Review: Archos Hello 7, tablet speaker of smart display

Archos Hello 7 Staand

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Camera cover
  • Erg mooi design

THE BAD

  • Matig geluid
  • Geen far-field microfoon
  • Traag
  • Mist de handigheid van een echt smart display

Archos Hello 7 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Archos was zo ongeveer de eerste met een smart display op basis van Android. Of is het toch gewoon een tablet met een hele dikke speaker? In deze review zoeken we het uit.

Unboxing

De Archos Hello 7 komt met een adapter met een speciale DC kabel. Hij laat zich dus niet voeden met een USB aansluiting. Waarom Archos deze keuze heeft gemaakt is niet geheel duidelijk. Juist in de wereld van zwakstroom wordt steeds vaker voor micro-USB of USB-C gekozen.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/402450293910010/

Design

Qua design is de Archos Hello echt een beauty. Een houtmotiefje, witte plastics en grijs speakerdoek vullen elkaar aan. Ja de speaker voelt plastic aan, maar hij is niet gemaakt om mee rond te lopen. Bezoekers hier in huis zijn verbaasd over het uiterlijk. Wat wel opvalt is dat het speakerdoek niet heel netjes is aangebracht. Dit kan een exemplarisch probleem zijn.

Leuk in het design, is de grotere akoestische kamer van de speaker. Deze gebruikt Archos niet alleen om een dieper geluid te reproduceren, maar ook als voet voor de speaker. Hierdoor kun je de speaker liggend en staand plaatsen.

Qua knoppen vinden we een volumeknop, maar ook een camera cover. Je kunt de camera van de Archos Hello 7 fysiek blokkeren. Slim en ik denk dat Archos de enige is die dit doet. Top!

Display

Archos heeft in het ontwerp van dit smart display gekozen voor een 7 inch display. Deze heeft een resolutie van 1280cx800 pixels. HD+ resolutie dus.

Specs Archos Hello 7

De Archos Hello 7 draait op een Chinese MediaTek MT8167 chipset. Een chipset die kennelijk erg gewild is voor tablets. Zo draaien onder anderen de Acer Iconia One 8 en de Lenovo Tab E7 op deze chipset. De 2GB werkgeheugen lijkt een beetje karig, maar het is niet de bedoeling dat je hier zware games op gaat draaien of op gaat multitasken. Voor het doel, een smart speaker zijn, is 2GB royaal te noemen. Via de microSD slot achterop kun je opslagruimte bij prikken. Maximaal 128GB. Via de micro-USB aansluiting kun je data uitwisselen.

Opvallend is dat de Archos Hello 7 met een 3.000mAh accu komt. Handig voor wanneer de stroom uitvalt, maar verder weten we eigenlijk niet waarom we dit nodig zouden hebben.

Tenslotte de draadloze mogelijkheden van de chipset. De Archos Hello 7 is beperkt tot een 2.4GHz antenne. Daar kun je dus WiFi op gebruiken en Bluetooth 4.0. Helaas is het niet mogelijk om snel 5GHz internet te gebruiken. Al zal een app als Netflix eerder 720p content streamen dan iets daarboven en dan is 2.4GHz eigenlijk ook wel genoeg.

Archos Hello 7 Aansluitingen

Geen Android Things

Archos draait de Archos hello 7 op een Android 8.1 installatie. Een update naar Android 9 lijkt nog niet in zicht. De keuze voor het ‘gewone’ Android is opvallend. Smart Displays van Google zelf en ook van Lenovo draaien op Android Things. Ze zijn gemaakt als Google Assistant speaker waarbij extra informatie en filmpjes op het scherm worden gezet. De bediening is dan ook gelijk aan hoe je een tablet bedient. In de praktijk installeer je dus apps voor al je smart devices en open je die gewoon op het display. Of vraag je Google Assistant om die devices te bedienen.

Op de Archos Hello is ook de Cawise app geinstelleerd. Daarmee is de 5 megapixel camera van de speaker te gebruiken als beveiligingscamera. Cawise is niet heel gebruiksvriendelijk, maar het werkt. In de basis dan. Wil je HD video’s, een bewegingsmelder en video’s kunnen downloaden, dan zal je een abonnement op de app moeten afsluiten. Hier had Archos zieltjes kunnen winnen, maar de app is gewoon onhandig in gebruik en kost dus ook nog geld. Zonde.

Archos Hello 7 Camera klepje

Ok Google… Ok Google… OK GOOGLE!!!

Het handigste om de Archos Hello te bedienen is door gewoon OK Google naar het display te roepen. Maar… de Archos Hello mist een vitaal onderdeel van de Google Home en Amazon Echo speakers…. Een far field microfoon. Dat is een array van meerdere microfoons die zo richting kunnen bepalen, maar ook achtergrondgeluiden kunnen onderscheiden en echt de stem van de gebruiker kunnen herkennen.

Roep ik in een stille ruimte Ok Google, dan reageert de Archos hello wel. Maar iets aan achtergrondgeluid en de Hello krijgt het al moeilijk. Met de radio op de achtergrond reageert een Goolge Hello speaker vijf meter verder al eerder dan de Archos Hello. Overigens zit er ook geen voice ID op. Waarschijnlijk om deze reden. Omdat de speaker niet op een veilige manier de stem van de gebruiker kan identificeren. En dan lever je toch wat in op de gebruikservaring.

Geluidservaring

De Archos Hello werkt met een speakersysteem van 20 Watt. Dat is heel wat voor een tablet. Maar dat is niet vreemd. Immers is het een systeem dat op stroom is aangesloten. Je verwacht dan een flink volume. Zeker met de relatief grote klankkamer. Maar de klankkamer is van simpele plastics en dat hoor je. Op hogere volumes vervormt het geluid ook nog eens. Hier had Archos misschien zelf het volume moeten beperken. Spraak is wel helder.

Archos’ smart home strategie

Archos is al jaren een fabrikant die niet enkel goedkope smartphones en tablets produceert. Het merk neemt regelmatig het risico om nieuwe markten te verkennen. In 2018 liet het merk duidelijk zien in te zetten op de smart home industrie. Het kwam met connected lampen en schakelaars. ook introduceerde deze het merk deze smart displays.

Archos Hello vs. Archos Mate

Archos voert hetzelfde apparaat in twee varianten. De Archos Hello die in Nederland wordt verkocht, is gemaakt voor Google Assistant. De Archos Mate is exact dezelfde hardware. Echter is Goolge Assistant ingeruild voor Amazon’s Alexa. Beiden zijn te koop in een 7 inch en 10 inch variant.

Archos Hello Connect

De Archos Hello Connect app is de centrale domotica hub voor de Hello. Hiermee kun je verbinding leggen met smart home apparaten in huis. De Archos Hello Connect app doet daarmee een beetje hetzelfde als de Google Home app.

Accuduur

De Archos Hello bevat een 3.000mAh accu. Deze is in de praktijk sterk genoeg om de speaker zo’n twee dagen te kunnen gebruiken.

Conclusie: Archos Hello 7

Zoek je een goedkoop smart display, dan ligt de Archos Hello 7 voor je klaar. Maar voor het lage prijskaartje lever je wel heel veel in. Matig geluid, geen Android Things, geen Far-Field microfoon. Eigenlijk slaat hij op alle belangrijke punten de plank mis, behalve qua design. Want deze knappe speaker trekt zeker wel ogen naar zich toe. Maar wil je een echte smart display beleving, spaar dan even door.

Archos Hello 7 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archos Hello 7 Staand
Arjan Olsder

Arjan Olsder