Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Raumfeld One M (anno 2016)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed geluid
  • Gemakkelijk te installeren
  • Veel aansluitingen
  • Laag energieverbruik
  • App maakt enorme sprongen in functies en gebruikscomfort

THE BAD

In 2015 mochten we al eens de Raumfeld One M multiroom speaker reviewen. Toen knapten we af op een vreselijk onhandige app, wat deze speaker toch echt punten ging kosten. Inmiddels is de app van Raumfeld helemaal aangepakt. Tijd dus voor een review over de beleving van de one M anno 2016.

Unboxing

Raumfeld levert de Raumfeld One M met een netstroom kabel en een 3,5mm analoge audiokabel. Verder krijg je er een nette, volledige handleiding bij.

Design

Je verwacht het misschien niet meteen, maar de Raumfeld One M is van buiten toch echt een plastic speaker. Gelukkig hebben de Duitsers verstand van het werken met plastic, want uiterlijk bedriegt. Het geluid is heerlijk, maar daar komen we zo op terug.

Op de voorkant van de One M zien we ook meteen iets dat de Raumfeld One M een voorsprong geeft op de speakers van merken als Sonos en LG. Er zitten zowaar echte voorkeuzeknoppen op. Vijf knoppen waar jij jouw ideale tunes onder kunt vastzetten. Slim en handig! Hier laat Teufel’s Raumfeld zien dat het echt probeert om iets nieuws te doen.

Verder zijn de speakerdrivers netjes achter een doek weggewerkt. De onderkant van de One M is vrijgehouden voor een dikke 13CM woofer die de One M van haar bass moet voorzien.

Aansluitingen

Ook qua aansluitingen heb ik alle redenen om blij te worden van de One M. Zo vinden we een analoge R/W aansluiting waarmee je bijvoorbeeld een CD speler op de speaker kunt aansluiten. Of een smartphone via een 3,5mm audiokabel.

Hoewel de Raumfeld One M voorzien is van ondersteuning voor WiFi (b/g/n), kun je voor een superstabiele netwerkervaring gebruik maken van de LAN aansluiting achterop het toestel. Verder vinden we er nog een USB aansluiting. Hiermee kun je muziekbestanden rechtstreeks op de Raufmeld speakers afspelen.

In vergelijking tot de speakers van Sonos is Raumfeld dus royaal in haar aansluitingen. De merken die op basis van Qualcomm AllPlay werken bieden in veel gevallen vergelijkbare opties. Ook hier laat Raumfeld dus zien hardware te willen bouwen die vooraan loopt.

Audiotechnisch

De Raumfeld One M is een echte stereospeaker. Zo krijgen de linker- en rechterkant zowel een 25mm stoffen tweeter als een 65mm midrange driver op basis van gelaagd cellulose. Beden hebben een gedeeld vermogen van 25 Watt. Voor de bass krijg je een 50 Watt 130mm woofer onderin de behuizing. Dit waar vele merken liever kiezen voor een passieve bass radiator. De aansturing komt van een klasse D 2.1 kanaals eindversterker. Bij maximaal vermogen vraagt de speaker 150 Watt.

De software van de Raumfeld One M biedt ondersteuning voor ASF, MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC en OGG met een maximale bitrate van 192kHz. Verder is er via TuneIn ondersteuning voor alle populaire radiostations en is er ondersteuning voor Spotify, Tidal, Wimp en Napster.

Voor wat betreft de ondersteuning van online diensten loopt Raumfeld nog wat achter op de concurrentie, maar als je al happy bent met Spotify of Tidal zal dit je vast niet storen.

Geluidsbeleving

De geluidsbeleving van de Raumfeld One M is werkelijk fantastisch. Oké, het stereobeeld is niet erg groot, maar dat is normaal bij dit soort speakers. De hoge tonen zijn echter kristalhelder terwijl de bass erg mooie, lage tonen neerzet. Van de multiroom speakers in deze prijsklasse is de One M audiotechnisch één van de betere die ik heb mogen horen.

App beleving

 

Zowel de iOS als de Android app van Raumfeld zijn het afgelopen jaar flink op de schop gegaan. Het duistere 90’s uiterlijk is weg waardoor de app meteen al een stuk frisser oogt. Muziek is snel te selecteren en snel op de juiste Raumfeld speaker af te spelen. Daarnaast zit de app ramvol met instellingen om zo jouw Raumfeld netwerk naar jouw hand te zetten. Het enige verbeterpunt anno 2016 is overzichtelijkheid. Vooral als er eens een foutmelding is. Bijvoorbeeld over media die de speaker niet kan afspelen. Niet ieder overzicht laat die foutmelding zien.

Verder zien we dat Raumfeld keihard werkt aan diepe integraties met populaire audioplatformen. Zo zien we dat het onder Spotify Connect mogelijk is om niet alleen individuele Raumfeld speakers aan te spreken, maar ook complete zones die je in de Raumfeld app hebt ingesteld. Daarnaast is ondersteuning voor Google Cast onderweg en dat opent het systeem voor heel veel andere apps. De toekomst is dus rooskleurig bij Raumfeld.

Gebruikservaring

Dit gebrek aan een instant music ervaring komt ook overeen met de algemene ervaring van de Raumfeld One M. Wil ik even snel muziek luisteren, moet ik eerst wachten tot hij is opgestart en daarna tot de WiFi verbinding tot stand is gebracht. Pas wanneer ik beide LED’s zie kan ik de app starten of gebruik maken van een voorkeuzeknop. Al met al kan deze routine al snel 15 seconden drukken waar andere fabrikanten doorgaans binnen 3 seconden al muziek kunnen laten horen. Dit wachten en de verplichte aandacht die ik op de LED’s op de speaker moet leggen en dat is toch iets minder comfortabel. Daar staat tegenover dat de Raumfeld speakers niet dag in, dag uit aan staan en stroom verbruiken. ‘Elk voordeel heb zijn nadeel.’

Conclusie

Qua geluidskwaliteit is de Raumfeld One M een enorm plezierige speaker om naar te luisteren. Dit vult Teufel aan met een prachtig stukje design. Dat de speaker een plastic behuizing heeft valt dan ook echt niet op wanneer je naar de One M gaat luisteren. De snelheid waarmee je kunt starten met luisteren kan zeker beter, maar Raumfeld laat zien aan haar kwaliteit te werken met de constante verbeteringen aan de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.