Review: Huawei Mate 9 (Leica smartphone)

Afgelopen week mochten we de nieuwe Huawei Mate 9 op een wel heel bijzondere plek testen. We namen hem mee op reis naar het verre China, waar de smartphone is ontwikkeld. We maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om Bruce Lee (serieus) te interviewen. Dit is de Chinees die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de techniek achter het toestel. Het is dus een bijzondere review geworden.

Bruce Lee

Bruce Lee is de Vice President Handset Product Line bij de Huawei Consumer Business Group. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor het ontwerp van het toestel en een groot deel van de keuzes in componenten. Deze review is een mix van een gewone review met het interview dat we met Bruce Lee hebben gevoerd. In tegenstelling tot een normale review, krijg je dus ook meer informatie over de overwegingen die zijn gemaakt in de componentkeuze voor het toestel. Bij ieder onderdeel waar we ons afvroegen of een ander component misschien een betere keuze was, wist Lee de argumenten voor en tegen uit te leggen. Zeer interessant.

Unboxing

In de verpakking van de Mate 9 vinden we eigenlijk alles dat we van een high-end zakelijke smartphone mogen verwachten en nog veel meer. Standaard zit er al een screenprotector op en Huawei levert zelfs netjes een cover voor de achterkant van het toestel mee. Vanaf het moment van uitpakken is het toestel dus goed beschermd. Als je daar de voorkeur aan geeft natuurlijk.

SuperCharge Lader

In de doos vinden we ook de Huawei SuperCharge lader. Een lader met een speciale laadtechnologie van Huawei erin. Hierdoor is de Huawei SuperCharge lader een review op zichzelf waard gebleken. Deze valt hier te lezen. Huawei levert ook een speciale USB-C kabel mee die met de hoge spanning van de SuperCharge lader overweg kan. De Huawei Mate 9 is met de HiSilicon Kirin 960 chipset de eerste die deze laadtechnologie ondersteunt. De technologie is sterk verwant aan QuickCharge 3.0 van Qualcomm.

Huawei SuperCharge Lader

Design

Qua design is het verschil met de Mate 8 niet schokkend. Wederom aluminium achter, glas voor en een aluminium frame. Ik blijf onder de indruk van de nette metaalbewerking die Huawei uitvoert op de behuizing.

De antennelijnen zijn goed zichtbaar op de achterkant, maar zijn niet nadrukkelijk aanwezig. Huawei heeft met de bewerkingen van het metaal de lijnen zoveel mogelijk op natuurlijke wijze in het ontwerp laten verdwijnen.

In de rechter zijkant zit de SIM-tray weggewerkt met ruimte voor een nano-SIM en een microSD kaartje. In ons geval hebben we de dual-SIM versie waar we ook een tweede nano-SIM in kunnen plaatsen zodat we in China ook gewoon data konden gebruiken. De versie die je hier in de winkel koopt, biedt mogelijk geen dual-SIM ondersteuning.

Op de rechter rand vinden we volume- en powerknop. Deze zijn mooi slank en strak afgewerkt. Op de tast moet je dus even voelen welke het langste is, maar dit went natuurlijk snel. Huawei heeft speciale machines die duizenden keren op de knopjes drukken om te testen of ze het lang genoeg uithouden. Kwaliteit van de knoppen is erg belangrijk voor ze.

In de bovenste rand vinden we de 3,5mm audio-ingang. Daarnaast zit er ook nog een IR beamer. De Huawei Mate 9 kan dus ook gebruikt worden als afstandsbediening voor de TV etc.

Onderaan zitten twee grilletjes. Achter één daarvan zit een speaker weggewerkt. Daarnaast vinden we hier de USB-C aansluiting op basis van USB 2.0. In de testlabs van Huawei hebben we kunnen zien hoe deze aansluiting wordt mishandelt om te testen hoe sterk deze is. Zo zijn er machines die de stekker eindeloos erin stoppen en er weer uit trekken, maar ook machines die met druk de stekker heen en weer duwen om te testen wanneer de plug het begeeft. Dit mag duizenden keren goed gaan.

Display

Qua displayformaat valt de Mate 9 tussen de Mate S (5.5 inch) en mate 8 (6 inch). Met 5,9 inch is hij namelijk 0,1 inch kleiner dan de Huawei Mate van begin dit jaar. Volgens Bruce Lee wilden gebruikers een groot, maar toch iets kleiner display. Van de andere kant, we hebben het over 2mm, dus echt heel spannend is het niet. Interessanter is waarom we na de Mate S geen AMOLED displays meer hebben gezien in deze toestellen. Huawei heeft na de Mate 8 ook bij de Mate 9 weer voor een IPS display gekozen. Een IPS display is doorgaans net iets minder energiezuinig. Deze keuze is gemaakt om het toestel zo compact mogelijk te houden. Bij een keuze voor AMOLED zou het toestel dikker zijn geworden. Het display heeft een Full HD resolutie. Huawei ziet nog geen noodzaak om met een hogere resolutie te werken. Ook omdat dit negatieve impact heeft op de accuduur van het toestel en natuurlijk ook een beetje op de prijs ;-).

Chipset

Bij de Mate 9 draait het ook om de introductie van de HiSilicon Kirin 960 chipset. Naast Samsung is Huawei de enige fabrikant die op grote schaal chipsets kan produceren en dit alleen voor de eigen toestellen doet. Qua snelheid is de Kirin 960 slechts een kleine stap voorwaarts ten opzichte van de Mate 8. De vier snelste processorkernen gaan van 2.3GHz naar 2.4GHz. De vier langzamere kernen blijven op 1.8GHz draaien. Het verschil is groter met de Mali-G71 MP8 GPU. Gamers krijgen een nieuwe generatie grafische kaart die toch echt een stukje sterker is. Bovendien is er ondersteuning voor diverse nieuwe features zoals SuperCharge. Ook krijg je nu standaard 4GB aan werkgeheugen, wat zeer royaal is. Voor de liefhebbers hebben we natuurlijk de benchmarks voor je.

Draadloos

De nieuwe chipset maakt het mogelijk om op 4G verbindingen tot 600Mb/s te leggen. Daarmee is hij een stuk sneller dan de Huawei Mate 8 en de Huawei P9. Er wordt gebruik gemaakt van dual-band WiFi met ondersteuning voor 802.11ac. Ondersteuning voor WiFI MIMO op 5GHz ontbreekt helaas nog. Ook Bluetooth is met versie 4.2 en NFC lekker up to date. Muziek streamen kan alleen via A2DP, maar niet via het superieure aptX. Zowel bij WiFi als bij Bluetooth is er dus spraken van een stukje besparing. Een FM ontvanger ontbreekt, maar IR is dus wel aanwezig evenals GPS en Glonass ondersteuning.

Vingerafdruksensor

Ditmaal vinden we weer een ronde vingerafdruksensor achterop het toestel. In tegenstelling tot de Honor 8 is het niet mogelijk deze ook als actieknop te gebruiken. Je kunt hem dus niet fysiek indrukken. Lee gaf aan dat dit een bewuste keuze is. De Honor 8 is voor een ander publiek met andere wensen. Wel zijn veeggebaren te gebruiken in diverse Huawei apps evenals andere gebaren. Dat is dan wel weer handig. De herkenning van vingers verloopt zeer snel en soepel.

Geluid

De Huawei Mate 9 is voorzien van stereo speakers. Één speaker boven en één speaker onder. De onderste zit achter de grill, de bovenste niet. Doordat de ene speaker weinig weerstand heeft om geluid naar buiten de brengen en de andere veel, is het verschil goed hoorbaar. Dat wil zetten, het stereo-effect is nauwelijks hoorbaar. Daar staat tegenover dat het geluid uit de Mate 9 wel mooi zuiver is voor een mobiele speaker. De Mate 9 speelt zonder speciale apps te moeten downloaden FLAC bestanden af.

Android 7.0 en EMUI 5.0

De Huawei Mate 9 is de eerste smartphone van Huawei op basis van Android 7.0 en op basis van EMUI 5.0. De verwachtingen van EMUI 5.0 waren erg hoog en voor een groot deel maakt Huawei alles waar. We hebben weet een app drawer/lade (moet je wel even aanzetten) voor alle apps die we weinig gebruiken en alle functies zijn sneller bereikbaar. Bovendien ziet EMUI 5.0 er een stuk beter uit. Meer Westers dan Chinees. Toch zijn er ook wel punten van kritiek. Zo legde Lee uit dat er bewust voor is gekozen om niet langer iconen van de apps met meldingen in de statusbalk te zetten. In plaats daarvan staat er een algemeen nummer. Doordat EMUI zelf vele notificaties inschiet, weet je nooit echt of er iets belangrijks tussen zou kunnen zitten. Zelf ben ik van mening dat enkel een nummer veel te algemeen is en ik merk bij andere Mate 9 gebruikers dat die dit ook zo ervaren. Lee geeft echter aan dat deze keuze te verantwoorden is op basis van eigen onderzoek.

Leica fotocamera

En dan nu, misschien wel de belangrijkste functie. De nieuwe Leica camera. De tweede generatie. Deze bestaat uit twee camera’s. Een monochroom camera die goed is in details vastleggen en een resolutie van 20 megapixels kent. De tweede camera is een RGB camera van 12 megapixel die foto’s inkleurt. Als dit nodig is tenminste. Samen met Leica heeft Huawei een prachtige monochrome opnamemogelijkheid toegevoegd. De beeldruis komt grotendeels overeen met het gevoel dat Leica met haar oude camera’s wist neer te zetten. Het leuke is dan ook dat ik steeds meer ben gaan vastleggen in zwart-wit.

De Leica camera maakt voor autofocus gebruik van zowel contrastmetingen als fasedetectie. Daarnaast is de camera uitgerust met een snelle laser autofocus. Overdag werken deze feilloos en ook ‘s avond gaat het best goed. Mits de afstand niet te groot is. Bij het fotograferen van stadsgezichten in de nacht merken we toch dat de Mate 9 erg veel moeite heeft om echt een scherp plaatje neer te zetten. Hier is dus nog wat ruimte voor verbetering. Wat wel mooi is, is de duo-tone LED flash. Deze maakt net iets zachtere flitsen, al probeer ik in de praktijk het gebruik van flits gewoon te voorkomen. Door de hoge ISO waarden gaat dit best goed.

Daarover gesproken, in de PRO modus, kun je letterlijk iedere setting aanpassen. ISO, Focus, Sluitertijd etc. De Huawei Mate 9 heeft dan wel geen verwisselbare lenzen, je krijgt wel de vrijheid van een systeemcamera. Ga je met langere sluitertijden werken, is het natuurlijk wel fijn om een statief te gebruiken. Wat dat betreft is het ook net een echte camera ;-). Ook erg fijn is de ondersteuning voor RAW foto’s. De camera maakt netjes dng bestanden en Adobe biedt daar weer ondersteuning voor. Zelfs vanuit haar mobiele apps. De combinatie van de Mate 9 en Lightroom Mobile is echt erg prettig, al is de standaard software van Huawei toch ook al wel erg goed.

Bovenstaande foto’s laten ook duidelijk het verschil zien dat je met RAW in handen hebt. Rechts is de foto zoals deze met de automatische instellingen is genomen. Voor mijn gevoel hier en daar een tikkeltje donker en flets. De linker is de nabewerking. Deze is een stuk extremer qua kleuren, wat natuurlijk ook een stukje persoonlijke smaak is. Ook haal ik met gemak wat meer details naar boven en… hij is in een ander formaat. Ik stel de camera app altijd in op 16:9 beeldformaat. Dat is voor mij gewoon een mooiere foto. In de hoogste resolutie krijg ik in 16:9 3968×2240 pixels. Open ik de originele dng file, krijg ik 3952×2960 pixels aan beeld voor mijn neus in een 4:3 beeldverhouding. Ik kan dus ook mijn uitsnede verticaal aanpassen. De onderstaande voorbeeldopnamen zijn allemaal met de automatische stand genomen zodat je een goed referentiepunt hebt. Hierboven zie je immers dat je echt helemaal los kunt gaan op het eindresultaat.

Qua fotokwaliteit zien we Huawei grote stappen maken. Het bedrijf heeft inmiddels zelfs een speciaal onderzoekscentrum opgezet in samenwerking met Leica. De optische kwaliteit uit de lenzen en de beeldsensoren is echt dik in orde. Alleen de camera app heeft hier en daar nog wat schoonheidsfoutjes. Zo bevat deze een automatische waterpas. Ideaal om vanuit vreemde hoeken toch een rechte foto te maken. Echter, soms heeft de sensor wat moeite dit bij te houden. Ik denk dat dit bij 1 op de 200 foto’s gebeurde tijdens mijn rondreis. Ik ben ook druk geweest met de lightpainting modus. Daarbij valt het op dat foto’s regelmatig ondersteboven worden opgeslagen. Wellicht heeft het één met het ander te maken.

Kijk ik naar de voorgestelde settings vanuit de camera app, dan zie ik toch vaak dat de foto’s wat aan de donkere kant zijn. Door de aanwezigheid van RAW ondersteuning is dit achteraf goed op te lossen. Ik zou mogelijkheden om dit zelfstandig vooraf te corrigeren wel enorm waarderen. Dat past wel bij het idee van een Leica camera. Ten opzichte van de Huawei P9, is dit ook nog wel een klein puntje van aandacht.

Selfiecamera

Voor krijg je natuurlijk weer een selfiecamera. Over alle toestellen heen lijkt de selfiecamera zeer belangrijk voor Huawei. China is dan ook echt een selfiemarkt. Tijdens onze trip doken ze dan ook wel heel regelmatig op. In de Huawei Mate 9 zien we dit terug in de vorm van de selfiecam die 8 megapixels telt. Wanneer je wat meer licht nodig hebt, zal Huawei tijdens het maken van de foto het display op de meest felle stand in de kleur wit. Het hele IPS display werkt dan als LED flitser.

Huawei Mate 9 Beauty Mode stand 5

Wat erg leuk en toch ook wat irritant is, is de beautymode. Ook al zet je deze iedere keer uit, deze springt altijd automatisch aan wanneer je een selfie gaat nemen. In het echt zie ik er veel ouder uit dan op bovenstaande foto ;-).

Filmen in Full HD en 4K

De Huawei Mate 9 kent verschillende filmmodus. Daarvan zijn er maar twee echt interessant. Dit zijn de standaard Full HD stand (30 frames per seconde), de Full HD stand op 60 frames per seconde en de 4K stand op 30 frames per seconde.

In het bovenstaande filmpje zie je de standaard Full HD stand van de videocamera. Voor 4K maakt Huawei gebruik van een codec waar we op dit moment nog helemaal niets meer kunnen. We kunnen de filmpjes alleen op de telefoon zelf terugkijken en met een Full HD scherm kunnen we dan nog niets over de kwaliteit van 4K zeggen. We zullen op een later moment de review updaten.

Documentscanner

Voor zakelijke gebruikers en studenten is de documentstand ook een enorm handige toevoeging aan de camera. De camera analyseert het beeld en herkent rechthoeken. Wanneer hij daar een foto van maakt, trekt hij deze meteen recht. Handig bij het overnemen van bijvoorbeeld een presentatie op een beamer ;-).

Conclusie Huawei Mate 9

Voorheen speelde de prijs een zeer belangrijke rol om voor een Huawei toestel te kiezen. Het past echter binnen de strategie van Huawei om onderhand een wat gezondere marge op haar producten te vragen. Ze worden dus duurder en dat zien we met de Huawei Mate 9. Een introductieprijs van €699 maakt hem een directe concurrent voor de Samsung Galaxy S7 Edge en andere vlaggenschip toestellen. Nu het prijsargument weg is, wat is nog wel een argument om voor de Huawei Mate 9 te kiezen?

Voor de dagelijkse werkzaamheden is het toestel echt enorm snel. De ervaring zal niet veel anders zijn dan met de andere flagships. EMUI 5.0 maakt de interface gemakkelijker te begrijpen voor gebruikers die overstappen vanaf iOS of Android gebruikers die een iOS-achtige omgeving nastreven. Het belangrijkste argument is echt de camera. Iedereen die iets met fotografie heeft zal erkennen dat de handmatige camera van de Huawei Mate 9 een enorme vondst is. Het is voor mij ook echt dé reden om met dit toestel te willen lopen. Ook al zijn de foto’s op de automatische instellingen wat aan de donkere kant, ze zijn in perfectie te finetunen. Daarmee heb ik een goede regen om mijn DSLR veel vaker thuis te laten.

Beschikbaarheid

De Huawei Mate 9 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Leica levert een zeer scherpe camera af
 • Met RAW nabewerking zijn foto's echt extreem mooi te maken
 • Je krijgt zeer veel fotomodi
 • Goede documentscanner
 • Fijn displayformaat
 • Snelle chipset
 • Eindelijk weer een app lade bij Huawei!

THE BAD

 • Beautymodus kan hinderlijk in de weg zitten
 • Camera app kent nog een paar kleine bugs
 • De notificaties zijn minder duidelijk in de notificatiebar bovenaan het display
 • Camera zal op de automatische stand niet altijd de meest heldere foto nemen, nabewerking doet echter wonderen
 • 4K opnamen zijn nog slecht bruikbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.