Review: Lenovo Moto Z Play

Modulair done right, dat is de Moto Z Play van Lenovo. Net als de LG G5 een modulaire Android smartphone, maar dan gewoon goed uitgewerkt. Zo opgebouwd dat je er ook echt iets aan hebt.

Unboxing

De Moto Z Play was al eens uitgepakt, maar we hebben toch een filmpje gemaakt. Een daadwerkelijke unboxing kan dus afwijken van wat je hier ziet.

Design

Qua design laat de Moto Z Play duidelijk zien dat Lenovo geen records probeerde neer te zetten voor ’s werelds dunste smartphone. Het is zelfs een beetje een dikkertje en dat maakt dat het toestel enorm stevig aanvoelt en ook erg stabiel in de hand ligt. Het dikke aluminium frame van de Moto Z moet beide glasplaten netjes op hun plek houden. De glasplaat met het display is aan de randen nog netjes afgerond, de onderste glasplaat niet. Die ligt een fractie van een millimeter diep in het frame waardoor deze niet snel krast en de MotoMods en Style Shells extra houvast hebben. Opvallend is ook dat er aan de voorkant een LED flitser zit.

Display

Met haar 5,5 inch Super Amoled display leunt de Moto Z Play tegen het phablet segment aan. Hoe dan ook, het display is lekker groot en heeft een Full HD resolutie. Lenovo gebruikt Gorilla Glass om het display tegen krassen en stoten te beschermen.

Android

Lenovo levert de Moto lijn als net-niet-nexus toestel af. Dat wil zeggen dat ze een eigen camera app erop zetten en nog een paar kleinigheidjes. Maar verder is het vooral een schone Android installatie die erop staat. Iets waar ik altijd wel heel enthousiast van kan worden.

Standaard plaatst Lenovo Android 6.0.1 op het toestel. Een update naar Android 7.0 is wel al gepland, maar nog niet verschenen. Lenovo kennende zal het niet lang duren. Wij hebben in ieder geval wat benchmarks gedraaid op de laatste software versie die we op het toestel binnen kregen.

Benchmarks & specs

Wat we in deze cijfers zien is dat het toestel echt een heel net plaatje presenteert. Het is geen vlaggenschip qua chipset, maar door de schone Android versie loopt hij wel heel erg vlot. In het middensegment één van de snelste keuzes van dit moment.

Lenovo heeft de Moto Z Play namelijk uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 625 chipset. Een chipset die op dit moment heel populair is in het middensegment en een chipset die behoorlijk compleet is. Er draaien acht processorkernen op met 2.0GHz en die beschikken over 3GB aan werkgeheugen. Voor gaming krijg je een Adreno 506 GPU en je krijgt 32GB aan opslagruimte met de mogelijkheid tot het plaatsen van een micro-SD slotje.

Draadloos krijg je 2.4GHz WiFi met ondersteuning voor n, Bluetooth 4.0, GPS en NFC. Een FM ontvanger ontbreekt helaas nog aan het rijtje.

Camera’s

We gaan het natuurlijk ook over de standaard camera’s van het toestel hebben. Ik noemde het al even; de selfie camera heeft een LED flitser. Kost Lenovo een beetje extra, maar levert ook een beter plaatje op. De selfie camera heef teen resolutie van 5 megapixels en kan streamen in 1080p Full HD.

Achter krijg je een veel indrukwekkendere 16 megapixel camera met dual tone LED flitser en natuurlijk laser autofocus. De camera kan direct in HDR fotograferen en filmen en filmt bovendien vanaf 2160p op 30 frames per seconde tot 720p 120 frames per seconde. Natuurlijk hebben we voorbeeldfoto’s voor je gemaakt.

MotoMods

De MotoMods zijn de modules die de functionaliteit van de Moto Z Play een flinke lift geven. Gedurende deze week zullen we verschillende MotoMods bespreken die allemaal een eigen review krijgen. Hieronder zullen we ze linken:

Het bijzonder aan dit systeem is dat Motorola een soort alternatief voor USB bedacht heeft. Dit zijn de vele contactpunten achterop het toestel. Deze zorgen voor de communicatie tussen de Moto Z Play en de module die je op het toestel zet.

Het interessante is ook dat deze MotoMods een deel van de functionaliteit overnemen. Hierdoor is de Hasselblad camera bijvoorbeeld te gebruiken met vrijwel iedere camera app. Of dat nou die van Instagram is of die van WhatsApp.

Onderdeel van de MotoMods zijn ook de Style Shell covers. Die plak je met hetzelfde magnetische principe achterop het toestel

Conclusie Moto Z Play

Met de Moto Z Play laat Lenovo zien hoe een modulaire smartphone gemaakt moet worden. Hoewel het toestel qua chipset in het middensegment valt, weet het toestel me enorm te kietelen. Wat als Lenovo dit soort stunts met echte high-end toestellen uit gaat halen? Dan zou het Chinese bedrijf weleens een serieuze uitdager voor de gevestigde order kunnen worden. Tot nu toe is dit de leukste Lenovo ooit.

Beschikbaarheid

De Lenovo Moto Z Play is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • MotoMods systeem is erg goed uitgewerkt
  • Zeer veel verschillende covers
  • Mooie afwerking
  • Toestel draait lekker vlot

THE BAD

  • Dit toestel laat je smeken om een vlaggenschip uitvoering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.