Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Zeuss RK3288 4K met 5 sterren.

The Good
 • Aluminium behuizing
 • SUN UI maakt hem zeer toegankelijk
 • Kodi (XBMC) aanwezig
 • 3 USB poorten
The Bad
 • Hier en daar zijn hele kleine verbeteringen mogelijk


Hij komt uit China, maar toch is de Zeuss bijzonder. Hij heeft namelijk Nederlandse roots en die Nederlandse roots zorgen voor een mediaplayer die toch weet op te vallen in een markt gedomineerd door pure Chinezen als Minix en Ugoos.

Unboxing

Qua unboxing verschilt de Zeuss RK3288 4K weinig met wat we van andere merken zien. Je krijgt niet alleen een mooie, complete afstandsbediening, maar ook een HDMI kabel. Je kunt er dus meteen mee aan de slag.

Design

Qua design heeft Zeuss met de RK3288 4K meteen al een dik pluspunt te pakken. Al deze mediaplayers zijn namelijk voorzien van passieve koeling. Zeuss heeft er voor gekozen om een groot deel van de behuizing van aluminium te maken waardoor de speler beter haar warmte kwijt kan. Het resultaat is dat de RK3288 4K langer stabiel lijkt te blijven.

Zeuss RK3288 4K IMG_0277

Zeus heeft niet voor onhandige aansluitingen aan de zijkant gekozen, maar alle aansluitingen netjes aan de achterkant weggewerkt. Het enige nadeel is wel dat de Logitech Unifying adapters van toetsenborden als de K400r en de K830 hierdoor een zeer slecht bereik hebben. Gelukkig wordt de K830 met een USB verlengkabel geleverd en dat lijkt een prima oplossing te zijn.

Verder bevat de RK3288 4K aan de voorkant een felle status LED. Deze is dan ook zeer goed zichtbaar.

Aansluitingen

Zoals gezegd, alles zit aan de achterkant. Hier krijgen we drie USB 2.0 poorten waarvan één OTG poort. Ook vinden we een 3,5mm AV uitgang, een optische uitgang, een HDMI aansluiting en een LAN aansluiting. Die laatste is een belangrijke aanvulling op de single-band WiFi antenne die op de achterkant aanwezig is. Een SD of Micro-SD slot ontbreekt. Zeuss vond het belangrijker om een derde USB 2.0 poort aan te bieden. Daar hebben ze natuurlijk een goed punt.

Zeuss RK3288 4K IMG_0278

Afstandsbediening

We kennen allemaal het probleem van de Aziatrische markt. Die handjes daar zijn erg klein waardoor controllers en afstandsbedieningen uit Azië ook vaak net iets kleiner zijn. Bij de Zuess zien we dan ook een fijne, forse afstandsbediening met alle knoppen die je maar nodig zou kunnen hebben onder Android.

Zeuss RK3288 4K IMG_0279

Android

De RK3288 4K draait op Android 4.4 KitKat. Naast de standaard Launcher 3 van Google, bevat de RK3288 4K ook de Sun UI launcher. Ook hier zien we dat Zeuss probeert met een eigen visie de markt te betreden. Waar anderen de Metro interface van de Xbox proberen na te bootsen, is de SUN UI gewoon iets totaal anders.

Het grootste voordeel van SUN UI is dat het extreem goed samenwerkt met meegeleverde afstandsbediening. Hierdoor zap je met het grootste gemak door alle apps die je op de Zeuss hebt staan. Anders is dit met toetsenborden. De Sun UI reageert prima op pijltjestoetsen, maar een app starten met de return of spatiebalk van een simpel Logitech toetsenbord is er helaas niet bij. Zeuss heeft al wel aangegeven dat ze dit in een nieuwe firmware release willen oplossen. Gelukkig is dit het enige echt smetje op Sun UI. Verder is dit gewoon een heel interessante launcher voor mediaplayers.

Kijk ik verder naar de configuratie van Android, dan zien we relatief weinig vreemde apps die worden meegeleverd. Natuurlijk zit er al wel Netflix op (niet in Full HD, maar dat kan nog niet onder Android), een app om games aan controllers de matchen etc.

Wat Zeuss ook netjes doet, is dat het Kodi (voorheen XBMC) meelevert. Via de Sun UI kun je deze zelfs de voorkeur geven bij het opstarten van de RK3288 4K. De afstandsbediening werkt zeer goed samen met deze versie van Kodi.

Zeuss RK3288 4K 2015_02_03_20.24.28

Je krijgt standaard geen ROOT toegang op de Zeuss RK3288 4K, maar geen zorgen. Wil je root toegang, dan heeft Zeuss een handige handleiding op haar website staan.

Specs

De naam RK3288 4K geeft al weg dat Zeuss haar mediaplayer heeft opgebouwd op basis van een RK3288 chipset van RockChip. Deze werd tijdens de CES 2014 onthuld. RockChip levert al jaren chipsets voor Android Mediaplayers aan fabrikanten als Minix, Tronsmart en Ugoos. Kwalitatief hoeven we hier dus weinig problemen te verwachten.

De RK3288 4K is dus relatief nieuw van Rockchip en levert de Zeuss een configuratie op met een quad-core 1.8GHz Cortex A17 processor en 2GB aan DDR3 werkgeheugen. De interne opslag meet 16GB waarvan 12GB daadwerkelijk beschikbaar is na de installatie van Android. Gamers krijgen toegang tot de nieuwe Mali-T764 GPU wat deze configuratie prachtige benchmarks oplevert zoals je hieronder kunt zien. Met deze specs is de RK3288 4K voor gamers op dit moment de meest interessante mediaplayer.

Gebruikservaring

Ik heb het al een beetje weggegeven, maar de ervaring met de Zeuss is bijna niet te vergelijken met de andere Mediaplayers die ik tot nu toe heb mogen testen. Natuurlijk is het jammer dat de SUN UI nog niet goed met Logitech keyboards overweg kan, maar dat is een ongemak dat snel opgelost zal worden.

Wat ik wel als lastig ervaar, zijn de kleine lettertjes. Zelfs als ik in de Android instellingen aangeef de grootste letters te willen, zijn ze op een 47 inch HD display op drie meter afstand erg klein. Andere merken hebben dit al opgelost. Tijd dat Zeuss hier ook naar kijkt. Zit je weinig in de Android menu’s, zal je hier niet superveel last van hebben, maar het kan beter.

Zeuss RK3288 4K 2015_02_03_20.25.28

Verder is mijn ervaring dat de Zeuss RK3288 4K erg stabiel blijft. Het is een plezier om films en series op deze mediaplayer te kijken. Zelfs op een 4K resolutie blijft de RK3288 4K goed bruikbaar.

Conclusie

Langzaam aan druipen de eerste mediaplayers met Intel Atom chipsets de markt op, maar die hebben een prijskaartje dat veel hoger ligt dan die van de Zeuss RK3288 4K. Kijk ik dan naar de prestaties, lijkt de Zeuss RK3288 4K de sterkste en meest stabiele mediaplayer die ik tot nu toe heb getest. Hij heeft nog een paar kleine verbeterpuntjes, maar die mogen eigenlijk niet meetellen. Vandaar toch de volle vijf sterren en een goud award.

30 REACTIES

 1. Beste Arjan,
  Ik heb de zeuss zojuist getest met XBMC en ik ben echt zeer teleurgesteld. Het ontbreken van framerate sync en het ontbreken van het instellen voor 24p weergave maakt dat het beeld zo schokkerig is dat er gewoon niet naar te kijken valt. Ik heb alle beelduitvoerinstellingen uitgeprobeerd en niets helpt.
  Hoe kan dit device nou 5 sterren en goud krijgen.
  Doe ik iets verkeerd, ik zou willen dat dit het geval was, want de Zeuss ziet er wel heel mooi uit.
  Vooralsnog gaat ie wel retour als er geen oplossing voor is voor de beeldsync.
  Heb nu mijn Raspberry Pi weer aanstaan en dit is gewoon een verademing (perfect vloeiend beeld)
  Alleen langzaam.
  Ik heb gehoord dat Android 5.0 de beeldsync zou moeten kunnen oplossen, maar vooralsnog zie ik geen oplossing.
  Alle goede raad is zeer welkom!

 2. Snap het niet. Heb m zelf net binnen. Popcorn, Superrepo erop, draaien….
  Prima apparaat. Snel, geen enkel beeldsync probleem. Alleen door die kleine lettertjes moet je bijna je tv inkruipen.

 3. @Jan, dit is bij ons niet bekend. Kan het een plugin zijn die de boel verziekt?
  @Joop, inderdaad. De lettertjes zijn veel te klein. Ook opgemerkt in onze review.

 4. Het is zoals Jan zegt.
  Met XBMC erg sckokkend beeld.
  Als ik de rode toets gebruik om in het media bestand te komen is het beeld wel goed maar blijkt de ondertiteling vertraging op te lopen.
  Kan er dus geen enkele film fatsoenlijk met bekijken.
  Argosy terug aangesloten en geen problemen meer. Ik ga de zeuss nog wat verder doorgronden en hoop beter mediaspelers te kunnen downloaden waar het wel met werkt.

 5. @Eric, speel je het bestand vanaf een NAS of direct vanaf een stick af? Vanaf bepaalde NAS systemen heeft XBMC wel vaker moeite met de framerate. Je zou dan ook eens kunnen experimenteren met Plex. Overigens is dat probleem niet gelimiteerd tot de Zeuss. Minix, Ugoos, Tronsmart en andere Android mediaplayers met XBMC vertonen dit helaas ook.

 6. @admin: geweldig apparaat. echter ook ik ervaar grote problemen met de Kodi/XBMC speler (hetgeen wel aangegeven wordt in de beschrijving) wel balen! zo kan ik geen fatsoenlijk tv erop kijken. terwijl ik alles op megabit lijnen/poorten heb lopen enz… komt er wel verbetering in gui/firmware enz? #help

 7. @Iedereen met schokkerige beeldweergave op XBMC.
  Alle hoop is momenteel gericht op de release van Android 5.0.
  Deze zou variable framerate sync ondersteunen net als OpenElec.
  Ik zou heel graag van de Zeuss (of iedere andere Androidbox) bezitters horen of dit het probleem daadwerkelijk oplost.
  Vooralsnog is de combinatie Android en XBMC een nachtmerrie voor filmliefhebbers

 8. Hoi,

  Ik heb Utorrent en KickAssTorrent apps erop gezet, maar een film downloaden lukt dus niet.
  Ik heb m gekocht om mijn serietjes te kunnen downloaden en kijken, maar ik raak nu wel erg gefrustreerd….
  Help!!
  Ik ben geen computernerd dus Jip en Janneke taal wordt gewaardeerd! 🙂

 9. hebben meerdere problemen met WiFi op de zeuss ? Of is dit eventueel verholpen met de nieuwste update? ( ik heb hem nog niet geüpdatet… Male to Male usb is niet zo heel gebruikelijk!) verder in heel het huis vollop WiFi maar met de zeuss bijna niet…

 10. Zeuss = voorlopig schokkerig beeld ook met breedband kabel.(Genesis)
  Bij Icefilm krijg ik een iets betere aan elkaar verknipte film te zien. (Geen vloeiende bewegingen) Dit alles via Kodi

 11. Hallo,
  Hoe kan ik de firmware terug installeren ?
  Heb de restore package v2 maar zit al vast bij punt 1.
  Wegens aanhoudende problemen heb ik de spanning eraf gehaald, reset knop ingeduwd en spanning er terug op.
  Dacht dat het zou lukken met de restore package maar moet eerst de driver kunnen installeren.
  Wat er op het tv scherm komt kan ik ook niet allemaal lezen want het valt buiten het beeld.
  Er komen acht mogelijkheden op.
  Kan er een foto van doorsturen maar niet op deze site.
  Graag reactie.
  Dank U.
  Mvg,
  Eric

 12. Probleem opgelost.
  Via ADB installer (USB) alles proper terug ingeladen en werkt perfect. Eigenlijk heel gemakkelijk.

 13. @El, Google heeft Android TV enkel nog aan een paar grote partners vrijgegeven. Daarom zien we alleen de AAA merken Android TV aanbieden. Merken als Zeuss, maar ook Minix en Ugoos zitten te springen om met Android TV aan de slag te gaan. Het wachten is op Google.

 14. Hallo, is er al een geschikt toetsenbord voor de zeuss?
  zou graag een rechts klik functie hebben om meldingen in de taakbalk te openen en verder functies.
  updates van zeuss laten overigens op zich wachten, nog steeds versie 1.0.0

 15. @Arjan Olsder hoe krijg je dan de rechts klik functie want bij mij is dat een terug functie op de zeuss?

 16. Je bedoelt met een menu zoals in Windows? Dat is niet iets dat standaard in Android zit. Het moet in de UI of in de betreffende app zitten om het te kunnen gebruiken. Zoals boven beschreven is de UI nooit geoptimaliseerd voor toetsenborden. Wil je een dergelijke box, maar met Windows dan zou ik eens zoeken naar de Minix Neo Z64. Die hebben wij ook getest en is gratis te upgraden naar Windows 10. Ook dat hebben we hier voor elkaar gekregen.

 17. Werkt redelijk met mede8er keyboard.
  En ik hou t bij de zeuss.
  Alleen mis ik wat functies voor rechts klik, maar in kodi zitten ze onder een menu knop op de zeuss afstandbediening
  maar toch bedankt voor de reacties

 18. Blij om te lezen dat meer mensen problemen hebben met kodi op de zeuss. Hier ook. Ik heb hem hdmi naar tv en optisch naar de versterker (versterker heeft geen hdmi audio). Als ik de audio niet digitaal doorvoer (digital of DTS) is er niets aan de hand. Doe ik dit wel, dan ook haperend beeld. Het is dus kiezen of geluid goed en beeld slecht, of beeld slecht en geluid goed. Vreemd…

 19. mensen met schokkend beeld kijk is naar je cache geheugen .. externe schijf eraan als bron en ineens werkte het vloeiend bij mij

 20. Netwerkproblemen: Bij het uit slaapstand komen werkt de bedrade netwerkverbinding niet goed meer: extreem traag en sommige apps werken niet meer. Spanningsloos maken en herstarten van de Zeuss is dan noodzakelijk. Ik vrees dat de al in 2014 beloofde android 5… update nooit meer komt. Welk bedrijf steekt er nog tijd in een > 1 jaar oude chip?

  Merk Ugoos, heeft met véél werk een paar betas uitgebracht voor hun RK3288 devices (november 2015) http://www.cnx-software.com/2015/11/25/android-5-1-firmware-for-rockchip-rk3288-tv-boxes-by-ugoos-and-cloudnetgo/

  Zou dat werken op de Zeuss RK3288?

 21. Ugoos en Minix zijn inderdaad de meest actieve merken als het gaat om updates. Wij verwachten ook geen update meer vanuit Zeuss. Jammer, want ten tijden van de review waren de verwachtingen goed en de hardware zelf is ook prima.

  Ik heb zelf geen ervaring met het gebruiken van de firmwares van anderen, maar hoor jouw ervaring graag.

 22. HALLO , jammer dat er op de meeste sites van mediaplaers bijna geen informatie staat van de audiocodecs ; voor een filmliefhebber is dit een must!! ik ervaar hier hetzelfde.Welke audioformaten speelt deze speler af?? MVG CUYVERS JEAN_PIERRE

  • Bij Androids kun je het gros van de codecs installeren die voor de betreffende Android versie beschikbaar zijn. Zo nu en dan zijn er fabrikanten met hardware decoding. Dat is beter, maar zit doorgaans in de premium modellen. Hardware decoding is natuurlijk beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.