Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nest Thermostaat (V3)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Werkt nu ook met OpenTherm
  • Werkt nu ook met stadsverwarming
  • Separate aansturing van de warmwatervoorraad
  • Zeer goede samenwerking met andere IoT systemen

THE BAD

Eind 2015 kwam Nest enigszins onverwacht met de derde generatie van haar slimme thermostaat. Optisch is het grootste verschil dat het display nu groter is. De echte veranderingen zitten onder de motorkap van de nieuwe thermostaat.

Nog meer besparen

De Nest Thermostaat v2 was al zo goed dat ik een enorme energiebesparing heb ervaren zonder comfort op te offeren. Er was echter een feature die slechts enkele fabrikant-eigen thermostaten boden. Dit is het aansturen van de verwarming van de watervoorraad in jouw CV ketel. Ik heb het hierbij over het warm water dat uit de kraan.

Normale ketels houden de watervoorraad 24/7 op temperatuur zodat je altijd snel warm water beschikbaar hebt. Maar de kans is groot dat je dit ‘s nachts niet nodig hebt. En al helemaal niet wanneer je op vakantie gaat. Het nieuwe warmwaterbeheer in de Nest Thermostaat stelt je in staat om te plannen wanneer de watervoorraad mag afkoelen. Hierdoor heb je in jouw normale verbruikspatroon gewoon voldoende water op voorraad terwijl je niet onnodig gas verbruikt wanneer het niet nodig is. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Unboxing

Nest levert de Nest Thermostaat zeer compleet op. Eigenlijk zoals we gewend zijn van Nest. Doordat je bij Nest niet verplicht bent de thermostaat op de muur te hangen, krijg je er een micro-USB kabel en een USB lader bij. Mocht je de thermostaat op een tafeltje willen zetten, verkoopt Nest ook nog de optionele standaard. Plaats je hem op de muur, dan bevat de verpakking ook een rechthoekige afdekplaat. Dit om eventuele schroefgaten van oude klokthermostaten te verhullen. Dat scheelt weer gaten vullen en muren witten. Slim!

Design

Net als de klassieke Honeywell Round thermostaten die nog steeds menig huis sieren, is de Nest een ronde draaithermostaat. Je draait aan de buitenste aluminium ring om de temperatuur en andere zaken in te stellen.

Het middendeel wordt gevormd door een zwarte ring met daarin een rond display. Dit display is een stuk groter in deze V3 dan in de V2 die een jaar eerder in de verkoop ging. Het voordeel is dat je nu echt al op 8 meter afstand kan aflezen wat de temperatuur is.

Ook het design van de ontvanger die je bij de ketel plaatst is aangepast. Hij is iets groter geworden en kent veel meer aansluitingen. Wanneer je de v2 voor de v3 vervangt hoef je voor de thermostaat geen nieuwe gaten te boren. Voor de ontvanger wel.

In het onderste deel van de ring van de thermostaat zitten nabijheidssensoren en aanwezigheidssensoren. Zo zal het scherm uit gaan wanneer dit niet nodig is en aangaan wanneer je in de buurt komt. Daarnaast meet Nest of er mensen in huis zijn. Is er niemand thuis? Verwarmt Nest ook niet.

Compatibility

De nieuw ontworpen ketel ontvanger van Nest is niet alleen aangepast om ook de watervoorraad aan te kunnen sturen. De nieuwe ontvanger kan vooral ook met heel veel meer verwarmingssystemen overweg. De Nest werkte voorheen altijd met een aan/uit aansturing op 230V of via laagspanning. Nu kan de Nest ook direct met OpenTherm ketels en stadsverwarming met elektrische regelkleppen communiceren. Hierdoor kunnen gebruikers van stadsverwarming, die vastzitten aan één leverancier, ook geld gaan besparen. Nest, Tado en Toon zijn op dit moment de enige drie slimme thermostaten die hiermee overweg kunnen.

Installatie

Nest heeft in Nederland Feenstra als één van haar belangrijkste installatie partners. In de praktijk is het niet zo lastig om zelf de installatie uit te voeren. Ik heb het ook zelf gedaan. Belangrijk is dat je de installatiehandleiding van jouw ketel hebt zodat je weet waar alle aansluitingen zitten. Je verbindt de Nest Heatlink met de ketel en afhankelijk van jouw situatie de thermostaat met de bestaande 2-aderige kabel of gewoon draadloos. Inclusief uitzoekwerk had ik een half uurtje nodig.

Het is mogelijk om met Nest een multi-zone temperatuurregeling te bouwen. De app ondersteunt meerdere Nest thermostaten. Je moet dan wel leidingen omleggen om zo fysiek meerdere zones mogelijk te maken. Doorgaans is dit echt een klus voor de installateur.

Configuratie

Wanneer de Nest voor het eerst start, moet je de thermostaat met jouw WiFi aansluiting verbinden. Daarna volgen een aantal stappen om te weten hoe je de CV op de Heatlink hebt aangesloten. Daarnaast stel je in of je de watervoorraad door de Nest laat aansturen.

Indien gewest kun je nu starten met het maken van een planning, maar het is beter dit niet te doen. In plaats daarvan ga je de thermostaat gewoon gebruiken als normale, domme thermostaat. Na de eerste week heeft Nest zelf al een planning gemaakt op basis van jouw gebruik. Hierna zal de thermostaat al zelfstandig beginnen te schakelen tussen de temperaturen. Wanneer je de thermostaat tussentijds bedient zal de thermostaat haar programma bijstellen. Bijstellen kan natuurlijk ook via de app. De Nest Thermostaat zal ook aanleren hoe snel jouw verwarming reageert op temperatuursveranderingen. Zo zal de Nest bij een temperatuursverandering aangeven hoelang het duurt voor de temperatuur bereikt is. Daarnaast helpt deze informatie Nest om op tijd te starten met verwarmen. Als jij hebt ingepland dat het om 07:00 20 graden moet zijn, zal de Nest worden dat de thermostaat vroeg genoeg start met verwarmen om op tijd de gewenste temperatuur te hebben bereikt.

Bediening

Er zijn verschillende manieren om de Nest thermostaat te bedienen. Natuurlijk via de Nest zelf en de Nest app, maar daar blijft het al lang niet meer bij. Zo is de Nest thermostaat ook te bedienen vanaf de bank met de Logitech Harmony afstandsbedieningen. Alarmcentrales als de Myfox kunnen de Nest Thermostaat direct opdrachten geven evenals alle systemen die aangesloten zijn op IFTTT. Daarnaast is de Nest Thermostaat aangesloten op verschillende apparaten via het Works with Nest programma en het Weave IoT protocol. Nest is en blijft één van de meest flexibele thermostaten als het gaat om samenwerking met andere systemen.

Aanwezigheidsdetectie

Standaard gebruikt Nest sensoren om te meten of er mensen in huis zijn. Deze zitten in de Nest thermostaat zelf. Probleem is dat deze niet door dichte deuren heen werken en het bereik te beperkt is om op verschillende verdiepingen te meten. Om de aanwezigheidsdetectie te verbeteren is het mogelijk om Nest Protect rookmelders te plaatsen. Deze bevatten ook aanwezigheidssensoren. Daarnaast kunnen de rookmelders bij het meten van gas meteen de ketel opdracht geven te stoppen met stoken. Goed voor de veiligheid in huis.

Wil je geofencing gebruiken, kan dat ook met de Nest. In dat geval moet je IFTTT gebruiken om de schakeling tot stand te brengen. Houdt er wel rekening mee dat je dan maar op één smartphone of tablet kan schakelen. Alternatief is de afwezigheid laten aanzetten via andere IoT apparaten zoals alarmsystemen. In mijn ervaring is dat de meest nauwkeurige methode al kan er weleens vertraging optreden.

Gebruikservaring

Ik had er bijna een jaar met de Nest Thermostaat v2 op zitten doen de v3 kwam. Bij jet vervangen van de v2 voor de v3 kwam ik er pas achter hoe ontzettend veel de v2 in die periode heeft geleerd. De v3 was nieuw en moest alles opnieuw aanleren. Nu, ruim een maand online, heeft de V3 het leefpatroon in ons huis praktisch weer onder controle en beginnen we weer echt zuinig te stoken.

Dit zuinige stoken zien we ook terug in de ‘groene blaadjes’ van Nest. Wanneer je relatief zuinig stookt krijg je groene blaadjes als beloning. Daarnaast laat Nest in maandelijkse mailings zien wat jouw verbruik is en hoe zuinig jij bent ten opzichte van andere Nest gebruikers in Nederland. Daarnaast krijg je nog de nodige tips.

Hoewel het nog te vroeg is om een inschatting te geven op de besparing die ik met de Nest v3 bereik, kan ik wel aangeven naar schatting €300 heb bespaard in mijn eerste jaar met de Nest v2. In combinatie met de separate aansturing van de warmwatervoorraad moet de besparing nog verder omhoog gaan, al verwacht ik geen enorme sprongen. In de praktijk zal de Nest vooral in de nacht de warmwatervoorraad laten afkoelen.

Conclusie

De belangrijkste verbeteringen in de nieuwe Nest thermostaat zijn het grotere display en de mogelijkheid de watervoorraad separaat aan te sturen. Qua verkoopmogelijkheden is de uitbreiding in het aantal ondersteunde ketels natuurlijk een belangrijke upgrade. Verder blijft Nest aan de top staan als het gaat om slim besparen en natuurlijk de samenwerking met andere smart home oplossingen.

Eén reactie

  1. Prima ding, ben er blij mee. Enige waar ik nog steeds niet uit ben is wat doet de instelling Voorloop bij het menu item Verwarming. Staat bij mijn op 75 graden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.