Review: Cadac Meridian 3B + SB (Gas Barbecue)

Buitenleven is genieten! Dat is mijn motto, wat Cadac versterkt met een prachtige buitenkeuken.  Deze gas barbecue brengt design, gemak en toch het échte barbecuegevoel. Hoe dat allemaal samenkomt lees je hier, alleen bij GadgetGear.

De BBQ van het jaar verkiezing is een groot succes. Vele grote namen in de BBQ wereld hebben zich aangemeld, aangesloten of zijn na veel aandringen van onze kant, overstag gegaan. 😉 Dit resulteerde in ieder geval tot een breed testoverzicht waaruit een aantal grote winnaars komen. Een persoonlijke favoriet is de Meridian 3. Dat is op zich een verrassing, want ik was tot op heden nog niet overtuigd wat betreft het gas barbecueën. Ik associeerde de barbecue altijd met een tikkeltje fikkie stoken, een hoop geduld, een biertje her en der en veel rond de barbecue staan. En dat is net wat deze barbecue allemaal niet doet (behalve het biertje dan.)

 

Zonder direct door te springen naar de conclusie kan ik je zeggen dat ik geheel overstag ben gegaan. Mijn barbecuewereld staat nu in het teken van de gas barbecue. Waarom? Dat lees je vandaag hier.

Cadac

Cadac is een Zuid Afrikaans barbecue merk wat vooral bekend is van het ‘braai’ concept. De skottelbraai is een bekende in de kampeerwereld en gemakkelijk voor onderweg, maar het gaat hier om een ‘vaste’ grote jongen. Deze buitenkeukens zijn ideaal voor thuis en in mijn geval: bij mijn stacaravan!  Cadac wil met deze modellen laten zien dat je het leven moet vieren en dat doen we zeker. Cadac staat kortweg voor gezelligheid, buitenleven en lekker eten! Nomnomnom.

Unboxing

De unboxing is een zware beproeving bij deze jongen. Daar kan ik heel eerlijk over zijn. De Meridian 3 weegt ongeveer 70 kilo en komt in een behoorlijk bouwpakket.  Met een breedte van 147,7 cm, een diepte van  63,5 cm en een hoogte van maar liefst 110,2 cm is dit een enorme buitenkeuken waar je meerdere families mee kan bedienen.

Goed! Als eerst heb ik gezocht naar de handleiding. Die is er wel, maar het is een pakket dat niet echt stapsgewijs helpt. Er staan een aantal tekeningen in het boekje waar wel alle ingrediënten van deze barbecuesoep in staan, maar dan uitgetekend alsof ze allemaal net ietsjes uit elkaar geschroefd zijn. Dat heeft vast een hele duidelijk naam, maar die moet ik je verschuldigd blijven. Het in elkaar zetten van deze barbecue kostte mij een half uur (hard) werken.

Ik weet niet of Cadac een service aanbiedt om deze unit kant er klaar af te leveren, maar dat zou voor mij bij een volgend model van deze grootte best een optie zijn. Het goede nieuws is… Via de Cadac website zijn buitenkeukens te bestellen op twee manieren: geleverd in doos of gemonteerd (gratis service). Kijk, laten we eerlijk zijn, het is geen raketwetenschap. Maar ik heb persoonlijk al vele gevechten verloren met een Ikea-kast, dus dan weet je in ieder geval met hoeveel (kilogram) korreltjes zout je deze kritiek moet nemen. Maar is jouw huwelijk al bijna een keer gestrand bij het in elkaar zetten van een bed of kast, dan raad ik je aan om dit bouwpakket heerlijk alleen met niemand om je heen, op je gemak aan te pakken.

Hij staat!

Nondeju! Ja, toch een beetje trots als niet knutselaar. Deze barbecue is een plaatje. Ik heb letterlijk tien minuten gewoon is om de Meridian 3 heen gelopen, kastjes open en dicht gedaan en wel twintig keer de enorme deksel open en dicht gedaan. Wat is dit een prachtig apparaat.  Ik zelf heb de zwarte variant en dat is toch echt wel de mooiste kleur die je kunt krijgen, hoor. Je kunt ook de lichtgrijze RVS variant krijgen, maar echt waar: zwart is de winnaar hier.

De Cadac Meridian Black 3B + SB staat voor me als een prachtig keukenmeubel. De kastjes die je open kunt maken geven ruimte voor de gasfles links en nog wat bbq tools aan de rechterkant. Het gas mag iedere soort zijn en de fles zelf zet je in de bestemde cirkel waardoor de fles niet op je meubel staat, maar op de grond. Denk hierbij met het rijden naar een andere plek. Rijden, ja! Gelukkig wel. Deze zware jongen is dus hartstikke mobiel en dat is wel lekker hoor.

De Meridian 3 is zoals de naam al verklapt uitgerust met vier… huh? Nou, ja, is uitgerust met drie gasbranders en aan de linkerkant óók nog een zijbrander. Hier kan je een lekker soepje op maken of een sausje, maar aangezien niemand ooit soep maakt bij een BBQ en de sate saus uit het pak komt gebruik ik de SB (side burner) lekker als warmhoudplaat. En dat dames en heren is een pro tip die erg bruikbaar is als je voor meerdere mensen, cq een groep kookt.

Aan de rechterkant heb je nog een handig zijtafeltje waar ik de bbq benodigdheden leg of het bord met het te bakken vlees. De Meridian beschikt over twee BBQ roosters. Een grote en een kleintje. Deze zijn los van elkaar en het kleintje heeft vooral het doel om de bakplaat (bij mij links) en het grote rooster (bij mij rechts) te kunnen plaatsen. Als laatste plaats je dus het kleinere rooster. Boven de roosters heb je nog twee rekjes waar je indirect mee kunt bakken of iets op temperatuur kunt houden.

Onder het rooster bevinden zich de branders, dit zijn langwerpige ronde buiten met allemaal gaatjes aan de zijkanten die het rooster boven hen geheel kan bedekken en verwarmen. Onder de gasbranders vind je de vetopvangplaat. Pro tip nummer twee: wikkel deze in met aluminiumfolie zodat je deze plaat niet iedere keer moet schoonmaken, want vet is gewoon heel vervelend schoonmaken. Wat super handig is, is dat Cadac de plaat waar het vet op valt, schuin heeft gemaakt zodat het richting een afvalbakje stroomt. Daarnaast ligt het ook nog eens op een rails waardoor je het super gemakkelijk aan de achterkant er uit kunt schuiven. Dit is echt, echt, echt superhandig.

Het vetopvangbakje steek je achterin waarbij het bakje alles opvangt, maar het handvat aan de achterkant ietsjes uitsteekt zodat je deze gemakkelijk kunt pakken en legen.

Het gebruik

Als het vlees klaar is om de barbecue op te gaan, dan is het zaak dat we onszelf een beetje beschermen tegen het spatten én.. Eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. Dus we trekken ons lederen schort van Meester Been aan. Het toffe van dit schort is dat het handgemaakt is van een kleinschalige leerlooier uit Italia waar Sebastiaan Been zelf zijn leer haalt. Je hebt dus echt een stukje ambacht in huis, dat ook nog eens gepimpt kan worden zoals je op mijn schort in de video kunt zien. Compleet met het GadgetGear logo en mijn naam!

Ja, het zal je misschien al zijn opgevallen, maar ik het heb de roosters verkeerd om gebruikt. Dom? Het is maar net hoe je het bekijkt. Al vinden mijn collega’s het vrij achterlijk. Maar, ik zal het toelichten. Ten eerste zijn de roosters hol. Ik dacht, aangezien al het vet zo makkelijk weg druipt en afgevoerd wordt, dat de geulen in de roosters een soort afvoer zijn. Dat is het niet. Daarnaast zag ik dat op de bolle kant van de roosters twee pootjes zaten. Nou die pootjes zijn er om de roosters eenvoudig uit de BBQ te kunnen liften.

Maar waar zijn die geulen dan wel voor? Dat is ook een inventief slimmigheidje. De geulen zijn hol en vangen warmte op van de branders en houden die vast. De houdt in dat je BBQ sneller warm wordt en dit evenredig langer vasthoudt. Ook wordt op deze manier het volledige rooster opgewarmd, zodat de buitenkant ook op temperatuur komt en je het gehele rooster kan gebruiken om te grillen. Slim! Je ziet dus op een aantal foto’s en filmpjes van mij dat ik het rooster verkeerd om had. Kan de beste overkomen toch? Of misschien niet de beste, maar vast iemand… Niemand? Oke, door!

Klik Klak

Ja, gas barbecueën dames en heren. Dat is iets wat enorm prettig werkt. Deze barbecue is binnen vijf minuutjes warm en klaar om te gaan. Niets een uur voor verwarmen, kijken of de kolen goed liggen en aansteken. Klik, Klak. En de Meridian 3 is aan. Dat werkt vooral als je kinderen hebt geweldig! Maar ook als je voor een grotere groep bakt, het is gewoon super te timen. De draaiknoppen geven perfect aan hoeveel warmte er gebruikt kan worden en op de buitenkant van de deksel zit een handige temperatuurmeter die aangeeft wanneer het tijd is om over te gaan op actie.

Deze barbecue heeft enorm veel ruimte. Ik heb zeer breed gebruik gemaakt van alle ruimte, maar er kon nog veel meer op.  Links, op de bakplaat, had ik allemaal aluminium bakjes met groente en vis en aan de roosterkant bakte ik er lekker op los met het vlees. Pro tip 3: pak even een kwastje of een dot keukenpapier en vet het brede rooster eventjes goed in. Dit heb ik de eerste keer een beetje laks gedaan en direct zit je rooster vast met stukjes vlees. Dat is gewoon een logisch gevolg en ik denk dat iedereen z’n rooster wel iets invet, maar deze bredere strepen hebben iets meer greased lightning nodig.

Het bakken en braden

Om een barbecue als deze te testen moet je wel een beetje met klasse A vlees komen. Beefensteak.nl heeft mij voorzien van een aantal heerlijke stukken vlees. Als eerste wat lekkere slagershamburgers, extra lekker met een broodje en wat saus. Daarna twee lekkere dikke karbonades. Als derde mijn favoriet de Chuck Eye, een royaal stuk vlees met lekkere stukken sappig vet en heerlijk mals vlees dat bijna wegsmelt op je tong. Dames en heren ik krijg er werkelijk waar, weer het water van in de mond. Die dikke lappen Chuck Eye moet je niet aanvallen met saus of allerlei dipjes of kruidenmix. Een beetje van die dikke korrels zout en hupsakee: genieten met de zachte G. Als laatste een dikbevleesde sparerib. Groot, zwaar, heerlijk van smaak en vol, bomvol met vlees. Heb je een keer een leuke gelegenheid en wil je jezelf en je eters trakteren op een echte, succesvolle barbecue. Geloof mij, bestel eens bij Beefensteak.nl Deze mannen komen het ’s avonds aan huis, diep gevroren brengen. Wil je de volgende dag meteen aan de grill? Haal ze dan uit de vriezer en doe ze ’s avonds in je koelkast of haal ze de volgende morgen uit de koelkast en leg ze (uit de zon) ergens op je keukentafel.

Schoonmaken

En dan, de buikjes zijn rond. Je wilt het liefste nooit meer uit je stoel, maar dan is de heidense taak van het schoonmaken aangebroken. Maar je kunt kiezen. Of direct aan de slag en een relatief gemakkelijke schoonmaakbeurt of de volgende dag hakken en zagen.

Het schoonmaken van de Meridian drie gaat gemakkelijk. Je haalt eerst de roosters er af. Dan de plaat. Daarna de plaat die dient als opvang van het vet. Je leegt het vetopvang bakje even en het schrobben mag beginnen. Ik moet je bekennen dat door het grote, holle rooster het schoonmaken gemakkelijker gaat dan bij een dunner gewoon grillrek. Je kunt met een schuurspons precies tussen het rooster om zo alles grondig schoon te maken. Natuurlijk had ik de pech dat ik de eerste keer het rooster verkeerd om had en dus nu in ieder geultje moest schrapen om het schoon te krijgen. Gebruik je gewoon de bolle kant boven dan heb je een breed schoomaakvlak wat het resultaat sneller boekt.

Conclusie

De Cadac Meridian 3B + SB is een fantastische buitenkeuken met het échte barbecue gevoel. De barbecue heeft een zee aan ruimte, veel superhandige snufjes zoals de schuifbare lade, het afneembare vetopvangbakje, de handig draaiknoppen om de gastoevoer te reguleren, de handige zijtafeltjes en de fijne brede, holle, grillroosters. Deze gasbarbecue is eigenlijk alles wat hij moet zijn en is een absolute aanrader.

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtexemplaar
  • Heerlijke deksel functie
  • Enorm veel ruimte
  • Gemakkelijke bediening
  • Zijtafeltje rechts
  • Warmhoudtafeltje links

THE BAD

  • In elkaar zetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.