Jeroen
Jeroen

Review: Lodge Cast Iron Skillet L8SK3 26cm (Koekenpan)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Langdurig warm
  • Nostalgisch puur
  • Natuurlijk zwaar

THE BAD

  • Veel onderhoud
  • Handle with care

Een Cast Iron pan! Dat is een echte Amerikaanse pan voor mannen met baarden, cowboyhoeden en de outdoor lifestyle. Deze mannenpan is zwaar, gesmeed uit één stuk, loeiheet en gemaakt voor het oergevoel. De gietijzeren pan van Lodge is terechtgekomen in de keuken van GadgetGear, bekijk de resultaten hier!

Oké, mijn baard is niet zo lang, ik rijd voor geen meter paard en bij een beetje regen zit ik al binnen. Toch heb ik mijn vingers gekruld om een echte gietijzeren pan van Lodge. In deze review lees je alles over het bedrijf, de pan, het gebruik en het onderhoud.

Lodge

Lodge komt van Joseph Lodge, een harde werker die uit South Pittsburg Tennessee kwam. Genesteld naast het Cumberland Plateau van de Appalachian Mountains ligt South Pittsburg, Tennessee met 3300 inwoners. Hier was het dat Joseph Lodge en zijn vrouw zich vestigden en in 1896 zijn gieterij opende. Van een startend familiebedrijf groeiden zij uit tot een fabriek. Ze kwamen de crisis in de jaren 30 te boven en velen jaren later vervingen zij alle handbediende machines door geautomatiseerde fabriek machines. Als je het filmpje over het bedrijf bekijkt – onder deze tekst- dan zie je dat ook ‘geautomatiseerd’ betekent dat er nog veel handwerk aan te pas komt. Een harde hand, met laaiende vuren en het ijzer dat hier gesmeed wordt uit één stuk.

Cast Iron

Ja, “Cast Iron” betekent gegoten ijzer. Dat weer betekent dat een product uit één stuk ijzer gegoten wordt in een mal. Er is dus niets later aan elkaar geknutseld. De pannen van Lodge zijn één bonk ijzer. Ja, dat voel je. Deze pan weegt 2,5 kg  (5.6 lbs) en dat maakt de Lodge Skillet tot een zwaargewicht. Dit zal voor de één wat te zwaar zijn, zeker wanneer je een volle pan hebt, voor de ander geeft dit een massief, stevig gevoel waar je met kracht mee kan bakken en braden.

Seasoning

Met seasoning wordt het rijpen van de pan bedoeld. Je spreekt bij de Lodge van twee soorten seasoning; het prepareren van de pan en het onderhouden. Wanneer je een gietijzeren pan koopt, dan kan de pan klaar zijn voor gebruik of eerst nog geprepareerd worden. Het prepareren doet de fabriek meestal al door de pannen een uur lang op standje max in een oven te bakken. Daarna in te smeren met arachide-olie (Pinda olie, verkrijgbaar bij de supermarkt) en te drogen hangen. Wanneer wij deze pan kopen is deze methode al toegepast. Wel vraagt de  thuis nog een behandeling. Op de verpakking zelf stond dat de pan alleen nog gewassen met water en zeep moest worden en dan klaar was voor gebruik, maar toen bakte eigenlijk alles direct vast. Uiteraard gebruikte ik wat vet, in de vorm van croma bakboter. Dat was eigenlijk de eerste fout, want er moet echt eerst veelvuldig gesmeerd en gebakken met olie worden.

 

Levenslang

Een gietijzeren pan gaat levenslang mee, maar daar moet je wel wat voor doen. Je kunt de pan namelijk nooit na gebruik direct wegzetten, maar de pan moet altijd ingevet worden met olie. Het materiaal is poreus, dat wil zeggen dat het ademend en dat de olie in de pan trekt. Hoe meer je het gebruikt hoe beter de pan wordt en hoe sneller je een natuurlijke anti aanbaklaag maakt. Hoe je dat doet? Droog na gebruik de pan af met een pluisvrije doek of keukenpapier. Wrijf met -een zeer dun laagje- olie de pan on, als deze nog warm is. Berg of hang de pan op, op een droge plek. Merk je dat jouw pan nog wel aanbakt terwijl deze vet aanvoelt, dan heeft de pan een overtollige olie dosis gekregen. Je kunt dit snel oplossen door het ovenproces van de fabriek te herhalen. Zet de pan in de oven, ondersteboven op het bovenste rek en bak bij 400 graden gedurende één uur en laat de pan rustig afkoelen.

 

Voordelen van de Lodge

De Lodge pannen zijn geschikt voor iedere warmtebron, dus ook inductie en kunnen ook mee in de oven. De pannen gaan ook nog eens een leven lang mee mits je er de tijd voor neemt. De koekenpan van gietijzer wordt langzaam warm, maar wordt enorm warm en houdt deze warmte ook goed vast. Dat maakt deze pan zeer geschikt voor het schroeien en het lang braden van vlees. Daarnaast is dit ook een pan voor liefhebbers, koks en pro’s, want zeg nou zelf: het is wel een -robuust- plaatje dat je in huis haalt.

Nadelen van de Lodge

Echte nadelen van de pan zijn er niet. Het zijn wat kenmerken die allemaal passen onder ‘gebruik en onderhoud’. Je moet gewoon een paar dingen weten voordat je deze pan in huis aanschaft. Zoals dat je de pan nooit mag laten vallen. Dat spreekt natuurlijk voor alle producten, maar gietijzer kan relatief snel breken. Ook temperatuurverschillen zoals de pan laten schrikken met koud water na gebruik, kan voor barstjes zorgen. Bij het opwarmen moet je dit wat langzamer doen. Het is dus geen pan om even snel een eitje te bakken, zeker niet in het begin. Want de pan heeft tijd nodig en in het begin veel olie om die anti aanbaklaag te maken. Ohja, gebruik geen zure ingrediënten want die tasten je natuurlijk anti aanbaklaag weer aan.

Conclusie

Bakken met de gietijzeren Lodge voelt nostalgisch. Het gewicht, de hitte, het uiterlijk. Het natuurlijke materiaal, zonder chemische toevoegingen om antikleef of anti aanbak te creëren voelt gewoon enorm gezond. De nadelen die ik eerder noemde zijn kenmerken van het materiaal en deze kenmerken vallen voor liefhebbers van gietijzeren pannen in het niet. Ja, je moet de pan onderhouden en langzaam opwarmen. Ook moet je (in het begin) bakken met een berg olie, kun je de handen behoorlijk verbranden als je de pan zonder pannenlap van het vuur haalt en is het een zwaargewicht. Maar als je het vlees in de robuuste pan hoort sissen en je werkt met een houten spatel in deze levenslange metgezel, dan voelt het gewoon goed. Ik zou iedereen een pan zoals deze aanraden om te gebruiken voor het langdurig braden, of het bakken van de verse slagers hamburgers. De Lodge gietijzeren koekenpan kost ongeveer € 50,- en is een prachtig product. Het is een genot om mee te werken. Voor veel mensen staat deze pan standaard op het fornuis, voor de aardappeltjes of vlees. Voor mij alleen voor speciale stukken vlees wanneer ik op m’n gemak even wil bakken en braden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.