Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Wat is Qualcomm AllPlay

Sonos is sinds jaar en dag heer en meester als het gaan om multi-room audiosystemen. Hoewel er al diverse alternatieven zijn, lijkt AllPlay van Qualcomm de enige echte bedreiging te worden. Omdat het platform open staat voor alle fabrikanten die met Qualcomm in zee willen. We zetten de voor- en nadelen even op een rij.

Multi-Room Audio

Het idee achter multi-room audio is dat je verschillende speakers in verschillende ruimten tegelijk dezelfde muziek kunt laten spelen. Of juist totaal andere muziek. Of misschien wel een film laten ondersteunen in de vorm van een soundbar. De speakers zijn dus met elkaar verbonden, maar individueel te verbinden.

Merkonafhankelijk

Het Qualcomm AllPlay platform is fabrikant onafhankelijk. Nouja, ze moeten de chipset bij Qualcomm kopen. Maar dat is dan ook de enige verplichting. Bedrijven als Panasonic hebben al speakers aangekondigd die deze chipsets bevatten. Binnen een AllPlay netwerk kun je dus speakers van meerdere fabrikanten koppelen.

Geschikt voor internetstreams

Net als bij het netwerk van Sonos, is het systeem niet afhankelijk van muziek op jouw computer of smartphone. Streamen vanaf een NAS is geen probleem, maar je kunt ook streamen vanaf internet.

Op het moment van schrijven zijn diensten als Spotify, Rhapsody, Napster, TuneIn en SomaFM al beschikbaar voor AllPlay speakers.

Apps

Het bedienen van een AllPlay netwerk verloopt via apps. Je bent echter niet afhankelijk van de app van de fabrikant van jouw speaker. Qualcomm heeft voor ontwikkelaars een SDK (ontwikkelkit) beschikbaar. Hiermee is het AllPlay netwerk in apps, maar ook online diensten te verwerken.

Al met al kunnen we stellen dat dit soort semi-open platforms veel meer vrijheid geven in de aankoop van speakers en de manier waarop je muziek afspeelt. Meer informatie is te vinden op de AllPlay website.

Eén reactie

  1. Goedemiddag,

    Mijn Qualcoom Allplay Players, network speakers, worden herkend op mijn computer (in mijn netwerk), maar AllPlay Radio of Spotify erop afspelen lukt van geen kant. Heeft u misschien adbies? Met vriendelijke groet, Olivier Keegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.