Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Logitech Harmony Ultimate

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Enorme database aan apparaten
  • Relatief gemakkelijke installatie
  • Dubbele functies onder de knoppen te plaatsen
  • Ook ondersteuning voor thermostaten, verlichting etc.

THE BAD

  • Je moet alles met de Harmony bedienen wil je het maximale uit de harmony ervaring halen. Geklooi met andere afstandsbedieningen kan de Harmony van haar pad brengen.
  • Ergonomisch kan het beter

Sinds de eerste Harmony afstandsbediening is Logitech zonder twijfel dé grootmacht wanneer we het over universele afstandsbedieningen hebben. Voor we het over de Logitech Elite van dit jaar gaan hebben, kijken we eerst even naar de Harmony Ultimate die nu met aardige kortingen in de schappen ligt.

Unboxing

De Logitech Harmony zit in een prachtige verpakking en komt standaard met een cradle, twee netstroomvoedingen met verschillende netstroom aansluitingen, de Harmony Hub, een micro-USB kabel, documentatie en twee IR blasters.

Harmony Ultimate vs. Harmony Touch

Hoewel de Ultimate inmiddels aardig in prijs aan het zakken is, lanceerde Logitech voor de Harmony Ultimate nog een universele afstandsbediening; de Logitech Harmony Touch. Met het scherm en de knoppenindeling lijken de twee sterk op elkaar, dus geven we in grote lijnen de verschillen aan.

Ten eerste is de ergonomie van de Harmony Ultimate een stuk beter door de toevoeging van een extra ‘bultje’ aan de onderkant. Deze geeft je net even wat meer grip zodat je met gemak het scherm en de knoppen boven het scherm kunt bedienen. Een ander groot verschil is dat je veel knoppen een dubbele functie kunt geven. Simpelweg door ze langer in te drukken.

Harmony Hub

Het meest belangrijke verschil is dat de Harmony Ultimate wordt geleverd met de Harmony Hub. De Harmony Ultimate en de hub communiceren via radiografische signalen waardoor de hub zich niet in het gezichtsveld van de Harmony hoeft te bevinden. Daar staat tegenover dat de hub wel via infrarood moet kunnen communiceren met jouw A/V installatie. Om apparaten in kastjes te bereiken krijg je twee IR blasters aan een langer snoer (1,5 meter) meegeleverd. Deze kun je in de kastjes plaatsen zodat je goed bereik kunt garanderen. De Harmony Ultimate zelf beschikt overigens ook over een IR blaster voor wanneer een apparaat niet binnen bereik van de blasters van de hub zijn. Met andere woorden, IR communicatie mag bij de Harmony Ultimate geen probleem zijn.

Installatie

Installatie van de Harmony Ultimate verloopt in de basis via de PC. Je maakt een account aan en linkt de Ultimate aan deze account. Daarna voeg je maximaal 15 apparaten aan de Harmony Ultimate toe. Met een database van meer dan een kwart miljoen apparaten kan de Logitech Harmony Ultimate vrijwel overal mee overweg. Zelfs KlikAanKlikUit schakelaars als je de bijbehorende IR ontvanger van KlikAanKlikUit binnen het bereik van de IR blaster hebt geplaatst. Naast de gebruikelijke TV, beamer en soundbar, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld jouw Sonos systeem en Nest thermostaat via de Harmony Ultimate te bedienen.

Wat belangrijk is, is dat sommige TV’s buitengewoon traag zijn met schakelen. Onze Philips heeft bijvoorbeeld een seconde of 20 nodig om echt te starten. Zou de Harmony binnen die 20 seconden een verandering van HDMI aansluiting willen doorvoeren op de TV, zal de TV deze niet uitvoeren terwijl de Harmony denkt dat dit wel is gebeurd. Om dit soort modelspecifieke problemen op te lossen, zijn vertragingen in te bouwen. In mijn geval zal de Harmony voor een gaming sessie de TV en de Xbox One aanzetten om daarna 20 seconden te wachten voor het HDMI 3 aan zal schakelen en de Hue verlichting dimmen.

Mindset

Wanneer je al jaren verknocht bent aan de klassieke afstandsbedieningen, moet je bij het gebruik van het Harmony systeem echt even omschakelen in hoe je met jouw apparaten omgaat. Eigenlijk moet je echt alles met de Harmony afstandsbediening gaan doen. Dat klinkt logisch, maar is het niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan jouw Sonos speakers. Schakel je die met de hand aan, zal de hub dit niet doorhebben en de speakers uitschakelen terwijl je de Sonos bediening op de afstandsbediening wil activeren. Ditzelfde gaat ook op voor de TV. Zet je deze met de power knop op de TV aan, zal de Harmony hem uitschakelen in plaats van inschakelen. Tenzij het een TV is die IP bediening toelaat zoals enkele Sony modellen. Dan weet de Harmony wel exact wat er speelt.

Bijvoorbeeld; Heb je mediaplayers met ondersteuning voor HDMI CEC? Denk aan een Raspberri Pi? Dan is het handig om CEC uit te schakelen. Deze zal er voor zorgen dat bij power-on de TV ook wordt aangezet en het HDMI kanaal wordt geschakeld terwijl de Harmony hier niet van op de hoogte is.

Apps

Afstandsbediening niet bij de hand? Logitech heeft voor zowel iOS als Android een Harmony app ontwikkeld waarmee je de Hub opdrachten kunt geven. Wanneer de afstandsbediening aan de andere kant van de kamer ligt, hoef je dus echt niet op te staan. Sterker nog, het is zelfs mogelijk om een losse Harmony Hub te kopen en enkel gebruik te maken van de app.

Gebruikservaring

Voor mij was de omschakeling naar de Harmony Ultimate snel rond, maar binnen het gezin verliep de integratie wat lastiger. Vooral de acceptatie om enkel nog de afstandsbediening te gebruiken was ‘lastig’ en juist daardoor ontstonden soms synchronisatiefoutjes. Zodra iedereen puur gebruik maakte van de Harmony afstandsbediening en apps, was het probleem vrijwel meteen opgelost.

Conclusie

Het lastigste aan de Harmony Ultimate is de mindset waarin je het product moet gebruiken. Je moet echt anders gaan denken over hoe je jouw AV, maar ook smart home producten met de hub bedient. Heb je dan eenmaal onder controle, dan begin je van het platform te houden. Heb je daarnaast ook de configuratie van de knoppen goed onder controle, zal je het touchscreen steeds minder gebruiken.

Beschikbaarheid

De Harmony Ultimate is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.