Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: HTC One M9

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima camera
  • Stevig design
  • Lekker snel

THE BAD

  • Matig display
  • Matige accuprestaties
  • Last van oververhitting

Met de P8 laat concurrent Huawei zien dat HTC niet de enige is die handig is met aluminium. Toch weet HTC met de One M9 te laten zien dat het altijd beter kan. Daarnaast behoort de One M9 tot de premium smartphones en heeft het toestel ook qua specs heel wat meer te bieden.

Unboxing

Wij ontvingen een persversie van de HTC One M9. Omdat de verpakking afwijkt hebben we geen filmpje voor je gemaakt. In de verpakking van de One M9 vonden wij een simtool, een headset, een netstroom lader en een micro-USB kabel.

Design

Ik noemde het bij de introductie al even. Het design van de One M9 is opnieuw verfijnder dan dat van de One (m8) zonder de algehele designlijn van HTC los te laten. Wat ook opvalt is het gewicht van het toestel. Het aluminium is duidelijk dikker dan dat van bijvoorbeeld een Huawei P8.

Display

Onder een beschermende laag van Gorilla Glass 4 vinden we een 5 inch display. In tegenstelling tot Samsung, heeft HTC er niet voor gekozen om met enorm hoge resoluties te werken, maar gewoon Full HD (1920×1080 pixels). Het Super LCD3 display kijkt prettig, maar heeft wat veel last van reflecties wanneer je hem buiten de deur gebruikt. Het is dan ook goed te vergelijken met het display van de Huawei P8.

Specs

De Qualcomm Snapdragon 810 chipset van de HTC One M9 bestaat uit vier 1.5GHz en 4 2.0GHz processors met 3GB aan werkgeheugen. Het werkgeheugen meet 3GB. Grafische ondersteuning komt van de Adreno 430 GPU welke bij ons goed staat aangeschreven. Dit zien we weer terug in de benchmarks.

De Qualcomm Snapdragon 810 is de snelste chipset van Qualcomm, maar geeft ook enorme problemen doordat deze simpelweg te warm wordt. Dé reden dat Samsung voor een eigen chipset heeft gekozen bij de productie van de Galaxy S6 (Edge).  Ook Sony heeft voor de Xperia Z3+ deze problematische chipset gekozen terwijl LG voor de G4 simpelweg een minder snelle chipset heeft gekozen.

HTC is vooralsnog één van de weinigen met dual-band WiFi ondersteuning en ondersteuning voor het nieuwe ac protocol waarmeer je veel sneller kunt streamen wanneer je WiFi gebruikt. Ook Bluetooth LE is aanwezig en voor audiostreams kun je gebruik maken van aptX. Je krijgt 32GB aan opslagruimte en de mogelijkheid om een micro-SD kaartje te plaatsen.

Android

De HTC One M9 draait op Android Lollipop. Bovenop Android installeert HTC zelf haar Sense UI. Deze past het uiterlijk van Android aan om zo een aantal leuke features toe te voegen.

De meest opvallende is het nieuwe startscherm dat jet me meedenkt. Zo zal het bijvoorbeeld tips geven over leuke locaties in de buurt waar je even lekker kunt zitten. Ook past het apps en informatie aan op basis van hoe en waar jij jouw toestel gebruikt. In de korte testperiode is dit niet helemaal gelukt, maar het is een hele interessante innovatie van HTC.

Verder zijn er veel innovaties te vinden die we ook al op de HTC One (m8) tegenkwamen. Denk aan BlinkFeed, Zoe en een hele sterke camera app.

Geluidstechnisch

“De HTC One M9 heeft 5.1-surroundgeluid met de twee stereo frontspeakers voor een echte bioscoopbeleving. HTC BoomSound met Dolby Audio levert een subliem geluid, zelfs vanuit onlinebronnen als YouTube.” – HTC

Surround sound uit twee speakers is natuurlijk onmogelijk. Ik zou dan ook liever van virtual surround sound willen spreken, maar beter nog is de term stereo. Want in stereo geluid is de HTC One M9 gewoon heel goed.

Camera

Aan de achterkant vinden we een 20,7 megapixel f2.2/27,8mm camera die ook nog eens in 4K kan filmen. Net als de Huawei P8, is deze camera voorzien van een dual-tone LED flash die het flitslicht wat minder hard maakt.

De 4K filmpjes worden gefilmd met 30 frames per seconde. Wanneer je in Full HD filmt kun je op 60 frames per seconde filmen (high frame rate) en op 720p kun je experimenteren met 120 frames per seconde.

Aan de voorkant krijg je een 4 megapixel camera voor selfies. Deze camera kan door de camera app van HTC gebruikt worden voor creatieve composities waarin beiden beelden tot één geheel worden gecombineerd. Daarin zal de achterste camera niet altijd haar volle resolutie gebruiken.

Accuduur

De accuduur van de One (m8) was dik in orde, maar de M9 heeft moeite om bij veel gebruik het einde van de dag te halen. De ervaring is goed te vergelijken met de Galaxy S6 Edge welke het einde van de dag ook met moeite haalt. Zeer waarschijnlijk moeten er wat software updates overheen om dit te verbeteren.

Conclusie

De HTC One M9 behoort tot één van de mooiere toestellen van dit moment en bevat bovendien voldoende rekenkracht om met gemak de andere vlaggenschip toestellen te beconcurreren. De keuze voor een Full HD display valt niet verkeerd, maar het display valt buitenshuis wat tegen. Ook de accuduur laat te wensen over, maar verder is het een topper.

Beschikbaarheid

De HTC One M9 en accessoires zijn onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.