GadgetGear.nl

FAQ: Wat is het Nest Weave IoT platform?

Als we het over het smart home of IoT hebben, hebben we het vaak over HomeKit van Apple, maar er komt een alternatief. Een nieuwe stichting waar onder anderen Nest in zit introduceert het Weave platform. Een platform gebaseerd op Works with Nest, maar open.

Eerder introduceerde Nest al de Thread standaard met de Nest Groep die de standaard beheren mag. Eveneens om een open standaard neer te zetten die de basis van het netwerk tussen IoT apparaten moet vormen. De Tread Group die het beheer voert bestaat niet alleen uit Nest, maar ook uit merken als Samsung, Somfy, Qualcomm, Philips en Osram. In totaal zijn er nu meer dan 200 leden (voornamelijk fabrikanten). Leuk detail is dat Thread onderdeel uitmaakt van de nieuwe Zigbee standaard op 2.4GHz. Het idee is dat Thread, net als Zigbee, erg weinig energie nodig heeft om apparaten met elkaar te laten communiceren. Doordat ook dit een mesh netwerk is wordt ook hier net netwerk beter naarmate je meer Thread producten in huis hebt gehaald. Bovendien is Thread niet afhankelijk van een cloud. Ook zonder internetverbinding moet je, binnen bereik van jouw eigen netwerk, gebruik kunnen maken van jouw slimme gadgets in huis.

Weave komt over Thread heen te liggen en bepaalt hoe apparaten met elkaar communiceren. Weave is niet afhankelijk van Thread en zal ook andere netwerkmethoden ondersteunen. Het voornaamste doel van Weave is om communicatie tussen apparaten simpel en snel te maken en te houden. Om dit te bereiken zal Weave vanaf 2016 vrij toegankelijk worden voor ontwikkelaars.

Hoe gaan we dit in de praktijk merken? Het begint voor nu bij de Nest app. Alle weave apparaten in huis zijn via de Nest app te beheren. Zo zullen de rookmelders bijvoorbeeld in staat zijn om de Yale sloten in huis te openen bij brand zodat de bewoners snel naar buiten kunnen. Mocht de Nest app je niet bevallen, kunnen andere ontwikkelaars hun visie op een goede Weave app op je loslaten. Iedere Weave app kan in theorie van alle hardware gebruik maken.

Naast het openstellen van Weave in 2016, mogen we in 2016 ook de eerste hardware met Weave ondersteuning verwachten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.