Review: Huawei Mate S

Tijdens de IFA van 2013 lanceerde Huawei de Ascend Mate 7. Tijdens de IFA van 2014 was dit de Ascend Mate 8 en tijdens de IFA van 2015 is er ineens de Mate S. Inderdaad. Geen cijfertje meer en het display is zowaar een stuk kleiner. Je zou het bijna de Huawei P8+ noemen of zelfs de Honor 7+, want hij lijkt wel heel sterk op het toestel van Honor dat een week eerder werd geïntroduceerd, en morgen in een review voorbij komt.

Unboxing

Nu is het niet helemaal duidelijk of de verpakking die wij hebben ontvangen gelijk is aan de verpakking die jij binnenkort in de winkel zal aantreffen. Als dat zo is, maakt Huawei er wel een feestje van. Je krijgt niet alleen een mooie headset bij het toestel, maar ook een Window cover die aansluit op de kleur van jouw Mate S.

Design

Tijdens de presentatie van de Huawei P8 was het bedrijf nogal aan het zagen op het feit dat de camera’s van de iPhone 6 en Galaxy S6 uitstaken terwijl dit bij de P8 niet is. Inderdaad. Zo’n bobbeltje is niet heel mooi, maar waarom heeft Huawei daar bij de Mate S wel weer voor gekozen? Achja, zo erg is het nou ook weer niet ;-).

Qua design ligt de Mate S erg dicht tegen het design van de Honor 7 (eveneens van Huawei) aan, maar daar komen we later deze week op terug in onze vergelijking.

Wat ik wel kan zeggen is dat Huawei qua design goed op weg is en blijft. De achterkant ziet er echt mooi, strak uit. In mijn beleving zou ik zelfs zeggen dat hij er minder ‘Chinees’ uitziet dan de iPhone 6/6S generatie. Het afwerkingsniveau van een HTC halen ze nog niet, maar ze komen wel heel dichtbij. En laten we niet vergeten dat Huawei nog altijd een prijsvechter is.

De knoppen zijn mooi vormgegeven en zitten stevig in de behuizing. Ook de vingerafdruksensor op de achterkant is nadrukkelijk aanwezig, maar daar komen we later nog op terug.

De Mate S is een dual-SIM toestel waarbij beide SIM’s keurig op één SIMtray geplaatst worden. De tweede SIM locatie is ook als micro-SD slot te gebruiken.

Geluid

Wat verder opvalt is dat het toestel aan de onderkant twee grilletjes heeft waar de speakers achter weggestopt zijn. Stereo aan de onderkant van het toestel is niet heel logisch als je er films op kijkt. Dan komt nog steeds al het geluid van één kant. Stereo blijkt het echter niet te zijn. Dek je de linker gril af, hoor je geen afname in volume. Dit in tegenstelling tot wanneer je de rechter gril afdekt.

Display

Huawei heeft de Mate S voorzien van een 5,5 inch AMOLED display met een resolutie van 1920×1080 pixels. Full HD dus. Met ongeveer 401 pixels per inch is het beeld mooi scherp. Qua scherpte is het display gelijk aan de iPhone 6S Plus, al doet Apple het nog met een IPS display.

Het voordeel van het AMOLED display is dat deze niet vanuit de rand van het toestel word verlicht. Hierdoor heb je geen last van lichtvlekken. Ook het commentaar dat Huawei kreeg op het display van de P8 dat in de zon onbruikbaar was, is hiermee verledentijd. Bovendien is het display veel energiezuiniger. Toch zijn AMOLED displays duur en dat is misschien de reden dat Huawei het een halve inch kleiner heeft gehouden dan bij de Mate 8 van vorig jaar.

Het display van de Mate S is afgewerkt met Gorilla Glass 4 waarbij de uiterste randen gebogen zijn. Dit hebben we tijdens de IFA bij meerdere smartphones gezien. Vooral bij fabrikanten uit Azië.

Tijdens de presentatie ging Huawei ook los op de ondersteuning voor Force Touch om Apple een stap voor te zijn. Er zijn echter nog geen Force Touch modellen uitgezet. Force Touch zal alleen in het 128GB model zijn dat later zal verschijnen. Daarmee mist deze Mate S misschien wel dé belangrijkste feature die Huawei liet zien. Jammer.

Android

Huawei heeft de Mate S uitgerust met Android 5.1.1 in combinatie met haar eigen Emotion UI. EMUI is een grafische interface die de Huawei (en Honor) toestellen vooral voor iPhone gebruikers erg toegankelijk maakt. Zo hebben ze onder anderen de app drawer verwijderd. Voor mij als Android gebruiker altijd dé reden om een normale launcher te installeren.

Het pakket eigen apps dat Huawei installeert bevat enkele interessante toevoegingen aan het systeem. Met name de App Firewall is interessant. Deze beperkt het geheugen en internetgebruik van apps die je niet veel gebruikt. Hierdoor bespaar je energie. Nadeel is wel dat je dit goed moet configureren. Zo is Gmail standaard goed ingesteld, maar herkent het systeem de Google Inbox app niet als net zo belangrijk. Dit terwijl Google die overstap toch echt aan het promoten is. Heb je de boel op orde, werkt het systeem echt prima.

Wat me in negatieve zin opvalt is de aanwezigheid van Gameloft. Huawei heeft al langer een deal waarbij een aantal Gameloft titels prominent aanwezig zijn. Puzzle Pets richt zich op jonge kinderen, maar vraagt met een grote knop €2 per 5 zetten als je een level niet op tijd uitgespeeld krijgt. Ook de rest bestaat toch vooral uit demo’s.

Chipset

De HiSilicon Kirin 935 chipset van de Mate S kennen we uit de premium versies van de Huwei P8. Deze bestaat uit een 64-bit octacore chipset bestaande uit een quad-core 2.2GHz en een quad-core 1.5GHz opstelling. Je krijgt 3GB aan werkgeheugen op de Huawei Mate S. Gamers maken gebruik van de Mali T628 MP4 GPU.

Voor regulier gebruik zien we dat de chipset buitengewoon vlot is. Apps wisselen lekker vlot op het display en in de drie weken dat ik de Mate S nu intensief gebruik heb ik vrijwel geen last gehad van haperingen.

Voor gamers is het wel belangrijk om te weten dat de Mali GPU niet top of the bill is. Alleen de standaard 3D Mark test weet hij met een maximale score te vervullen. Toch blijkt dit voor het gros van de Android games geen enkel probleem te zijn. De meeste games zitten goed in elkaar en laten gewoon net wat minder detail zien om de framerate constant te houden. In de praktijk loop ik niet tegen bezwaren op.

Draadloos

Huawei heeft de Mate S voorzien van Bluetooth 4.0, maar zonder ondersteuning voor aptX en WiFi. WiFi beperkt zich helaas wel tot 2.4GHz, maar je mag wel gebruik maken van 802.11n. Opvallend detail is dat de Mate 8 wel 5.0GHz ondersteuning bood. Verder vinden we GPS, Glonass en FM ondersteuning.

Vingerafdruksensor

Net als Sony, is Huawei aan het experimenteren met de locatie van de vingerafdruksensor. In de home knop vinden ze niet ideaal en persoonlijk ben ik het daar wel mee eens. Dat kan handiger.

Nu heeft Sony met de Xperia Z5 serie toch wel de ideale plek te pakken, maar alleen wanneer je de sensor nergens anders voor gebruikt. En dat is precies waar Huawei heel slim te werk is gegaan.

De vingerafdruksensor werkt namelijk ook als een soort touchpad waardoor je verschillende acties aan de sensor kunt koppelen. Zo kan ik de sensor gebruiken om door foto’s te bladeren zonder dat ik met mijn vinger het scherm hoef aan te raken. Zeker wanneer ik foto’s aan anderen laat zien is dit ideaal. Oké, de sensor is niet zo onopvallend als bij de iPhone of de Galaxy S6 serie, maar levert wel de beste gebruikservaring tot nu toe. Mijn complimenten.

Camera

De Huawei Mate S is uitgerust met dezelfde RGBW camera die Huawei in de P8 heeft geplaatst. Het gaat om een 13 megapixel beeldsensor met optische beeldstabilisatie. Wat Huawei goed blijft doen is de camera app waarmee je volledige controle over de instellingen krijgt. De camera krijgt ondersteuning van een duo-tine LED flash.

Voor selfies krijg je een 8 megapixel camera. Ook deze weet aardige plaatjes te schieten.

Accuduur

Met 2.700mAh is de accu niet bijzonder groot, maar ook niet bijzonder klein. In de praktijk voldoet deze om het einde van de dag te halen. Daarmee zijn de prestaties beter dan bij de Huawei P8.

Conclusie

Met de afwezigheid van Force Touch mist de standaard Mate S de belangrijkste reden om deze boven een iPhone te verkiezen. Verder is het jammer dat Huawei nog geen 5GHz WiFi ondersteuning in de Mate S heeft zitten, maar verder is er niet veel om echt negatief over te zijn. Sterker nog, qua gebruikservaring (dus niet alle features) laat de Mate S de HTC One M9 en Xperia Z3+ duidelijk achter zich.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer vlotte gebruikservaring
  • Prima camera
  • Prima voor games
  • Goed display

THE BAD

  • Geen 5GHz WiFi
  • Geen aptX
  • Geen Force Touch in de goedkopere modellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.