Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Workshop Barbecueën voor redactie BBQ van het jaar

Eindelijk was het zo ver!  Zaterdagmiddag mocht team BBQ van GadgetGear zich op locatie BeefenSteak.nl melden. Daar mochten we een langgekoesterde droom in de praktijk brengen tijdens de “Butcher Boys Bootcamp.”

De redactie van GadgetGear mocht aan de slag voor de BBQ van het jaar verkiezing. Want om een goede barbecue review te schrijven, moet je weten hoe vlees grilt, gaart en gegeten wordt. BeefenSteak.nl staat ons tijdens de BBQ van het jaar verkiezing bij met alleen de allerbeste stukken vlees. Dit onder de voorwaarde dat we ons wel even lieten bijscholen bij de workshop “De Butcher Boys Bootcamp.” Deze snelcursus is niets meer, maar zeker niets minder dan een workshop barbecueën. Behalve informatie over het gebruik van de barbecue kregen we veel info over de bereidingswijze van het vlees zoals seasoning, de ideale braadtemperatuur,  slow en fast cooking, de controle, tips en tricks en veel informatie over het vlees zelf.  Deze geweldige snelcursus werd ons aangeboden door de vleesspecialisten van BeefenSteak.nl onder leiding van Pitmaster Harry Havinga van BbqGuru.nl prijswinnaar en internationaal jurylid.

De dag begon al schitterend, de zon scheen voor het eerst echt lekker dit jaar en bij het inschrijven op locatie kregen we direct een biertje aangeboden terwijl de geurend barbecues al brandden. Win, win, win! De barbecues waren een aantal Saffire Grill & Smokers en een enorme braai van Braaimaster.

Introductie Beef & Steak

De Pitmaster Harry deed een korte introductie over Beef & Steak. Het bedrijf dat in 2008 opgericht werd vanuit de passie voor smakelijk vlees. De oprichters Jan Faber en Matthijs van der Pijl die een combinatie zijn uit een slagersfamilie en commerciële kenners uit een voormalig PR bureau. Samen besloten zij het mooiste bourgondische vlees aan te bieden met de online slagerij Beaf & Steak. Daarnaast bieden zij, om hun passie te verspreiden, diverse cursussen en bbq belevenissen aan.

Introductie en proeverij rundsoorten en smaken

Harry Havinga de prijswinnende Pitmaster begon de praktijk met inside information over een paar prachtige stukken rund en varkensvlees die hij kruidde op verschillende manieren en direct bereidde op de smeulende barbecues. Wij, het team van GadgetGear en een vijftiental andere gegadigden mochten direct proeven, vragen stellen en kregen antwoord op vragen zoals: wat is de de ideale temperatuur, hoe te kruiden, welk vlees het meest geschikt was voor bepaalde situaties en welke barbecues het prettigste werken.

Demonstratie uitsnijden half varken

Na de eerste paar proefrondes kregen we weer een lekker koud biertje terwijl de zon en de barbecues zorgden voor een aangenaam ‘zomers’ tafereel. De eigenaar van de workshoplocatie en zelf oud slager, meneer van der Pijl senior gaf een demonstratie van het uitsnijden van een half varken. John, zoals het varken liefkozend werd genoemd, werd vakkundig en met een uiterst gemak gesneden tot porties die ons bekend voorkwamen vanuit de versafdeling van de bekende supermarkten. Prachtig om te zien dat ieder deel van een varken gebruikt wordt voor de consumptie en bijzonder om te zien dat meneer van der Pijl zoveel wist te vertellen over alle delen van het vlees, de bereidingswijze, de naam en toenamen en de efficiëntie van het slachten.

Harry weidde nog even extra uit over het slow cooking en het bereiden van spareribs, pulled pork en een aantal favoriete gerechten voor echte barbecue diehards. Want een spareribje bereiden in zes uur of pulled pork presenteren voor je gasten met een bereidingstijd van minimaal acht uur vond ik toch wel opmerkelijk. Tips, do’s en don’ts werden uitgewisseld tot het eindelijk zover was dat we allemaal zelf aan de slag mochten gaan.

Zelf een steak grillen

Iedereen kreeg een eigen steak van ongeveer 300 gram en mocht daarbij zelf invullen hoe deze bereid werd. Als eerste de seasoning. Er waren verschillende kruiden aanwezig van Beef & Steak, maar je had ook de keuze om puur natuur te grillen. Bas van Wijngaarden koos voor zeezout, Arjan Olsder voor een (flinke hoeveelheid) Steak & Roast Rub en ikzelf voor en puur natuur stukje vlees. De barbecue van mijn keuze was de braai van Braaimaster, een geweldig grote braai waar essenhout in combinatie met Afrikaans sekelboshout werd gebrand en waar de kooltjes daarvan werden gebruikt in de braai. De hitte verdeelde zich evenredig door de metalen wand en zorgde voor een snelle en egale grillwijze. Ik hoefde alleen maar te wachten tot de bovenzijde van mijn steak begon te ‘zweten’ draaide het om en met een temperatuurprikker prikte ik 56 graden waarna de steak alweer klaar was om op te peuzelen.

Na de workshop wisten wij van alles over verschillende runderrassen, het effect van voeding op de smaak en het verschil in smaken van steaks en na de demonstratie van het uitsnijden wisten we waar welk vlees stuk zat. Het grillen op de keramische barbecues en de braai was geweldig. Hoewel ik deze workshop vond smaken naar nog veel meer, was het toch al een verrijking voor mijn barbecuekennis en smaakpapillen. Daarom bedank ik graag Jan Faber van Beef & Steak en Pitmaster Harry voor de goede zorgen.

BBQ van het jaar 2017

De kennis en smaak die we hebben opgedaan zullen we goed kunnen gebruiken voor de GadgetGear “BBQ van het jaar” verkiezing waar onze redactieleden verschillende soorten barbecues zullen reviewen en uiteindelijk belonen met de “BBQ van het jaar” award. Verder kan ik iedereen aanraden om de workshop van Beef & Steak eens te proberen met een groep vrienden, collega’s of liefhebbers want er gaat een vlezige wereld voor je open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.