Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Adobe Photoshop CC 2015

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Snellere patch tools
  • Ruis om blur realistischer te maken
  • Veel nieuwe mogelijkheden Camera Raw

THE BAD

De introductie van Creative Cloud was roerig. Vooral voor ons journalisten, want hoe noem je de volgende editie van een Creative Cloud pakket dat toch aan de lopende band wordt aangepast? Inmiddels is het duidelijk. Eens per jaar komt Adobe met een grote update van haar software. Dit jaar was dit CC 2015 en vandaag de eerste review uit dit nieuwe pakket en wel van headliner Photoshop 2015.

Installatie

Als je Creative Cloud hebt, dan weet je hoe simpel de installatie gaat. Je klikt het pakket aan en Creative Cloud zal deze op jouw PC of Mac installeren. Je hebt het recht om de software op twee machines tegelijk te gebruiken en eindelijk zijn alle synchronisatie opties actief waardoor je settings en fonts altijd synchroon lopen ongeacht de computer waar je achter zit. Bovendien kun je via de Creative Cloud app ook de taal van de app bepalen. Handig voor wanneer je veel gebruik maakt van Engelse tutorials.

Dehaze filter

Photoshop CC 2015 bevat een berg verbeteringen, maar geen zijn zo belangrijk als het nieuwe Dehaze filter. Dit filter is in staat om ruis door mist of rook uit foto’s te verwijderen, maar ook toevoegen als dit nodig is. Tijdens een Adobe workshop kreeg ik onderstaande foto mee. Met de schuine snede op de eerste screenshot zie je linksboven het origineel en rechtsonder hoeveel detail het Dehaze filter naar voren weet te trekken. De tweede foto van een kerk in het Vlaamse Brugge (wel zelf genomen) zie je hoe dit in een meer alledaagse toepassing werkt.

 

Je ziet in deze filter ook goed dat het filter standaard het contrast enorm versterkt. Dit is grotendeels weer te corrigeren met de reguliere tools in Camera Raw zoals je in het eindresultaat van de kerk ziet. Daarnaast heb ik hem voor deze weergave op vol vermogen gezet. Het is maar de vraag of je dat echt bij iedere foto nodig hebt.

Wees overigens niet getreurd dat Dehaze in Camera Raw is geplaatst. Fia het filters menu kun je Camera Raw ook altijd nog op bestaande JPG’s loslaten.

DxO heeft een vergelijkbaar filter genaamd ClearView in haar assortiment. Toch lijkt Adobe’s Dehaze minder moeite te hebben met het vinden van de fijne details.

Merge to HDR en Merge to Panorama

Via File –> Automate was het al jaren mogelijk om relatief goede panorama’s en HDR foto’s in elkaar te zetten. Echter ging dit vanaf reguliere bitmap bestanden als JPG’s. Hierdoor waren soms extra stappen nodig om een mooi panorama of een mooie HDR foto samen te stellen.

 

Met de nieuwe Camera Raw versie die bij Photoshop CC 2015 zit, is het mogelijk om panorama’s en HDR foto’s direct vanaf het RAW bestand samen te stellen. Deze functies zitten verstopt in het piepkleine menu van de filmstrip. Na het samenstellen zijn de reguliere Camera Raw functies gewoon beschikbaar om kleuren aan te passen zoals je ziet op het eindresultaat van de foto van de Eusebius in Arnhem. Overigens is dit een foto die ik in 2006 heb genomen met een Canon EOS 300D.

Artboards

Gebruikers van Illustrator kennen natuurlijk de Adobe artboards al. Deze zijn ideaal wanneer je bijvoorbeeld een website ontwerpt die je op verschillende apparaten wil previewen. Het overzetten van assets van het ene naar het andere scherm gaat bijna automatisch.

Photoshop-Artboard

Aardig detail is de Adobe Preview CC app voor iOS en Android. Hiermee kunnen de apparaten direct met Photoshop worden verbonden waarna je het resultaat van een artboard meteen op het apparaat kunt zien. Voor ontwerpers van websites en ebooks kan het artboard een zeer waardevolle toevoeging zijn.

Content Aware Move

Content Aware Move is al een tijdje aanwezig en laat je een geselecteerd gebied op een foto verplaatsen om daarna op een andere plek in te passen en de oude plek netjes op te vullen. Manipuleren van het beeld tijdens het verplaatsen was altijd een probleem, maar ook dit heeft Adobe opgelost. Roteren en draaien is geen enkel probleem meer voor deze tool. Wel blijft het zo dat hoe meer tijd je steekt in een nauwkeurige selectie, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Op basis van dezelfde techniek zijn de healing brush en patch tools ook aangepakt. De nieuwe Mercury Engine van Adobe zorgt ervoor dat je bij die tools nu een realtime resultaat ziet en dat werkt wel zo prettig.

Meer blur

Ook nu voegt Adobe weer nieuwe Blur opties aan Photoshop toe, maar ditmaal gaat het daarbij vooral om de mogelijkheid om ruis over een blur heen te leggen. Zou je een foto met veel ruis deels willen blurren, zou de ruis in het onscherpe gebied verdwijnen. Door over het onscherpe gebied een nieuwe ruis toe te voegen, merkt de kijker minder snel dat je kunstmatig onscherpte aan een foto hebt toegevoegd.

De instellingen voor het toevoegen van ruis gaan echt enorm ver. Zo is de intensiteit te bepalen, maar ook de korrelgrootte, kleur en highlights. De nieuwe instellingen zijn bovendien zeer intuïtief waardoor je al snel de juiste ruis hebt gecreëerd.

Glyphs Window

Soms kan een kleine toevoeging een groot verschil maken. Met dat motto heeft Adobe het Glyphs paneel toegevoegd. Een paneel dat er tien jaar geleden al had kunnen zijn als iemand het maar bedacht had. Het is namelijk een krankzinnig simpel ding dat tegelijkertijd ook enorm handig is. Het stelt je in staat om snel glyphs in een font op te zoeken. Handig!

Photoshop Glyphs

Adobe Stock

Met de aankoop van Fotolia gaat Adobe ook op de stoel van de stock leverancier zitten. Fotolia is inmiddels Adobe Stock gedoopt. Na installatie van Photoshop 2015 zal Adobe meteen de nieuwe Library aan jouw workspace toevoegen.

Deze nieuwe library is volledig verbonden met Adobe Stock. Wanneer je op de Adobe Stock site een foto (of zelfs video) ziet die je zou willen gebruiken, is deze meteen naar de Library te downloaden waarna de foto in alle Adobe apps beschikbaar is.

Adobe-Stock

In eerste instantie zal Adobe hier netjes een Adobe logo overheen leggen. Pas wanneer je besluit te betalen, zal het logo verwijderen. Adobe zal dan ook de foto op de juiste resolutie naar binnen trekken. Zo kun je cliënten bijvoorbeeld een websiteconcept voorschotelen zonder dat je in deze fase al geld in foto’s hoeft te steken. Bij een akkoord reken je snel online af en je bent klaar.

De nieuwe libraries zijn ook gericht op teamwerk door bestanden dynamisch te linken in plaats van in te sluiten in de bestanden waar je op dat moment aan werkt. Zo kan jij een foto van een cover in een website design verwerken terwijl jouw collega de betreffende cover zelf nog aan het bewerken is. Bewerkingen worden live verwerkt ongeacht het programma dat jouw collega gebruikt voor de bewerking. Daarnaast kun je libraries online met elkaar delen. Handig!

Conclusie

In deze review heb ik geprobeerd de highlights van het nieuwe Photoshop CC 2015 samen te vatten. Ook met deze editie laat Adobe wederom zien bovenaan de voedselketen te staan. Nieuwe technieken zorgen voor nog betere fotobewerkingen terwijl de workflow ook belangrijk begint te worden. Niet vreemd, want steeds meer webdesigners ontwerpen hun websites niet eerst in Photoshop, maar keren meteen naar CSS. Met behulp van de Artboards zou Adobe deze ontwerpers wellicht weer terug kunnen winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.