netgear werpt al snel zijn vruchten af. Zeker wanneer je veel gebruikers in huis hebt die graag streaming video kijken. Daarmee is Smart Connect echt een enorm fijne toevoeging bovenop de QoS (Quality of Service) laag die al in de Netgear routers aanwezig is om apparaten de juiste prioriteit toe te kennen.

Bovendien heeft de Tri-Band technologie nogal een voordeel ten opzichte van technieken als Multi-User MIMO waar concurrenten mee werken. Als jouw apparaat 802.11ac ondersteuning biedt, is het al goed. Voor Multi-User MIMO moet het apparaat ook echt dat protocol ondersteunen. Met name entertainmentproducten als gameconsoles zijn vaak traag met de ondersteuning hiervan.

Conclusie

We hebben natuurlijk geen labtest gedaan. Dat kunnen we hier simpelweg niet. Je krijgt van ons dus geen exacte details over de snelheid van de Nighthawk X6. Wat we wel kunnen zeggen is dat het bereik van de Nighthawk X6 prima is ten opzichte van concurrenten. Let wel dat de telecomwaakhond in Nederland het verplicht dat alle routers met een maximum sterkte werken. Vrijwel alle routers die je koopt worden afgeknepen op het bereik.

Wat echter belangrijk is, is de bandbreedte van de Nighthawk X6. Sinds de installatie van de Nighthawk X6 klaagt niemand in huis meer over slechte streams. Waar bereik is, is bandbreedte en genoeg bandbreedte. Zelfs de consoles die draadloos zijn aangesloten hebben nog een prima ping. De Netgear Nighthawk X6 is op dit moment de enige router die we voor de hardcore gebruiker kunnen aanraden.

Beschikbaarheid

De Negear Nighthawk X6 AC3200 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Binnenkort lees je bij ons hoe je het beste resultaat uit jouw Wi-Fi netwerk haalt.

2 reacties

  1. Ik heb deze nighthawk r8000 gekocht, maar de wifi hapert. Soms 1 seconde geen verbinding, soms valt internet uit. Ik heb mijn hele netwerk gereset, maar niets helpt. Waardeloos apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.