Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Honor 7

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • EMUI blijft ideaal voor de overstap van iOS naar Android
  • Perfecte vingerafdruksensor
  • Prima geluid
  • Prima display voor binnen
  • Voelt stevig aan

THE BAD

  • Camera presteert matig bij weinig licht
  • Display laat te wensen over in de volle zon

Een week voor de introductie van de Huawei Mate S, kondigde Huawei in Londen de Honor 7 aan. Een toestel met een lager prijskaartje en vrijwel vergelijkbare specs. In deze review kijken we vooral naar de Honor 7 zelf, hoewel we hier en daar wel naar de verschillen refereren. Morgen krijg je van ons een duidelijke vergelijking tussen de twee.

Unboxing

Huawei levert de Honor 7 met een screenprotector (zit er al netjes op), een SIM tool, een USB kabel en een USB lader. Honor is de prijsvechter van Huawei, dus geen headset of cover in het doosje.

Design

Qua design zien we iets minder metaal in de Honor 7 dan we bij de Mate S zagen. Het zijn vooral de antennelocaties onder en boven die achter een plastic kapje zitten. Overigens is dit wel positief voor het ontvangst van de antennes en maakt dit de hoeken van het toestel iets minder krasgevoelig.

Over een echte designlijn kunnen we nog niet spreken bij Honor. Hier ligt de Honor 7 naast de Honor 6+. De 6+ kreeg nog keurig een glazen voor- en achterkant. Dat toestel volgde echt de designlijn van de iPhone 4/5 series en zag er gewoon prachtig uit. De Honor 7 is ook netjes afgewerkt, maar wijkt qua design compleet af van haar voorganger.

Hoewel de sensoren en camera’s net even wat andere locaties hebben gekregen, zijn de Mate S en de Honor 7 van voren lastig te onderscheiden. Tenzij ze naast elkaar liggen. Dan zie je dat de Mate S met 5,5 inch gewoon een halve inch meer display heeft dan de Honor 7 die het met 5,2 inch moet doen.

Ook de Honor 7 kent een dubbele SIMtray. Hierop zijn twee SIM kaarten of één SIM en een MicroSD kaart te plaatsen. Slim.

Display

De Honor 7 maakt gebruik van een IPS display. Zoals gezegd meet deze 5,2 inch. Het display heeft een resolutie van 1920×1080 pixels. Hoewel dit aantal pixels gelijk is aan de Mate S, is het display iets scherper door het kleinere formaat. Hier krijg je zo’n 424 pixels per inch. De Honor 7 lijkt hetzelfde type display te gebruiken als in de Huawei P8. Het nadeel daarvan is dat deze in de zon toch net wat minder goed weet te presteren.

Geluid

Ook hier zien we aan de onderkant van het toestel twee grilletjes waar speakers achter kunnen zitten. Toch heeft Huawei ook hier maar één speaker in de behuizing geplaatst. Ditmaal achter de linkergril. De speaker gaat niet superhard, maar blijft wel relatief zuiver. Wat mij betreft een prima keuze.

Android

De Honor 7 wordt geleverd met Android 5.0 en Emotion UI. Emotion UI is de grafische schil die Huawei zelf heeft ontwikkeld en maakt het met name overstappers vanaf de iPhone gemakkelijk. Door de app drawer te verwijderen is het systeem net zo oppervlakkig als iOS met als uitzondering dat je de apps kunt afwisselen met widgets. Ervaren Android gebruikers kunnen hier natuurlijk gewoon een andere launcher overheen knallen.

Huawei installeert met Emotion UI ook de eigen App Firewall mee. Deze beheert het stroom- en dataverbruik van apps die op de achtergrond draaien. De standaard instellingen van de App Firewass zijn effectief, maar ook agressief. Het is dan ook handig om even de tijd te nemen om alles goed in te stellen. Zo voorkom je dat je belangrijke meldingen mist.

Ook op de Honor 7 krijg je standaard de nodige rommel van Gamelof meegeleverd. Vooral de free to play games wekken hier ergernis door de grove bedragen die Gamelof voor een paar extra moves vraagt. Als ouder is het handig deze meuk eerst te verwijderen voordat de kids de bankrekening leegtrekken.

Chipset en benchmarks

De Chipset van de Honor 7 is gelijk aan die van de Huawei Mate S. Ook hier betreft het de in-house ontwikkelde HiSilicon Kirin 935 chipset die debuteerde in de Huawei P8 Premium. Deze geeft je een octacore processor in BIG.little opstelling waarbij 4 cores op 2.2GHz draaien en de andere 4 op 1.5GHz. Je krijgt 3GB aan werkgeheugen en gamers krijgen de Mali T628 GPU.

Hoewel de chipset hetzelfde is, valt het op dat de Mali GPU onder 3D Mark geen enkele test op maximale score te volbrengen. Dit in tegenstelling tot de scores van de Mate S. Ook onder de meer algemene AnTuTu test scoort de Honor 7 toch een flink stuk minder. In beide gevallen zijn de tests overigens direct out of the box aangezet. Dus met alle standaard instellingen van de smartphones.

Draadloos

Huawei heeft de Mate S voorzien van Bluetooth 4.0, maar zonder ondersteuning voor aptX en WiFi. WiFi beperkt zich helaas wel tot 2.4GHz, maar je mag wel gebruik maken van 802.11n. Opvallend detail is dat de Mate 8 wel 5.0GHz ondersteuning bood. Verder vinden we GPS, Glonass en FM ondersteuning.

Vingerafdruksensor

Ook hier vinden we weer dezelfde feature als de Mate S. De vingerafdruksensor van de Honor 7 zit op dezelfde comfortabele locatie en kan ook hier gebruikt worden om acties in bepaalde apps uit te voeren. Denk aan het wisselen van foto’s door de swypen over de sensor in plaats van het scherm. Leuk en handig. Bovendien is deze sensor, in tegenstelling tot die in de Galaxy Edge S6, echt enorm snel. Hier laat Huawei echt een prachtige ontwikkeling zien.

Camera

Voor de Honor 7 heeft Huawei een 20 megapixel camera ingekocht. Daarmee is de resolutie een flink stuk hoger dan bij de Mate S, maar de optische beeldstabilisatie lijkt minder aanwezig. Ook hier is sprake van fase detectie autofocus en een duo-tone LED flash. De camera app is gelijk aan die van de Huawei P8 en kent daarmee grappige opties als lightpainting.

Voor selfies krijg je voor een 26-graden groothoek en een 8 megapixel sensor. Op de voorkant zit bovendien nog een LED flash.

Accuduur

De accu van de Honor 7 is met 3.100mAh groter dan die van de Mate S. De accuduur is in mijn beleving vrijwel gelijk. Dit komt mede doordat het IPS display van de Honor 7 meer energie vraagt dan het AMOLED display van de Mate S.

Conclusie

Qua vingerafdruksensor laat de Huawei met beide toestellen zien de techniek perfect onder controle te hebben en het ook nog eens functioneel interessant te maken. Dat verdient een compliment. De Honor 7 is bovendien lekker handzaam en vlot. Opvallend is dat de Huawei P8, het vlaggenschip dat in mei werd geïntroduceerd, qua gebruikservaring niet tegen de Honor 7 op kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.