Review: Patton Kamado Grill Meat & Pizza Edition 21inch

De Patton Kamado Grill Meat & Pizza 21inch is het nieuwste model binnen de familie van Patton en dé innovatie onder de Kamado’s op dit moment. Voor de BBQ van het jaar 2018 testen en reviewen wij dit prachtige exemplaar!

 

Patton

Als je denkt aan Patton, dan denk je wellicht alleen aan de bekende zwarte Kamado’s, maar Patton is veel meer. Ze beschikken over geweldige buitenkeukens, zowel op gas als op kolen. Ze bieden smokers aan, enorm grote met een schoorsteun, maar ook compactere modellen. Patton beschikt zelfs over een elektrische barbecue met zijtafeltjes die enorm geschikt voor appartement complexen en balkonnetjes.

Op de website van Patton vinden een enorm assortiment van diverse barbecues. Als we de historie bekijken, dan blijkt Patton één van de eerste in Nederland te zijn die bijvoorbeeld met buitenkeukens kwamen. Vooral hun drive om jaarlijks te blijven innoveren, door bijvoorbeeld LED verlichting aan te brengen zodat je ’s avonds bij een schemer nog heerlijk kunt grillen en de Bluetooth integratie zijn mooie ontwikkelingen. De tofste op dit moment vind ik toch wel de Pizza integratie in hun 21 inch Kamado. Juist, degene die we hier testen!

 

Unboxing

Het unboxing van een Kamado is altijd een hele klus. Natuurlijk is een beetje uitpakken prima te doen, maar het in elkaar zetten van bijvoorbeeld het onderstel, daar kan ik (met mijn twee linkerhanden) graag hulp gebruiken.

Bij de unboxing kwamen we de volgende inhoud tegen: De 21inch Kamado, zwarte stalen trolleystandaard. Inclusief rem, twee houten zijsteunen aan de zijkant, pizzastangschuifdeur, pizzasteen, lift en warmtedeflector. Roestvrijstalen grillrooster, Bluetooth kern thermometer, handdoekjes, gereedschap zoals schroevendraaiers etc. Ik miste een regenhoes, die wel aan te schaffen is en ik miste wat BBQ tangen en klemmen die uiteraard ook aan te schaffen zijn. Maar goed om te weten dat deze niet in het pakket zitten.

De Patton Kamado Grill Meat & Pizza 21inch

De Patton Kamado Grill Meat & Pizza 21 inch is een grote Kamado. Met 49 cm grill doorsnede en een gewicht van ongeveer 80 kilo is dit een enorme keramische barbecue. Het Kamado kookoppervlak is 47 cm, verder zijn de afmetingen 540 mm (B) x 1170 mm (D) x 1200 mm (H). De diameter van het main unit is 57 cm GEWICHT: N.W. 80 kg. Een large in de meeste merken. De Patton Kamado Grill is een typische grill of smoker die gemaakt is van het bekende  keramische materiaal. Deze op houtskool gestookte stenen bbq’s zijn de moderne versies van de eeuwenoude Japanse Kamado. Het succes van deze oude grill methode zit hem vooral in het steen dat de warmte vasthoud en circuleert.

De keramische schalen kunnen meer dan 1000 graden temperatuur verdragen zonder te barsten. Wat je wel altijd zult zien zijn de miniatuur kleine barstjes in het gelakte oppervlak. Dit heb ik tot nu toe bij alle merken (Green Egg, Bastard, Takumi, Patton, etc) geconstateerd, maar het is niet storend en enkel zichtbaar van dichtbij. Deze Kamado heeft een nieuw design. Een speciaal ontwerp van de bovenkant die afzuigkap combineert met de functie van pizzaoven. Hoe dat werkt leg ik later uit.

Gebruik

De eerste test die ik heb uitgevoerd was het normale gebruik van de Kamado, dus zonder de pizzadeur. Die zit er natuurlijk gewoon in, maar die heb ik dichtgelaten en dus niet de lift en pizzasteen gebruikt.

Om de Kamado op te starten heb ik een snelle variant gebruikt van kolen barbecueën. Vloeken in de kerk volgens vele BBQ helden. Ik vind het een handige manier als je niet zo veel tijd hebt om de kolen natuurlijk op temperatuur te krijgen. Ik pak dan er een aantal grotere kolen eruit (die nog niet branden uiteraard) leg die op karton of papier en daar doe ik een paar druppels terpentine erover. Dit trekt direct een stukje in de kool en zorgt dat deze een tijdje blijft branden. Je maakt je eigen aanmaakblokjes dus. Niet te veel anders blijven je kolen maar branden en brandt je vlees aan. Ook moet je absoluut geen terpentine of wat dan ook in de Kamado gieten, want dat trekt direct in het steen en krijg je er niet meer uit. Die lucht wil je niet ruiken als je gaat bbqen.

Goed, de kamado brandt. Hij staat op 100 graden en bij 150 is het een prima temperatuur om te beginnen. Vet eventjes je rooster in met vloeibare bakboter, gewoon een scheutje op een dot keukenpapier en invetten of old school met de hand. Je kunt ook je vlees even dopen in wat vloeibare boter, dat geeft hetzelfde effect tegen het vastkoeken.

Als de Kamado op temperatuur wilt houden dan kun je dit reguleren met de schoorsteen aan de bovenkant en met het gat aan de onderkant, de voorzijde. Zet je alles open, dan trekt de Kamado veel zuurstof aan en zal de temperatuur goed heet worden. Wil je de pizza-oven gebruiken dan is 300 graden een fijne, snelle temperatuur om te bakken, maar dit duurt wel een tijdje tot je dit bereikt hebt. De truc is veel kolen, veel aanmaakblokjes en lange tijd laten branden met de klep dicht en alle gaten open. #metoo.

Wil je stoppen met BBQ’en, dan zet je alle sleuven dicht en dan heb je de volgende dag nog wat kooltjes over. Ik las eerder een reactie dat door de pizza deur er toch nog teveel zuurstof zou binnenkomen, langs de kieren, zodat het niet verstikkend werkt. Dit heb ik niet ervaren, werkt prima.

Pizza

Voor de pizza integratie hebben we als eerste de lift nodig. Dat is het ijzeren verhogingsrekje. Daar bovenop plaats je de pizzasteen zodat hij op gelijke hoogte komt van de nieuwe pizza deur. Let wel op, dit moet je allemaal pas plaatsen als je Kamado op temperatuur is. Dus vanaf 200 graden. Ga je beginnen met de lift en de pizzasteen dan komt de Kamado heel langzaam op temperatuur.

Als je BBQ heet genoeg is, dan open je het pizzaluik en strooi je wat meel of zout op de pizzasteen zodat het niet aan je pizza blijft kleven. Met 200 graden is een pizza met 3 tot 5 minuten al klaar dus check eventjes na drie minuten. Niet steeds het luikje opendoen om de minuut want dan koelt je oventje weer af. Laat bovenin de schoorsteen lekker openstaan en onderaan ook de schuiven openen. Zo komt er vanonder voldoende zuurstof aan.

Etapron leren schort

Ja, zie je dat mooie handgemaakte leren schort? Met ingebrand logo en naam erbij?! Die kan ook van jou zijn. Moet je alleen maar even zoeken naar de website van Etapron. Rechtstreeks uit de denktank van het ledermerk komt een serie schorten met een wel heel bijzonder stukje techniek erin. Waar iedereen aan het branden en laseren is, weten de mensen van Etapron de schorten juist met flexdruk van prints te voorzien. Bijvoorbeeld ons eigen DeBesteBBQ.nl logo. Een stukje techniek waarmee het merk echt uniek is in de markt.

Beef & Steak

 

Je zag het waarschijnlijk al op de foto’s; wij hebben vlees van Beef & Steak op de BBQ! En dat, lieve dames en heren, is top vlees. Goed, mails heerlijk ‘vers’ vlees tegen een eerlijke prijs én thuisbezorgd. Vers stond even tussen aanhalingstekens, want het is diepgevroren. Dat garandeert natuurlijk wel de versheid. Eventjes de avond ervoor uit de vriezer en de volgende dag écht goed vlees in huis! Kijk eens op hun website! Weet je wat echt een aanrader is? De Bommelse Blonde Ballen!

Conclusie

 

De Patton Kamado Grill Meat & Pizza 21 inch is een geweldige Kamado. Een prachtige mooie zwart glanzende kleur en een opvallend design met de nieuwe pizzadeur en daardoor andere bovenkant. Met 21inch heb je een ruim kookvlak en is deze echt groot genoeg voor mensen met veel visite of een feestje. De kamado zelf is een ervaren, een gevoel dat je moet meemaken. De Patton draagt bij door dit gevoel te pimpen met de pizzadeur en pizza functie. Superleuk! De bluetooth integratie is niet wat je zou denken op eerste gezicht, dit is simpelweg een bluetooth kerntemperatuurmeter die wordt meegeleverd. Onmisbaar voor de grotere stukken vlees en de BBQ bazen, maar het is niet zo dat er Bluetooth in de Kamado zelf verwerkt zit en dat schept die verwachting wel een beetje. Beter zou je schrijven “Nu met gratis Patton Bluetooth kerntemperatuurmeter” dat is nog steeds een USP en niets meer en minder dan de waarheid. Over de waarheid gesproken; over de Patton kan ik afsluiten dat het een prachtige, goede Kamado is voor een opvallend interessante prijs! Ik zag namelijk deze Kamado nu al beschikbaar bij Bol voor 699,- euro. Dat is, lieve dames en heren, geen geld voor deze Kamado ervaring.

 

 

Patton Kamado 21" Pizza & Meat Edition - zwart incl. Bluetooth control kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Pizza systeem is super
  • Zwart RVS onderstel
  • Ruimte 21 inch is heerlijk ruim
  • Prijs nu erg interessant!

THE BAD

  • Je moet alles zelf in elkaar zetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Patton Kamado 21" Pizza & Meat Edition - zwart incl. Bluetooth control kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com