Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Triple 9 met 4 sterren.

The Good
  • Sterke verhaallijn
  • Ervaren cast
The Bad
  • Een aantal gezichten lijken teveel op elkaar
  • De verhaallijn van de maffia is overbodig


Triple 9, of 999, is dé code die aangeeft dat een politieagent is neergeschoten. De code werkt als een rode lap op agenten die vanuit de hele stad richting de locatie van de moord trekken om de dader zo snel mogelijk te vinden. En daar kun je natuurlijk goed misbruik van maken.

Triple 9 gaat om een groep corrupte agenten en ex-militairen. Één daarvan heeft een relatie met de zus van een topstuk uit de Joods-Russische maffia. Hoewel de groep in eerste instantie wordt ingeschakeld voor een simpele bankoverval, komt al vrij vlot daarna een tweede opdracht.

De groep moet een inbraak plegen om data veilig te stellen. Data in een bunker van de NSA. Informatie is immers goud voor de maffia. Hoewel de groep, onder leiding van Marcus Belmont (Anthony Mackie – Captain America: Civil War, Ant-Man) de klus in eerste instantie niet ziet zitten, weet de maffia de groep al snel te motiveren. Zo wordt het gezin van Anthony naar het buitenland verplaatst en wordt één van de teamleden, Russell Welch (Norman Reedus – The Walking Dead, Boondock Saints) al vlot om het leven gebracht.

De groep komt al snel met het plan om een Triple 9 te veroorzaken om zo rustig een slag te kunnen slaan bij de NSA. Marcus zal aan de andere kant van de stad zijn partner Chris Allen (Casey Affleck – Interstellar, Ocean’s Eleven) om het leven brengen. Chris is net nieuw bij het korps en heeft zijn baantje via zijn oom Jeffrey Allen (Woody Harrelson – Now you See me, The Hunger Games: Catching Fire) gekregen. Jeffrey staat aan het hoofd van het korps en heeft al snel door dat er meer speelt. Hierdoor ontstaat een heerlijk kan en muis spel tussen de politie, de groep overvallers en de Joods-Russische maffia.

Triple 9 kent een geweldige lijst met acteurs, maar de casting is niet briljant. Zo lijkt Aaron Paul met zijn haar sterk op Casey Affleck en hebben ook Chiwetel Ejiofor en Anthony Macky met hun haar veel gelijkenissen. Doordat de film vooral in schemer en in het donker is gefilmd zijn de acteurs soms wat lastig te onderscheiden.

De kern van het verhaal van Triple 9 is erg sterk, maar het belang van de Joods-Russische maffia is minder groot dan je zou denken. Sterker nog, de rol en invloed van de maffia zou compleet uit de film kunnen worden geknipt zonder aan spanning te verliezen. Het is vulling. Het hele plot is van begin af ook al duidelijk voor de kijker, maar daar weet regisseur John Hillcoat voer mee om te gaan. Samen met de ervaren cast houdt hij voldoende spanning vast.

Extra’s

Extra’s zijn er niet op deze Blu-Ray release van eOne. Wel heeft eOne de schijf voorzien van wat trailers van aankomende films.

Conclusie

Eindelijk is er weer eens een actiefilm waar je niet teveel bij hoeft na te denken, zonder dat er een blik superhelden in zit. Triple 9 is een fijne film om lekker bij weg te zakken. Te genieten van een brede line-up aan ervaren topacteurs en te genieten van alles waarvan je eigenlijk al weet dat het komen gaan. Nee, verrassend is het plot niet, maar leuk is het wel.

Beschikbaarheid

Triple 9 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.