Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hands-on: Samsung Galaxy S7 Edge (incl. nachtfotografie)

Afgelopen week mochten we met Samsung op stap naar Madurodam. Dé locatie om de nieuwe, lichtgevoelige camera van de Galaxy S7 Edge eens goed aan de tand te voelen. Tegelijkertijd gaf dit ons de kans om alvast te ervaren wat het toestel ons zal brengen.

Unboxing

En dat begint natuurlijk met een unboxing. Geschoten uit de hand, maar daarom niet minder echt. In de doos vinden we naast de gebruikelijke accessoires ook een USB OTD adapter. Geen snoertje, maar een soort van stick die qua maatvoering exact klopt met de hoogte van de micro-USB poort op de Galaxy S7 Edge. Een erg mooie oplossing om zo standaard mee te leveren.

Design

De Galaxy S7 Edge lijkt grotendeels op haar voorganger, maar heeft nu ook aan de achterkant een display dat aan de zijkanten gebogen is. Hierdoor ligt het toestel prettiger in de hand dan de S6 Edge familie. De body is nu ook IP68 waterdicht. Officieel kan het toestel dus een meter onderwater, maar Samsung zegt zelf dat hij splash proof is. De waterdichtheid zoals de IP68 norm weergeeft is vooral handig bij ongelukjes, maar niet iets waar je het toestel echt zelf op moet gaan testen.

Display

Met 1.440×2560 pixels is het 4K Super AMOLED display van de Galaxy S7 Edge weer heerlijk om naar te kijken. Bovendien is het zeer geschikt voor VR gebruik, al hebben we dit niet getest tijdens onze tour door Madurodam. Ondanks dat de rand nu net iets anders is vormgegeven, gaan mijn vingerkootjes nog steeds makkelijk tegen het scherm aan wanneer ik het toestel vasthoud. Daar mogen ze nog wel wat op verzinnen.

Snelheid

Verder is de Galaxy S7 Edge weer een enorm snel toestel. De apps flitsen over het scherm, mede dankzij de vergroting van het snelle werkgeheugen. Er valt wat dat betreft niets te klagen. Voor de benchmarks moet je alleen wel even wachten tot we de review publiceren. Meer details over de chipset en andere specs staan in onze aankondiging van de Galaxy S7 Series.

Camera

Maar dan de grote test in Madurodam. Hoe goed kan de camera overweg met weinig licht? De camera van de Galaxy S7 Edge is immers ‘s werelds eerste smartphonecamera met dual-pixel technologie. Daarnaast is het diafragma omlaag gebracht naar F/1.7. Het enige dat je voor deze lichtgevoeligheid moet inleveren is het aantal megapixels. Met 12 megapixel hou je echter genoeg pixels over om een scherpe afdruk op A4 formaat te maken.

Fotoprestaties

Wanneer we foto’s schieten voor onze smartphonetests, doen we dit doorgaans overdag. Het beeld dat we de laatste twee jaar zien is dat zelfs de meest goedkope smartphones dan wel een goed plaatje schieten. Het verschil tussen goedkoop en duur zit hem vooral in de details en de snelheid waarmee je kunt fotograferen (sluitertijd en autofocus). Dat Samsung ons juist uitdaagt om met zonsondergang los te gaan in Madurodam is dan ook een flink risico voor het merk.

Gelukkig weten de Koreanen heel goed wat ze produceren. Zoals je hieronder in de voorbeeldfoto’s ziet, zijn de prestaties van de camera enorm goed. Zelfs wanneer de blauwe lucht pikzwart geworden is. Bovendien werkt de optische beeldstabilisatie hier erg goed. De enige onscherpte in bepaalde foto’s is bewegingsonscherpte van het object zelf. Daar kan de camera natuurlijk weinig aan doen gezien we de LED flitser niet hebben gebruikt.

Videoprestaties

Ik heb ook de nodige video-opnamen gemaakt om de videokwaliteit bij weinig licht te testen. Hier blijkt wel nog wat werk aan de winkel als het gaat om optische beeldstabilisatie. De Galaxy S7 Edge presteert zeer goed voor een smartphone, maar hier kan ook Samsung nog doorontwikkelen.

Voorlopige conclusie

Hij is snel en ligt lekker in de hand. De Galaxy S7 Edge is voor zover onze hands-on gaat een toestel dat prima bevalt. Hoewel het maken van video’s bij weinig ligt niet perfect is, is het resultaat in vergelijking met andere smartphones toch zeer goed. Waar het toestel echt met kop en schouders boven de rest uitsteekt is de camera. Deze is zeer indrukwekkend.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S7 zal €699 kosten. De Samsung Galaxy S7 Edge €799. De toestellen liggen vanaf 11 maart in de schappen in de kleuren goud, wit en zwart. Hij zal onder anderen verkrijgbaar zijn via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.