Android Things is Google’s besturingssysteem voor dingen

Android Things

Google is al een tijdje met een nieuw besturingssysteem geweest. Met Brillo. Echt populair werd het niet. Nu is het project omgedoopt tot Android Things en mogen externe ontwikkelaars er echt mee aan de slag. De verandering lijkt op gang te zijn gebracht.

Google heeft deze week de zogenaamde Developer Preview van Android Things uitgebracht. De Developer Preview is een vroege versie die nog niet helemaal af is. Het voordeel is dat Google alvast wat feedback kan verzamelen en dat ontwikkelaars zich alvast kunnen verdiepen in wat ongeveer komen gaat.

Zoals de naam doet vermoeden, heeft Google de tools in lijn gebracht met de ontwikkeltools voor Android. Dit zou het hele verhaal een stuk gemakkelijker kunnen maken. Toch is het geen Android zoals we die in de praktijk kennen. Android Things is een besturingssysteem dat zoals Android Wear en Android TV een bepaald doel heeft. En in dit geval geen grafische interface. Hierdoor is het ook zeer licht en daardoor te gebruiken op goedkope elektronica. Hierdoor is de kans groter dat je Android Things terug gaat zien in apparaten als wasmachines en ovens.

Android Things zal gaan communiceren met het Weave protocol. Dit werd oorspronkelijk door Nest ontwikkeld. Fabrikanten als Belkin, Wink, Honeywell en TP-Link hebben al aangegeven met deze communicatiestandaard aan de slag te gaan in hun producten.

Android Things is dus niet te vergelijken met Apple HomeKit. HomeKit is een dienst op je smartphone en vraagt speciale Apple hardware in apparaten. Android Things is een besturingssysteem en gebruikt Weave als programmeertaal voor de communicatie. De kans dat fabrikanten beslist Google chips in apparaten moeten zetten is zeer klein. Dit vergroot de kans op succes voor de communicatiestandaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.