Review: Honor 5X

Honor durfde een feestje te organiseren voor een niet-flagship smartphone release. Dan moet je lef hebben en… dat mag. Met een prijskaartje van €229 is de Honor 5X goedkoop en voor het prijssegment zonder twijfel een schot in de roos.

Unboxing

Honor levert de Honor 5X met een micro-USB kabel, een USB lader, een SIM tool, wat documentatie en een screenprotector die al netjes op het scherm is geplakt. Mooi compleet dus.

Design

Honor prees zichzelf voor het feit dat de achterkant van de Honor 5X op vier verschillende manieren bewerkt is om de mooie patronen erin te krijgen. Ook dat mogen ze. Ik heb het Honor 5X logo afgeplakt en het toestel met de achterkant boven bij verschillende mensen in de hand gelegd. Allemaal dachten ze dat ik een HTC prototype in huis had. Tot ze het toestel omkeerden en een vrij simpele voorkant zagen. De achterkant maakt dus een zeer positieve indruk. Ook de knoppen aan de zijkant zijn van aluminium en hebben weer een eigen bewerking gekregen waardoor ze goed voelbaar zijn en jouw vingers er veel grip op hebben.

Display

De Honor 5X is voorzien van een 5,5 inch IPS display met een Full HD (1920×1080 pixels) resolutie. Dit is voor het gebruik van apps heerlijk groot. Toch valt het formaat van het toestel mee door de nette screen-to-body ratio. Met 401 pixels per inch is het toestel ook nog prima te gebruiken in combinatie met een VR bril.

Sim, Sims en SD

Huawei heeft iets bijzonders gedaan in de ontwikkeling van de Honor 5X. Het is het eerste dual-sim toestel waar je ook nog een Micro-SD kaartje in kwijt kunt zonder een SIM slot op te offeren. Hou er wel rekening mee dat één van de SIM’s alleen gebruik zal maken van 2G. Dus dat is alleen om bereikbaar te zijn op dat nummer. Meer niet.

Geluidservaring

Aan de onderkant van het toestel geeft Honor de indruk een stereospeaker geplaatst te hebben, maar dit is niet het geval. Het betreft een mono speaker achter de gaatjes links en een microfoon achter de gaatjes rechts. Dit is dezelfde ervaring als met de Honor 7 en de Huawei Mate S. Codecs voor MP3, WAV, eAAC+ en Flac zijn netjes aanwezig evenals een FM ontvanger.

Vingerafdrukscanner 2.0

Huawei won met de Mate S al de innovatie award voor de vingerafdrukscanner. Dezelfde scanner die ook in Honor’s vlaggenschip de Honor 7 zit. In deze Honor 5X zit de nieuwste generatie. Daarmee kun je nog steeds leuke grappen uithalen. Denk aan het scrollen door foto’s in de gallery app van Huawei, maar ook het lanceren van bepaalde apps op basis van de vinger die je erop drukt. Deze nieuwe uitvoering van de scanner is duidelijk sneller dan de oude en preciezer. Bovendien is hij iets kleiner waardoor hij wat mij betreft beter binnen het design van de achterkant past.

Draadloos

Audio streamen kan alleen via bluetooth A2DP. Ondersteuning voor aptX ontbreekt, maar wat wil je met deze verkoopprijs? Honor heeft het toestel wel van een DTS codec voorzien en dat is zeer prettig tijdens het kijken van films.

Qua WiFi is er alleen ondersteuning voor 2.4GHz tot de 802.11 n standaard. Ook hier is gesneden om de lage prijs voor dit toestel mogelijk te maken.

Specs

Kijken we onder de motorkap van de Honor 5X vinden we de Qualcomm 616 chipset. Deze beschikt over een 1.5GHz octa-core processor aangevuld met een nette 2GB aan werkgeheugen. Qua werkgeheugen dus geen besparingen bij Honor en dit zien we terug in de vlotte reactietijd van het toestel. Ook de Adreno 405 GPU van de Honor 5X is goed genoeg om het gros van de 3D games af te spelen. De meeste 3D games zullen wat minder detail renderen om toch op snelheid te blijven. Al met al levert dit ook nette benchmarks op.

Android

Huawei installeert Android 5.1.1 Lollipop op de Honor 5X. Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer Android 6.0 op het toestel zal verschijnen. Toch is Honor doorgaans erg netjes met updates. Aan mijn kant is er een lichte verwachting dat Honor toch ook met Android 6.0 zal komen voor dit toestel.

Verder draait Huawei er de eigen EMUI interface op. Een interface die vooral overstappers vanaf iOS zal aanspreken omdat het net zo ondiep is. Ook grafisch lijkt het er een beetje op. Voor Android gebruikers is EMUI altijd een goede reden om eens een andere launcher uit te proberen ;-).

Camera

De Honor 5X beschikt natuurlijk over de Huawei camera app. Deze staat al lange tijd bekend om de uitgebreide featureset voor zowel de funfoto als voor iedereen die net even wat meer tijd in een mooi plaatje steekt. De camera app is snel en intuïtief te gebruiken. Wil je even snel een foto maken, kun je bovendien de volumetoets vanuit standby twee keer snel intikken. De camera app start dan meteen en maakt ook meteen een foto. Zo is de kans kleiner dat je leuke momenten mist.

Voor krijg je een 5 megapixel selfie camera. Achter krijg je 13 megapixels om mee te fotograferen. De 13 megapixel camera is met een f/2.0 mooi lichtgevoelig. De camera kan in Full HD filmen met 30 beelden per seconde.

Accuduur

Met 3.000mAh bevat de Honor 5X een mooie, grote accu. In de praktijk levert dit een gebruiksduur van ruim een dag op.

Conclusie

Een toestel goedkoop op de markt brengen, er geld aan willen verdienen en toch stevige specs leveren. Het is lastig om daar een balans in te vinden. Toch levert Huawei met de Honor 5X een berg Android voor weinig. Het zijn de kleine dingen waar de besparingen zitten, maar daar zal de gemiddelde gebruiker niet snel tegenaan lopen. Zoek je een Android voor rond de €200 is de Honor 5X absoluut een aanrader.

Beschikbaarheid

De Honor 5X is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima display
  • Reageert lekker vlot
  • Dual-SIM + Micro-SD slot
  • Erg mooi (van achteren)
  • Prima camera

THE BAD

  • De voorkant ziet er wat gewoontjes uit
  • Nog niet geschikt voor Android 6.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.