Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Xperia Play met 4.5 sterren.

The Good
  • Perfecte game controls
  • Ligt goed in de handen
  • Ook prima als telefoon te gebruiken
The Bad
  • Had iets sneller mogen zijn
  • Scherm had beter gekund


Dit weekend, en de komende week draait het bij TheGadgeteers.nl maar om één ding, de nieuwe Xperia Play van Sony Ericsson. Wij hebben hem nu twee weken uit mogen testen dus vandaag trappen we de ‘Xperia Play Date’ af met de review van misschien wel de meest interessante gaming smartphone sinds de release van Nokia’s N-Gage QD.

Uitrusting

Wanneer je de Xperia Play koopt, krijg je daar een USB kabel, USB (GreenHeart) lader en in-ear koptelefoontje bij. Bij het in-ear koptelefoontje krijg je twee setjes eargels om deze op jouw oren aan te passen. In het toestel zelf is nog een 16GB microSD kaart te vinden. Altijd handig!

Xperia Play vs. PSPgo

Het design van de Xperia Play lijkt enorm veel op dat van de inmiddels gefaalde PSPgo. Voor het gemak hebben we beiden naast elkaar gezet. Beide handhelds (als we de Xperia Play even zo mogen noemen) worden in het zwart en in het wit verkocht en bij beiden schuiven de game controls onder het scherm vandaan en zijn de zijkanten afgerond.

Daar stopt ook meteen de vergelijking. De Xperia Play heeft in tegenstelling tot de PSPgo geen echte analoge stick. In plaats daarvan heeft het twee touchpads die vergelijkbaar werken, maar wel een stuk platter zijn. De Xperia Play beschikt ook over een touchscreen, iets dat bij de PSP al vanaf het begin ontbrak. Dat de ontwerpen erg op elkaar lijken is niet vreemd. De controls van de Xperia Play zijn ontworpen in samenwerking met de ontwerper van de PS3 controllers.

Het Ontwerp

Als we de vergelijking achterwegen laten, zien we dat de Xperia Play onder (of naast) het scherm over dezelfde Android knoppen beschikt die bijna ieder toestel heeft. Het zijn fysieke knoppen en dat is voor een gaming toestel erg belangrijk. Je wilt niet per ongeluk met je duim over een knop ‘vegen’ om vervolgens in terug in je homescreen te belanden en de voortgang in de game te verliezen.

Aan de bovenkant (of rechter-zijkant) vinden we de L en R schouderknoppen voor de Playstation games met daartussen de volumeknop. Deze is tijdens het spelen zeer goed bereikbaar en dat is zeer handig als je tijdens het gamen even snel het geluid af wilt zetten. Aan de andere kant van het toestel vinden we de USB en mini-jack aansluitingen.

De achterkant van de Xperia Play is bolvormig en bevat de camera, met LED flitser voor in het donker. De bolvormige achterkant ligt trouwens erg lekker in de hand tijdens het gamen. Wat ons betreft een zeer goede keuze.

Het Display

Voor de Xperia Play heeft Sony gekozen om de telefoon met een 4 inch TFT scherm met een resolutie van 854 bij 480 pixels. Het scherm is hiermee vergelijkbaar met het Retina Display van de iPhone 4. De keuze voor het scherm had beter gekund. Wanneer Sony voor een Super AMOLED scherm had gekozen, zou de Xperia Play een mooier ‘zwart’ beeld neer kunnen zetten wat games net iets spannender zou kunnen maken. Ook voor het energieverbruik zou dit kunnen schelen.

De Hardware

Sony Ericsson heeft de Xperia Play uitgerust met een 1Ghz processor met Adreno 205 GPU en 512 MB RAM. Geen slechte configuratie, maar met de komst van de vele dual-core modellen van de concurrenten is dit wel een gemiste kans. De telefoon zelf beschikt over 1GB intern geheugen.

De telefoon beschikt ook over de nodige sensoren en zenders. Zo bevat de telefoon Bluetooth 2.1 met A2DP, aGPS, bewegingssensoren, HSDPA, HSUPA en WiFi b/g/n.

Foto’s

De Xperia Play beschikt over een 5.1 Megapixel camera met LED flitser voor in het donker. Met behulp van de GPS zal de Xperia Play de foto’s meteen van locatie gegevens voorzien zodat je altijd terug kan vinden waar je een foto hebt geschoten. De kwaliteit van de foto’s is prima.

Android

de Xperia Play bevat Android 2.3 met daarop de TimeScape UI van Sony Ericsson zelf. Het grote verschil met de standaard UI van Android is dat je in het apps menu niet verticaal, maar horizontaal scrolt. Net als op het homescreen zelf dus.

Het Gamen

Natuurlijk draait het bij deze telefoon allemaal om het gamen. De Xperia Play is daarvoor niet alleen van de Android Market voorzien, maar ook van de Playstation Suite waar je klassieke Psone games en speciaal voor de Xperia Play geoptimaliseerde games kan downloaden. Op de Android Market is het goed om te kijken of de games ‘optimized for Xperia Play’ zijn. Anders kan je enkel het touch screen gebruiken. Komende week zullen we een aantal van die games van dichterbij bekijken.

Wanneer de de Xperia Play koopt, heeft Sony al een aantal games op het toestel gezet in de vorm van Crash Bandicoot (Psone), Bruce Lee, FIFA 10, Star Battalion en de Sims 3. met name Star Battalion laat goed zien waar de Xperia Play grafisch toe in staat is en bevatten voldoende variatie om je de eerste uurtjes door te helpen.

Qua controls hebben we niks te klagen… nouja… de touch pads die de analoge sticks vervangen zijn wel even wenen. Erg gevoelig zijn ze niet en dat zal de één enorm waarderen terwijl een ander daar misschien wat minder handig mee om kan gaan. We begrijpen de keus van Sony Ericsson wel omdat het toestel met echte analoge sticks nog dikker was geworden.

Conclusie

Er zijn maar weinig fabrikanten die het aandurven om een echte game telefoon neer te zetten. Nokia is de ene (en die faalde meerdere malen) en Sony Ericsson de andere. Hoewel Sony Ericsson er van ons best een snellere processor en een beter scherm in had mogen leggen, moeten we ook toegeven dat ze op alle andere fronten de Xperia Play perfect hebben afgewerkt. Voor de gamer is er geen andere keus, maar dat is helemaal niet erg. De Xperia Play is nu al een klassieker.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.