Ze begonnen ooit als PDA’s en werden later smartphones. Telefoons met grote schermen waar je apps op kon installeren. Wat waren de slechtste smartphones ooit? Wij maakten onze top 10 met verrassende verhalen en smartphones.

Nokia 3650

10. Nokia 3650

De Nokia 3650 was de opvolger van Nokia’s eerste Symbian smartphone, de 7650. De specs van de 3650 waren echt al een stuk beter, maar die knoppen! Deze toestellen werden veel gebruikt om te gamen, maar met de 2 voor omhoog, de 8 voor omlaag, de 4 voor links en de 6 voor rechts was het keypad van deze smartphone echt een hel. Touchscreens hadden ze immers nog niet. Overigens heeft Nokia hierna nog enkele smartphones uitgebracht met vreemde locaties voor de cijfertoetsen.

nokia-n-gage-taco

09. Nokia N-Gage

Hij werd ook wel de taco phone genoemd. De Nokia N-Gage was de eerste smartphone echt gericht op gaming. Nokia verkocht zelfs speciale SD kaartjes met daarop games als Sonic en FIFA. Ook dit was een Symbian smartphone, maar bij de N-Gage ging het mis op het moment dat je moest bellen. Dan moest je het toestel als een taco aan het oor houden zoals je ziet bij de foto bovenaan deze post. Jammer joh!

Gizmondo

08. Gizmondo

De tweede gaming smartphone was de Gizmondo. Je zou hem zelfs de voorloper van de PS Vita kunnen noemen. Het was meer een handheld console waarbij je, net als bij de N-Gage, op een bekrompen manier mee kon bellen. De hardware was wel veel sterker, maar het toestel kwam nooit van de grond. Er gaan de wildste verhalen rond over de makers en de banden met de Zweedse maffia. Zoek maar eens op het verhaal van Stefan Eriksson.

SonyEricsson Xperia Play

07. Sony Ericsson Xperia Play

Als we dan toch in de hoek van de gaming phones zitten, dan is er nog de Xperia Play. Een briljant idee van, toen nog Sony Ericsson, om mobile en het Playstation merk te verenigen. Het toestel kwam dan ook met een aantal Playstation 1 titels en FIFA. Het controllerdeel was niet al te best. De D-pad en actieknoppen waren prima, maar de analoge sticks waren zeer slecht. Het toestel stierf al snel, maar kreeg nog een comeback in 2016. Het toestel speelde een belangrijke rol in de film Eye in the Sky.

LG Optimus 2X Speed

06. LG Optimus 2X Speed

De LG 2X Speed zou dé revolutie moeten ontketenen op het gebied van Android smartphones. Het toestel zou zonder al teveel moeite de krachtigste apps moeten kunnen draaien. Dan kon inderdaad wel, maar niet zonder de accuduur op te offeren. Zelden liep een smartphone zo snel leeg.

orig_HTCOneM9+_PerRight_GunMetalGray_130715_NL

05 & 04. Sony Xperia Z3+ en HTC One m9

Aiaiai, de Qualcomm Snapdragon 810 chipset. We zullen hem niet snel vergeten. 24-bit hi-res Audio, 4K films opnemen, het kon allemaal. Maar niet tegen een torenhoge prijs. Zowel de Sony Xperia Z3+ als de HTC One m9 werden enorm snel warm. Zo warm dat apps ermee stopte. Je was blij als je vijf minuten non-stop kon filmen in HD. Voor beide bedrijven vormden deze smartphones een enorme klap in het gezicht. Daarnaast trokken andere bedrijven hun Snapdragon 810 toestellen terug.

Gigaset_ME_perspective

03. Gigaset Me

En daarmee komen we alweer bij de Gigaset Me. Het toestel dat nooit is uitgebracht, maar op dagdumpsites als iBood zo nu en dan opduikt. Gewoon omdat er al containerladingen vol geproduceerd werden. Het toestel werd groots aangekondigd, maar Gigaset wist tijdens de aankondiging al dat het problemen zou krijgen met de Qualcomm SnapDragon 810 chipset. Ze hebben geprobeerd de problemen met software updates de baas te worden, maar hebben zich uiteindelijk compleet teruggetrokken uit de mobiele markt. Toch jammer.

samsung-galaxy-nexus

02. Samsung Galaxy Nexus

De Nexus toestellen van Google waren legendarisch. Onder het motto ‘ieder jaar een andere fabrikant’ deelde Google al snel het bed met Samsung. Dit maakte de Galaxy Nexus dé flop onder de Nexus smartphones. Een deel van de toestellen was voor de firmware afhankelijk van Google, een ander deel van Samsung. Updates gingen dus lang niet altijd op de beloofde snelheid evenals het oplossen van bugs. En die waren er… niet te weinig ook.

Samsung-Galaxy-Note7

01. Galaxy Note 7

Nog zo’n toestel dat een bedrijf een flinke klap in het gezicht heeft gegeven. Onder hoge druk spuwde Samsung ieder jaar een nieuwe Note uit. Een toestel dat overdonderend veel beter moet zijn dat het vorige model. Dit jaar sloegen ze zelfs het getal 6 over om de serie gelijk te trekken met die andere serie smartphones van Samsung, de S-series. Hoewel we ook hier op de redactie echt uitkeken naar een test van dit toestel, vlogen ze regelmatig in de brand. Ook de vervangende exemplaren hadden de nodige problemen. Uiteindelijk is Samsung begonnen om 2 miljoen exemplaren terug te halen en te vernietigen. Een enorme blunder voor het bedrijf. Het is nu de vraag of we met deze reputatieschade ooit nog een Note gaan zien.

Eervolle vermelding, de Apple iPhone

Het was bijna de slechtste smartphone ooit geworden, maar met snel schakelen is het één van de meest succesvolle smartphones ooit geworden. Ik heb het natuurlijk over de Apple iPhone. Toen het toestel net op de markt kwam, liet Apple de wereld zien hoe een smartphone eruit hoort te zien en hoe deze moet werken. Nog steeds zijn de designs van vele smartphones op het originele werk van Apple gebaseerd. Maar waarom een vermelding in deze verzameling slechte smartphones?

Juist door de staat waarin het toestel bij de lancering verkeerde. Op de kleine iPod’s, maar ook op smartphones met Symbian en Windows Mobile was het al jaren mogelijk apps te kopen en te installeren. Oké, comfortabel was dat niet. Maat het kon! En bij de iPhone kon dat niet. De highlight van de dag was een vies woordje tikken in de rekenmachine app van de iPhone. Enigszins onder druk van ontwikkelaars lanceerde Apple met enkele maanden apps in haar iTunes App Store. Daarmee gooide Apple ook de toekomst van de iPhone en het bedrijf compleet om. Het gevolg is dat Apple nog steeds één van de meest succesvolle smartphoneverkopers is.

1 REACTIE

  1. Ik mis de nummers 5, 4, 3, 2 en 1… Is het met opzet gedaan dat na tot 6 af te lopen, de lijst weer oploopt tot 10..?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.