Logo GadgetGear.nl
TRNDSlabs Skye Nano 2 FPV
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: TRNDSlabs Skeye Nano 2 FPV

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk een bruikbare resolutie op dit formaat
  • Vliegt redelijk stabiel
  • Groot bereik op de afstandsbediening
  • Ook zeer geschikt voor beginners

THE BAD

  • Relatief veel compressie op de videostream

Ze wisten hem al eens als dé Pokédrone voor te stellen. Wetende dat het gezeur zou geven over de naam, maar lekker liftend op de Pokémon Go gekte die toen heerste. Inmiddels is het product af en verkoopt het Nederlandse TRNDlabs de Skeye Nano 2 FPV drone.

Unboxing

In de unboxing zien we een mooi, compleet plaatje. De drone komt met lader, afstandsbediening en smartphonehouder. Daarnaast levert TRNDlabs een setje reserverotorbladen mee, optionele rotorbeschermers en een tool om de rotorbladen te kunnen vervangen.

Design

Qua design volgt de Skeye Nano 2 FPV het design van de Nano lijn die we al van TRNDlabs kennen. Feitelijk is het een aanpassing op de TRNDlabs Skeye Nano Drone with Camera. Ze hebben de body aan de onderkant vergroot voor een dubbele accu. Daarnaast is er mogelijk een motorische aanpassing geweest om het nieuwe gewicht te trekken en er is elektronica toegevoegd voor de WiFi verbinding. Het Micro-SD slot is verdwenen en een WiFi antenne aan de onderkant toegevoegd.

Afstandsbediening

Natuurlijk levert TRNDlabs de Skeye Nano 2 FPV weer met een afstandsbediening. Deze bevat een schuifsysteem zodat de controller vergroot kan worden. Handig. De Skeye Nano 2 FPV kan in het transparante vakje in het midden en met de meegeleverde beugel kun je er ook een smartphone op plaatsen. Onze Huawei Mate 9 is de grootste smartphone die nog fysiek in de beugel past.

Wat opvalt is dat de besturing deels is aangepast ten opzichte van eerdere TRNDlabs drones. Mede omdat er nu functies voor automatisch opstijgen en landen zijn toegevoegd. Met name voor beginners is dit een erg prettige toevoeging. De Skeye Nano 2 FPV wordt namelijk meteen een stuk de lucht in gebracht waardoor je weinig last hebt van turbulentie en dus rustig met de vlucht kunt beginnen. Het bereik van de afstandsbediening ligt op ongeveer 50 meter en is zeker buitenshuis aan te raden.

Appbediening

Het is ook mogelijk om de Skeye Nano 2 FPV met de app te bedienen. Dan bedien je de drone via WiFi. Het bereik ligt dan tussen de 10 en 15 meter. Daarna raak je ook de videoverbinding kwijt. De bediening van de app is wel verrassend compleet in de zin dat je natuurlijk allerlei functies erbij krijgt om foto’s en video’s op te nemen. Bovendien kun je zowel voor een virtuele stick kiezen als gyro bediening. In dat laatste geval kantel je jouw smartphone in de richting waar de drone naartoe moet vliegen.

trndslabs-skye-nano-2-fpv-screenshot_20161129-105948

Vlieggemak

Om het vlieggemak te vergroten heeft TRNDlabs er natuurlijk een 6 gyroscoop van 6 assen in liggen. Deze is zelf te kalibreren om de drone zo stil mogelijk in de lucht te kunnen hangen. Er is een auto take-off en auto-landing modus om de drone veilig de lucht in te brengen en ook weer veilig te laten landen. Er zit ook altitude hold technologie in op basis van luchtdrukmeting. Hierdoor probeert hij de juiste hoogte aan te houden. Dit gaat redelijk goed.

En dan is er nog het gewicht. Een hele belangrijke factor in de Skeye Nano 2 FPV. Het is in dit formaat de zwaarste drone die we hebben getest. Door dit gewicht is de vliegtijd met 5 minuten relatief kort. Daar staat tegenover dat hij zich beter houdt bij wind. Binnenshuis is hij echt super stabiel, maar buiten is hij ook beter te vliegen dan de lichtere uitvoeringen.

Camera

Bij de vorige cameradrone was de resolutie van de camera niet echt spannend. Met de Skeye Nano 2 FPV is duidelijk voor een betere camera gekozen. Zoals je aan het einde van bovenstaand filmpje ziet, schiet hij best aardige plaatjes. Hij filmt op een 720p HD resolutie. Er zit wat veel compressie op, maar de beelden zijn best bruikbaar.

De Skeye Nano 2 FPV kan ook foto’s maken. Dit doet hij op precies dezelfde resolutie. Een foto meet dus 1280×720 pixels. Er lijkt wel veel minder compressie op de foto te zitten waardoor deze een stuk scherper oogt.

TRNDSlabs Skye Nano 2 FPV Camera Foto

In alle gevallen is het zo dat de camera zelf de nodige beeldverbeteraars aan boord heeft. De belangrijkste hiervan is de automatische witbalans. En dat is ook de lastigste. De drone past zelf, automatisch de witbalans aan. Zoals je in het filmpje ziet, hebben verschillende beelden een verschillende witbalans. Wil je beelden aan elkaar zetten, moet je dus veel klooien om de boel qua kleurgebruik gelijk te trekken. Overigens komen we dit in de meeste cameradrones tegen.

Zoals ik al aangaf, worden alle beelden lokaal opgeslagen. Gewoon op jouw smartphone. Wanneer je de beelden eraf wilt halen, is dit wel even zoeken. De beelden worden opgeslagen in de map WiFiUFO en dat is natuurlijk wat lastig te identificeren met de naam van de drone zelf. Dit komt waarschijnlijk doordat TRNDlabs de hard- en software ook gewoon ergens inkoopt en samenvoegt. Het is geen geheim dat dezelfde drone ook onder andere merken te koop is. Het grote voordeel van deze uitvoering is dat TRNDlabs ook verantwoordelijk is voor de garantie en service afhandeling. Het is immers een Nederlands bedrijf.

Accuduur

De WiFi verbinding van de Skye Nano 2 FPV kost nou eenmaal veel stroom. Ondanks de dubbele accu, ligt de vliegtijd slechts op 5 minuten. Van de andere kant, is dat best indrukwekkend. De drone is immers extreem klein. De laadtijd via USB bedraagt 30 minuten. Het is dus echt een recreatiedrone.

Conclusie TRNDlabs Skeye Nano 2 FPV

De TRNDlabs Skeye Nano 2 FPV is een waar prestigeproject. Het laat zien hoe klein techniek kan zijn. In net iets meer dan twee inch krijgen we een 720p HD camera met streaming WiFi en de nodige technologie om de boel redelijk goed in de lucht te houden. De korte accuduur blijft altijd jammer, maar hoort ook bij de aard van het product. Naar verhouding zijn de prestaties werkelijk fantastisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.