Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Zidoo X9 (4K Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • USB 3.0
 • HDMI recording
 • Nette interface
 • Passieve koeling
 • Veel aansluitingen
 • Handig klokje

THE BAD

 • Voor 3D gaming is de Mali-450 MP GPU niet heel indrukwekkend meer

Het gros van de Android mediaplayers zit in een plastic doosje. Als je geluk hebt, zit er een behuizing van aluminium tussen zoals bij de Ugoos UT2 of de Zeuss RK3288. De X9 van Zidoo zit niet alleen in een aluminium behuizing, maar bevat een LED klok en USB 3.0. Dit is niet het enige waarin de Zidoo X9 positief opvalt.

Unboxing

De unboxing laat zien dat Zidoo met haar X9 niet afwijkt van merken als Minix, Ugoos of Tronsmart. Ook hier krijg je keurig een HDMI kabel en een afstandsbediening meegeleverd. Je hebt dus alleen twee AAA batterijen nodig. Daarna kun je meteen aan de slag.

Design

Het design van de Zidoo X9 valt enorm op. Vooral wanneer de mediaplayer aan staat. Op dat moment brandt aan de voorkant een witte LED klok. Handig voor tijdens het film kijken.

Zidoo X9 20150608_133209

Het enige jammere is dat de klok uit gaat wanneer je de X9 uitzet. In de slaapkamer kan zo’n klokje best handig zijn.

Aansluitingen

In tegenstelling tot de Zeuss RK3288, zitten bij de X9 niet alle USB aansluitingen aan de achterkant. Hoewel het mooi is om alle aansluitingen uit het zicht te hebben, hebben dongels als de Logitech Unifying adapter veel moeite om van achter een aluminium kast het signaal van een toetsenbord te ontvangen. Een slimme zet van Zidoo.

Zidoo X9 IMG_2894

Aan de zijkant vinden we een hele bijzondere configuratie. Naast twee USB 2.0 poorten zit er zowaar een USB 3.0 poort bij. De Zidoo X9 is de eerste Android Mediaplayer hier op de redactie die gebruik maakt van USB 3.0. Verder zit er een micro-SD slot.

Zidoo X9 IMG_2895

Aan de achterkant weet Zidoo ook op te vallen. We vinden daar niet alleen een vaste LAN aansluiting, een AV aansluiting, optische uitgang, HDMI uitgang en twee WiFi antennes, maar ook een HDMI ingang. De Zidoo is namelijk ook de eerste Android Mediaplayer die we hier hebben getest die in staat is om Full HD opnamen te maken.

Zidoo X9 IMG_2896

Specs

De unieke configuratie van de hardware is het resultaat van een samenwerking met een chipset fabrikant die we hier nog niet eerder hebben gezien. Het gaat om MStar. De chipset bestaat uit een quad-core processor met een maximale snelheid van 1.45GHz. Deze processor krijgt bijval van 2GB aan DDR3 werkgeheugen en de welbekende (maar inmiddels toch wat oude) Mali-450 MP GPU voor games.

Wat opvalt aan de hardware van de Zidoo X9, is dat Zidoo een enorm passief koelelement over de chipset heeft geplakt. Dit in tegenstelling tot een aantal andere 4K mediaplayers die een ventilator aan boord hebben.

De Zidoo X9 kan standaard overweg met AVI, MKV, MOV, MP4, BDISO, TS, WMV en VOB video’s. Daarnaast kan hij standaard overweg met MP3, APE, FLAC, AAC en AC3 audiobestanden.

Benchmarks

Laten we het meteen even over de benchmarks van deze chipset gaan hebben. Met 18349 punten in AnTuTu zijn de algemene prestaties van de Zidoo X9 gemiddeld te noemen.

Natuurlijk willen we ook weten hoe de Zidoo X9 scoort als miniconsole voor gamers. Onder 3D Mark zien we eveneens een gemiddelde score. Dit komt vooral door de Mali-450 MP. Je kunt prima gamen, maar krijgt niet het maximale detail zonder de framerate op te offeren. Echter duikt dit probleem vooral bij grafisch intensieve games op. Bij Angry Birds of Candy Crush zal je geen enkele problemen ondervinden.

Android en ZIUI

Zidoo laat de X9 draaien op Android 4.2.2. Hier is een eigen grafische schil overheen gegooid met de naam ZIUI.

ZIUI lijkt totaal niet op de interfaces die fabrikanten als Minix, Ugoos en Tronsmart gebruiken. Neem alleen al het feit dat ZIUI een eigen screensaver met 3D animaties bevat. Daarnaast krijg je binnen de interface keurig updates over het actuele weer. Het geheel is gewoon lekker fris.

Netflix

Netflix is natuurlijk standaard aanwezig. Netflix is alleen niet te streamen in Full HD. Dat laat Netflix simpelweg niet toe. Kan Zidoo verder niets aan doen.

Kodi (voorheen XBMC)

Zidoo levert een eigen versie van Kodi mee op de X9. Dit is Kodi versie 14.1 helix en is voorzien van een aantal eigen add-ons van Zidoo.

Zidoo Remote Control

Naast een perfecte afstandsbediening heeft Zidoo ook een remote control app. Deze staat niet op de Android Market, maar is via een QR code toch snel en gemakkelijk te downloaden.

Zidoo X9 Screenshot_2015-06-08-13-43-52

HDMI recorder

Tenslotte kom ik terug op de HDMI ingang van de Zidoo X9. Hiermee is het mogelijk om Full HD beelden met de X9 op te nemen. Zo kunnen gamers bijvoorbeeld hun gameplay opnemen met de X9. Een redelijk unieke feature.

Clean Up

De clean up functie kan meer dan alleen het geheugen van de Zidoo X9 opruimen. Het is ook een handige app om snel ongebruikte apps van de mediaplayer te wissen en dat zorgt ervoor dat jouw X9 lekker vlot blijft werken.

AirDroid

De aanwezigheid van AirDroid zorgt ervoor dat de X9 zonder problemen gebruikt kan worden als DLNA en AirPlay player. Bovendien kun je het scherm van jouw smartphone of tablet gemakkelijk naar de Z9 casten.

Afstandsbediening

Naast bediening via de Zidoo app, levert Zidoo de X9 met een afstandsbediening. Ook hier zien we dingen die we niet bij anderen zien. De knoppenaanduiding is zeer duidelijk en een groene LED geeft feedback zodat je weet dat hij ook echt werkt.

Zidoo-Afstandsbediening

Conclusie

Zidoo is een relatief nieuwe speler op de markt voor Android Mediaplayers. Het merk laat met de X9 zien dat het niet klakkeloos hoeft te volgen wat anderen doen. Met de ondersteuning van USB 3.0 en een digitale klok in de behuizing innoveren ze. Met ondersteuning van een HDMI ingang krijg je zelfs een complete PVR tot je beschikking. In de benchmarks laat de Zidoo X9 misschien niet de hoogste scores zien, maar hij werkt vlot, stabiel en is gemakkelijk in gebruik. Zidoo is duidelijk een merk om in de gaten te houden.

Beschikbaarheid

De Zidoo X9 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

6 reacties

 1. Goedenmidag.
  Zeg ik heb een zidoo x9 maar hoe kan ik er mee naatr tv stations kijken.
  Want hij is nieuw maar er zit niks geen beschrijving bij vandaar deze vraag hoe moet ik hem instaleren.

 2. Met Zidoo zelf. Dat je hem twee jaar hebt wil niet zeggen dat ze geen vragen meer beantwoorden ;-). Overigens is er wel een opvolger sinds dit jaar. De X9s. Daarvan gaan we komende week de review plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.