Review: Honor 6x (Android Smartphone)

Met de Honor 5X zette het jonge merk de markt op scherp. Een betaalbare smartphone met een topdesign en een scherp geprijsde chipset moesten de markt veroveren. Met de Honor 6X doen ze het nog eens dunnetjes over. Of toch niet? De afgelopen twee weken liepen we met het toestel op zak.

Unboxing

De unboxing is gewoon lekker compleet, zoals het hoort. We vinden zelfs nog een headset in het doosje. Netjes.

Design

Qua design… maakt de Honor 6X eerlijk gezegd niet dezelfde indruk die de Honor 5X naliet. Ja, de achterkant is weer van metaal en ja er zijn meerdere bewerkingen uitgevoerd. Maar ze zijn niet heel bijzonder. Op dat gebied weet het toestel zich dit keer niet heel goed te onderscheiden. Van de andere kant, het ziet er allemaal wel heel netjes uit en het toestel ligt prima in de hand. Misschien geen wow-factor deze keer, maar wel gewoon prima.

Aan de achterkant vinden we verder de vingerafdruksensor en een dubbele camera met LED flitser.

Voor ziet de Honor er niet heel onderscheidend uit. Het glas is wel netjes afgerond waardoor je geen scherpe randjes voelt. Ook hier gewoon een nette presentatie dus.

Display

De Honor 6X heeft een IPS display meegekregen met een nette 1080×1920 Full HD resolutie. Het display heeft een diagonaal van 5,5 inch. De kijkhoek van het display is goed en ook qua kleuren valt het display in dit prijssegment op.

Geluid

Aan de onderkant van het toestel heeft Honor haar speaker zitten. Het volume van de speaker is aardig, maar niet heel luid. Kwalitatief weet de speaker ook niet op te vallen. Hier lijkt wat bespaard te zijn om de prijs van het toestel laag te kunnen houden.

Het geluid is met de meegeleverde headset prima. Honor en Huawei leveren al langer deze oordopjes mee en hebben ze echt wel goed doorontwikkeld. De oordopjes zijn in vergelijking tot andere toestellen in deze prijsrange erg goed.

Chipset

De chipset is een HiSilicon Kirin 655 die door Huawei is ontwikkeld. De chipset beschikt over 3GB aan werkgeheugen. Dit werkgeheugen is vooral belangrijk om snel tussen apps te kunnen schakelen. Dit blijkt voor de Honor 6X in de praktijk echt prima te gaan. Voor de alledaagse apps ervaar je gewoon een vlotte smartphone. Kijken we naar de prestaties, dan zien we ook een flinke winst ten opzichte van de Honor 5X. Het lijkt erop dat het geld dat bespaard is op een bijzonder uiterlijk, gestoken is in een snelle chipset. Wat mij betreft een prima keuze.

Je krijgt standaard 32GB aan opslagruimte. Dit is met een MicroSD kaart uit te bereiden. Wel moet je dan keuzes maken. Zonder MicroSD erin kun je namelijk een tweede SIM plaatsen.

Wat tegenvalt is het ontbreken van USB-C. Dit zit op vrijwel alle Honor en Huawei toestellen die de laatste tijd de markt hebben betreden. In plaats daarvan gebruikt het toestel nog microUSB. Hoewel het voor de datasnelheid niet uitmaakt, gaat de markt over naar de nieuwe aansluiting. Het is inmiddels wenselijk dat nieuwe toestellen gewoon USB-C gebruiken.

Android

Niet alleen de keuze voor MicroUSB in plaats van USB-C hint dat het toestel al wat langer op de plank ligt bij Huawei. De software doet dit ook. Je krijgt nog Android 6 en EMUI 4. Je mist dus heel wat dingen die in de Huawei en Honor toestellen van laat vorig jaar en dit jaar zijn verschenen. Jammer. Natuurlijk kun je altijd nog een andere launcher installeren om EMUI te vervangen, maar EMUI 5 is toch wel zo goed dat ik hier zelf geen behoefte meer aan heb. Tijd voor een upgrade dus.

Camera

De Honor 6X beschikt over een dubbele camera achter. Één voor de scherpte en details en één om de foto in te kleuren. Het totale plaatje meet 12 megapixels. Genoeg om een foto op A4 haarscherp af te drukken.

De kwaliteit van de foto’s ligt sterk in lijn met de prijsklasse. Niet al te lichtgevoelig en niet bijzonder. Gewoon goed. Wel laat de camera het toe dat je mooiere bokeh effecten krijgt. Daarmee doel ik op onscherpte in afbeeldingen. Daar weet de camera wel pluspunten te scoren. De app is, zoals we gewend zijn, zeer uitgebreid met vele presets voor bijvoorbeeld landschappen, documenten en voedsel.

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor werkt precies zoals we inmiddels van het merk gewend zijn. Hij registreert de vingers snel en nauwkeurig. Bovendien is de plaatsing op de achterkant erg comfortabel. Daar heb je immers je wijsvinger zitten. Onder EMUI zijn ook nog wat leuke grappen toegevoegd in de vorm van gestures. Zo kun je met swipe bewegingen door jouw verzameling foto’s swipen zonder dat je met jouw vinger over het scherm hoeft te bewegen.

Accuduur

De accuduur van de Honor 6X is weer een sterk punt bij deze Android smartphone. Met 3.340 weet het toestel het met gemak een dag uit te houden. Met het power management zit het dus wel goed voor het toestel.

Conclusie Honor 6X

De Honor 5X moest het vooral van haar premium looks hebben. Bij de Honor 6X gaat het duidelijk om de brains. Binnen de prijsklasse levert Honor een Android Smartphone die behoorlijk vlot is en een lang uithoudingsvermogen heeft. Ondersteuning voor een extra SIM kaartje is een erg sterke bonus en de vingerafdrukscanner is prettig als altijd.

Jammer zijn de oude Android en EMUI versies in combinatie met het ontbreken van USB-C. De camera voldoet aan de verwachtingen binnen de prijs al blijkt hij uit in achtergrond onscherpte. Opnieuw veel voor weinig en opnieuw een sterke entree in het middensegment.

Beschikbaarheid

De Honor 6X is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel Android voor weinig
  • Prima vormgeving
  • Vlotte Android ervaring
  • Mooie onscherpte mogelijk op de camera

THE BAD

  • Terug naar micro-USB
  • Nog geen Android 7
  • Nog geen EMUI 5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.