Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nest Protect 2.0 (Slimme Rookmelder)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Verbetert exterieur
 • Nieuwe Split-Spectrum sensor
 • Minder last van vals alarm bij stoom
 • Maandelijkse zelftest
 • Bedienbaar via Bluetooth LE

THE BAD

 • Kieskeurig qua batterijen. Accepteert alleen Energizer Ultimate Lithium (L91) AA-batterijen.

De Nest Protect leek geniaal in zijn soort. Ik kreeg het idee dat het niet beter kon, maar dat was omdat hij wel heel goed aansloot op mijn leefsituatie en mijn gezondheid. Bij Nest vonden ze dat het wel beter kon en ze hebben gelijk. Het resultaat is de Nest Protect 2.0.

Unboxing

Net als bij de Nest Protect, heeft Nest opnieuw een prachtig doosje ontwikkeld. Een doosje waar duidelijk tijd in heeft gezeten om je het gevoel te geven dat je iets moois koopt. Zelfs de wikkel blijkt slim in elkaar te zitten.

In het doosje vinden we alles wat we nodig hebben. De 6 Energizer batterijen (die al keurig in de rookmelder zitten), een handleiding, een montageplaat en vier schroeven die zo mooi van materiaal zijn, dat het jammer is dat je ze achter de rookmelder verstopt.

Design

Op een afstandje lijkt de Nest Protect 2.0 sterk op de Nest Protect, maar wanneer je ze naast elkaar zet zijn de verschillen al snel een stuk duidelijker. Je ziet steeds links de eerste generatie Nest Protect en rechts deze tweede generatie. Let op, de eerste generatie is een 220V model. Deze optie is ook voor de tweede generatie beschikbaar, maar we hadden geen 220V op onze testlocatie voor deze tweede generatie.

Het verhaal begint met de zijkanten. De oude Nest Protect was met haar verticale lijnen naar mijn mening een stuk mooier dan de Nest Protect 2.0. De nieuwe zijkant is ontworpen naar de neus van een oude Ferrari en om een belangrijke reden… ter verbetering van de luchtstroom zodat de sensor beter is in het detecteren van vuurbronnen en gaslekken. En daar is het natuurlijk om te doen, dus ben ik stiekem ook wel blij met deze aanpassing.

Nest Protect 2.0 IMG_4773

Aan de bovenkant is ook een cosmetische aanpassing gemaakt. Vooral bij hogere plafonds kreeg het Nest team feedback dat het mooie gaatjespatroon al snel een grijs vlak werd. Het patroon is volledig bijgesteld waardoor de gaten wat groter zijn geworden. Bovendien zorgt een aanpassing aan de rand ervoor dat de gaatjes niet over de rand heen lijken te lopen. Het zijn dus vooral kleine aanpassingen die de nieuwe Nest Protect net iets netter doen ogen.

Nest Protect 2.0 IMG_4772

De ring om het logo van Nest is niet alleen een stukje design, maar vooral ook heel praktisch. Hierachter heeft Nest haar status LED’s verstopt. Allemaal multicolor LED’s waarmee prachtige animaties te maken zijn.

Aan de onderkant zit de laatste wijziging. De oude Nest Protect moest je letterlijk open schroeven om de batterijen te vervangen. Nu gaan deze heel lang mee, maar handig is het niet. Omdat het toch een premium rook- en gasmelder betreft heeft Nest tijd en aandacht besteedt aan een heel handig batterijklepje.

Nest Protect 2.0 IMG_4774

Voor de Nest Protect 2.0 heeft Nest ook een compleet nieuwe koppelplaat ontwikkeld. Deze bevat nog maar vier schroefgaten. Dit is een stuk duidelijker, al gaf de oude plaat meer flexibiliteit bij montage op bestaande plafonddozen. Van de andere kant, met een Dremel maak je zo een paar gaatjes bij.

Op de foto zie je één geknapte schroef. Dit komt vooral door mijn eigen onhandigheid. Niet voorboren en een schroefmachine met klopfunctie gebruiken blijkt net iets te heftig te zijn voor het schroefje 😉

Technisch design

Achter het prachtige exterieur van de Nest Protect 2.0 zit een berg nieuwe techniek waardoor de Nest Protect de veiligheid van jouw huis nog beter kan garanderen.

Split-Spectrum Sensor technologie

Het verhaal begint bij de traditionele tests die op traditionele rookmelders worden uitgevoerd. Hierbij moeten de melders naar een bepaald gevoeligheidsniveau reageren wanneer er een brand uitbreekt. De testlocaties zijn woonkamers ingericht zoals ze er in de jaren 70, toen deze test bedacht werden, uitzagen.

Destijds gebruikten we vooral degelijke materialen. Denk aan lederen bankstellen en massief eikenhout. Tegenwoordig zitten we op banken van polyester en zijn onze Ikea meubels gemaakt van spaanplaat met daarover een laagje papier. We plaatsen veel meer statische elektronica waar stof in ophoopt en onze mooie espressomachines maken we nauwelijks schoon.

Dit is waar Nest het verschil maakt in langzaam vuur en snel vuur. Langzaam vuur zoals dit vroeger ontstond had veel tijd nodig waarin het eerst aan het smeulen was voor de vlammen echt grip kregen op de kamer. Het duurde een half uur voor een kamer in een vuurzee kon veranderen.

Tegenwoordig is dit anders en daar komt de theorie van het snelle vuur van Nest vandaan. Doordat onze meubels, apparaten en muurbekleding sneller vlam vatten, verandert een kamer in vijf minuten al in een vuurzee. Het is dus belangrijker om sneller te kunnen reageren.

Om dit goed te doen heeft Nest de Split-Specturm sensor ontwikkeld. Net als de oude sensor betreft het een optische sensor. Deze detecteert de luchtstroom in de ruimte op twee golflengten waardoor de Nest Protect 2.0 eerder in staat is om op een startend vuur te reageren.

Daarnaast is de Nest Protect 2.0 beter in staat om stoom van rook te onderscheiden zoals wij hebben gemerkt tijdens het douchen. Dit komt door de samenwerking van de Split-Specturm sensor met de nieuwe vochtigheidsmeter. De oude Nest Protect wilde af en toe een vals alarm opstarten terwijl de nieuwe dit niet deed.

Zelftests

Nest adviseert om elke Nest Protect eens per maand te checken. Gewoon door twee keer op de Nest knop te drukken te luisteren of de speaker en sirene in de Nest Protect werken. Nest ziet aan de gebruiksdata echter ook dat we dat massaal niet doen. Dûh.

Daarom heeft Nest de nieuwe Nest Protect 2.0 voorzien van een microfoon. Hiermee kan de Nest Protect 2.0 eigenhandig de zelftest uitvoeren. Eens per maand in een tijdschema dat je zelf kunt aangeven. Handig!

Als je nog oude Nest Protects hebt hangen, kunnen de microfoons van de nieuwe deze helaas niet uitmeten. Deze moet je dus nog steeds eigenhandig testen.

Lichtpad

Niet nieuw, maar ook beter is de lichtpad modus van de Nest Protect 2.0. In het pikkedonker kunnen de LED’s in de lichtring van de Nest Protect 2.0 oplichten zodat je toch kunt zien waar je loopt. Doordat de verlichting rustig opgloeit en uitdooft worden slapende mensen hier nauwelijks door gestoord. In mijn huis is dit zonder twijfel de meest gebruikte functie van de Nest Protect.

Nest Protect 2.0 IMG_4777

WiFi

Net als de vorige generatie is de Nest Protect 2.0 hoofdzakelijk via WiFi verbonden. Mocht het WiFi netwerk door brand wegvallen, zullen de rookmelders alsnog contact met elkaar zoeken via RF om hun missie te volbrengen.

Bluetooth LE

Ook nieuw is de Bluetooth LE ontvanger/zender in de Nest Protect 2.0. Wanneer je de rookmelder ver boven jouw bereik hebt hangen, kun je het alarm uitzetten door via bluetooth verbinding te maken.

Waarom niet via WiFi? Omdat Nest Labs zeker wil zijn dat je in de buurt van de melder bent en dus zeker weet dat het een vals alarm betreft. Anders zou je een alarm op zolder vanuit de huiskamer kunnen uitschakelen omdat je denkt dat het een vals alarm is terwijl er wel iets blijkt te smeulen. Meer comfort, maar nog steeds met veiligheid op de eerste plaats.

Hoe meer, hoe beter

Het is belangrijk om rookmelders in alle ruimten te hangen. Oké, misschien niet de WC. De Nest Protect rookmelders communiceren namelijk met elkaar. Als je een brandalarm krijgt in de woonkamer, zal de melder in de slaapkamer je vertellen dat het alarm afkomstig is vanuit de woonkamer en wat voorn alarm het betreft.

Bij een gasmelding, zullen de rookmelders je ook exact vertellen wat je moet doen omdat je mogelijk niet goed zelfstandig nadenkt. Daarnaast kunnen de Nest Protect en Nest Protect 2.0 rook- en gasmelders in combinatie met de Nest Thermostaat het gasverbruik van de C.V. installatie afsluiten om zo risico’s te verkleinen.

Tenslotte bevat iedere Nest Protect 2.0 een aanwezigheidssensor en geeft deze informatie aan de Nest Thermostaat door. Ben je niet thuis, zal deze niet onnodig gas verstoken. Ben je wel thuis, zal de Nest Thermostaat hier ook rekening mee houden.

IFTTT

Net als de eerste generatie en de Nest Thermostaat, is de Nest Protect 2.0 aangesloten op IFTTT via het Nest Protect kanaal. Zo is het mogelijk om de Nest Protect 2.0 alle meldingen te laten loggen in een Google Docs spreadsheet, maar kun je ook aangeven dat je een e-mail melding wenst te ontvangen als je batterijen voor de Nest Protect moet kopen. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld verlichting aan of uit te zetten. Denk er wel aan, IFTTT kent mogelijk een vertraging van 15 minuten.

Works with Nest

Het Works with Nest programma biedt directe integratie tussen het Nest systeem en andere smart home producten. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen van LifX of Philips Hue. Zo kan de Nest Protect bij een alarmsituatie direct alle LifX en Hue lampen aanzetten en dat is wel zo veilig.

Thread

Verder zit Nest in de Thread werkgroep. Dit is een werkgroep die aan een standaard protocol voor smart home producten werkt. Veel Nest partners zijn hier ook al bij betrokken. Tot nu toe is het in de praktijk nog nauwelijks bruikbaar, maar we verwachten hier in 2016 veel over te gaan horen.

Levensduur

Het gros van de koolstofmonoxidemeters gaat maximaal 7 jaar mee. Dan is de sensor compleet versleten of verstopt. Het nieuwe design van Nest zorgt ervoor dat de nieuwe koolstofmonoxidemeter die Nest heeft ontwikkeld gaat tien jaar mee. Na tien jaar moet je de melders dus gaan vervangen. Je schrijft dus €11,90 per jaar af op je Nest Protect 2.0 rookmelder.

Verder is het belangrijk om te weten dat de Nest nogal kieskeurig is qua batterijen. Nest beveelt zelf de Energizer Ultimate Lithium (L91) AA-batterijen aan. In onze test blijkt in ieder geval dat Varta Alkaline niet wordt geaccepteerd.

App

Alles van Nest komt samen in de Nest App. Deze app voor iOS en Android geeft je direct toegang tot de Nest Thermostaat en de Nest Protect rookmelders. Je kunt de meldingen van de afgelopen 10 dagen nalezen en de status per rookmelder checken. Ook de installatie verloopt snel en simpel via de handige app.

Conclusie

Bij veel producten heb ik zelf een dozijn ideeën van hoe het beter zou kunnen. Bij de Nest Protect was dit niet zo. hij leek al volmaakt en dan is het fijn om te zien dat Nest inzicht heeft in hoe haar producten worden gebruikt en luistert naar de mening van haar gebruikers. het resultaat, de Nest Protect 2.0, blijkt een rookmelder van een kwaliteit die eenzaam aan de top staat en waar ik de veiligheid van mijn gezin aan toevertrouw.

5 reacties

 1. Vandaag was er een heftig rookalarm bij mijn dove moeder (vergeten pannetje). Uiteindelijk heeft ze het zelf gelukkig opgelost. Echter: Nest Protect liet niets van zich horen op mijn telefoon, terwijl ik da wel verwacht had. Nogal een groot minpunt, en ik zie geen enkele instellingsfout bij mijzelf. Grote verbazing is een understatement. Ik overweeg om het hele Nestpakket twv 800 euro terug te brengen naar CoolBlue.

 2. Je zou even kunnen checken of de Nest app wel rechten heeft om op de achtergrond te blijven draaien en of de Nest app wel mag opstarten wanneer je jouw telefoon reset. Dit probleem heb ik namelijk ook gehad. Als Android in mijn geval de app afsluit, komen er ook geen push alarmeringen binnen. Dat is overigens ook een probleem voor apps van andere merken.

 3. Zeer interessant artikel, wat ik echter maar mis is meer testinfo rondom de verschillende meters. Een koolstofmonoxidemeter wordt normaliter op circa 50 a 60 cm van de grond geplaatst (“dalend” gas), waar een rookmelder altijd op hoogte wordt geplaatst (plafond) doordat rook opstijgt (“stijgend” gas). Dit gegeven vind je terug wanneer je zoekt naar advies vanuit de professionele partijen waar de melders geplaatst moeten worden. Hoe kan de Nest dit combineren? Hoe goed zijn de metingen in de praktijk? Is de gevoeligheid van de sensoren getest?

  1. Koolmonoxide is iets lichter dan lucht.
   Lucht heeft een dichtheid van 1, terwijl CO een dichtheid van 0.97 heeft.
   Koolmonoxide heeft de eigenschap dat het zich heel goed mengt met lucht.
   Omdat het verschil in soortelijk gewicht heel klein is, volgt CO feitelijk de luchtstromen.

  2. U verwart koolstofmonoxide met koolstofdioxide…
   Koolstofmonoxide “CO” is wel degelijk lichter dan lucht en stijgt dus wel degelijk op!
   Koolstofdioxide CO2 is zwaarder dan lucht en zal de kamer vanonder uit vullen.
   CO is bovendien toxisch, CO2 niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.