Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Ugoos UT2 (Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Handige afstandsbediening
 • Slim design van de mediaplayer
 • Handige launcher
 • Brede ondersteuning voor codecs

THE BAD

 • De community achter Ugoos is nog echt groeiende

Met de UM2 wist Ugoos al indruk te wekken. Niet alleen door de enorm complete uitrusting van de Android stick, maar ook door de draadloze prestaties die dik in orde waren. De UT2 is het grote broertje en is een volledige mediaplayer in een volledige behuizing. En dat geeft net even wat meer plezier.

Unboxing

Ugoos verpakt de UT2 met zo ongeveer alles dat je nodig hebt om met de mediaplayer te werken. Het enige dat je zelf moet regelen zijn twee AAA batterijen voor de afstandsbediening.

Design

De UT2 zit in een mooie behuizing met op de bovenkant een opdruk van de Android robot. Een stukje herkenbaarheid waar ik op voorhand al vrolijk van wordt. Waar de bovenkant van plastic is, is de buitenrand van metaal, wat zorgt voor een stukje hittebegeleiding. Slim ontwerp dus.

Ugoos-UT2-Back-Detail

Aan de voorkant zit een grote power knop. Deze is blauw als de UT2 in werking is. In de stand-by wordt hij rood. Staat hij langer op standby, gaat hij op zwart (uit dus). Een stukje stroombesparing die Ugoos in het systeem heeft verwerkt.

Ugoos-UT2-Front

Aan de zijkant biedt de UT2 ons toegang tot een slot voor volwaardige SD kaarten. Deze steken uit wanneer je ze plaatst. Daarnaast zit één USB 2.0 aansluiting.

Ugoos-UT2-Side

Aan de achterkant vinden we de aansluiting voor de externe antenne, een 3,5mm AV aansluiting, een micro-USB OTG poort, een aansluiting voor een adapter, HDMI, LAN, twee USB 2.0 poorten en tenslotte nog een optische uitgang voor iedereen die wilt genieten van surround sound.

Ugoos-UT2-Back

Specs

Als er één ding is de tablet en smartphone fabrikanten fout doen, dan is het wel het gebruik van opslagruimte. Koop je een 8GB smartphone, blijkt bij aankoop 5GB gebruikt te zijn voor Android en een berg apps waar je niet op zit te wachten.

Net als Minix, kiest Ugoos voor een andere benadering. Ze hebben een 1GB aan opslag gereserveerd voor het systeem en daarnaast nog eens 32GB aan NAND geheugen op het moederbord geplakt. Het gevolg is dat je een 32GB mediaplayer koopt en er ook echt 32GB aan data op kunt zetten voor je een SD kaart in de speler gaat prikken. Erg netjes.

Qua chipset ontvang je met de UT2 een quad-core processor die op 1.61GHz is geklokt. Hier krijg je netjes 2GB aan werkgeheugen bij en een Mali-400MP grafische processor voor games.

Android

Ugoos installeert nu nog Android 4.2.2 op de UT2, maar de verwachting is dat we al snel een update naar 4.4 gaan zien. Waar anderen de kale tablet interface van Android op hun mediaplayer zetten, heeft Ugoos een eigen launcher ontwikkeld.

Deze ontwikkeling is niet vreemd, want hij werkt perfect met de bijgeleverde afstandsbediening. Hierdoor is de noodzaak van de aanschaf van een airmouse niet zo heel groot meer. De integratie is zelfs zo goed, dat ik in de dagelijkse praktijk (toch vooral films kijken) enkel nog gebruik maak van de bijgeleverde afstandsbediening.

Verder installeert Ugoos nog een aantal standaard apps met de UT2 mee. Denk aan XBMC (XMBC Hub editie), Netflix en een app om controllers zoals die van de Playstation aan de UT2 te verbinden. Lekker compleet dus.

Google Play Services

Android is een gratis besturingssysteem. Daar hoeven ze bij Ugoos niet voor te betalen. Voor Google Play Services (Google Play, Gmail en andere Google apps) wel. En dat hebben ze dus niet gedaan. Ugoos is creatief geweest.

Ugoos heeft de mediaplayer namelijk voorzien van een browserlink direct naar Google Play. Hier kun je alle Google apps die je nodig vindt, alsnog gratis downloaden. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan Gmail op een mediaplayer, dus ik sla dit even over en ga meteen belangrijke media apps downloaden.

Dual-Band Antenne

De UT2 is, net als de Neo X7, voorzien van een flinke dual-band antenne. Hiermee maak je optimaal gebruik van je WiFi netwerk. In de praktijk kan ik hier in huis 720p beelden zonder onderbreking streamen. Alleen voor Full HD blijft het gebruik van een netwerkkabel wel de voorkeur. Hoe dan ook, ik ben onder de indruk van wat Ugoos hiermee heeft gedaan.

TV Kijken

Fans van Uitzending Gemist, RTL XL en andere diensten worden met de UT2 op hun wenken bediend. De mediaplayer draait al deze apps zonder moeite. Daarnaast is het natuurlijk nog het genot van de meegeleverde XBMC installatie. Wanneer je Plex in de TV modus zet, werkt ook die naadloos samen met de UT2.

Conclusie

Minix heeft lang op eenzame hoogte mogen staan als het gaat om het afleveren van hoogwaardige Android mediaplayers. De community achter de mediaplayers van Ugoos is misschien nog niet zo groot als dia van Minix, maar ik voorspel dat Ugoos op basis van deze kwaliteit zeker een bedreiging voor Minix gaat vormen. Hoe dan ook is de UT2 een heerlijke mediaplayer om mee te werken.

7 reacties

  1. Wanneer we adviesprijzen voor de Nederlandse markt kennen, plaatsen we deze erbij. We plaatsen geen internetprijzen omdat deze teveel schommelen en dan is het ook de vraag of de goedkoopste prijs ook de beste aanbieder is. Je zal dus zelf even op zoek moeten gaan naar een aanbieder. Dit kan o.a. via http://www.ugoos.nl.

 1. Ik heb deze Player aan geschaft, maar het predicaat Gold 10 geldt dan alleen voor de hardware.
  Software matig is het zonde van je geld om dit aan te schaffen..

  Weinig ondersteuning van de fabrikant.
  1080p is wat je ook doet een ramp.
  Schokkerig niet vloeiend en ook niet goed te krijgen. Ook niet met 3td party software

  Mijn E2 boxen en Sony GTV doen dit wel perfect…

  Ja als de fabrikant dan ook geen support geeft om dit te fixen en al 3rd party software op hun site zet……

  Ik zeg NIET Kopen…

  1. Het gebruik van 3rd party software is in deze wereld niet geheel ongewoon. Onze test was met de standaard software zoals de Nederlandse distributeur hem uitlevert. Het kan zijn dat jouw verkoper er weer een eigen software variant overheen gooit. Ook iets dat niet geheel ongewoon is in de wereld van de Android boxen. Hier werkt 1080p in ieder geval vloeiend.

   Qua community is Ugoos nog niet zo groot als Minix, maar het groeit wel aan. Dit komt voornamelijk doordat Ugoos altijd een OEM fabrikant is geweest van o.a. de MK sticks.

 2. Als ik het goed begrijp is de Play Store [of alle apps] allen toegankelijk via een truc van Ugoos, met de risico dat we op n gegeven moment [na n FW update?] geen toegang meer hebben tot apps?

  1. Vooralsnog is de Play Store via de browserlink een prima oplossing. Ik merk in de dagelijkse praktijk geen problemen met de toegankelijkheid. Ugoos is bovendien geheel afhankelijk van de verkoop van dit soort hardware, dus er zal altijd een prima oplossing zijn.

 3. Ugoos UT2 nu enkele maanden in gebruik als TV ‘smartner’ over het algemeen tevreden. Wel blijken een paar apps het niet te doen… Bijvoorbeeld de Ziggo TV app [ja ik ben klant] die beweert dat TV kijken niet mogelijk is ook niet met Wifi [ik werk met n lan verbinding] . Ook de WDphotos app die prima draait op alle andere toestellen [smartfoons, tablets] draait wel maar houd vol dat er geen internet verbinding is [lan of wifi helpt niet]. Ik ben bang dat dit het gevolg is van het feit dat Ugoos geen echte overeenkomst met google play heeft maar alles via een ‘truc’ laat lopen. Wanneer dit echt zo is is dit gewooon een miskoop en moet iedereen twee keer achter de oor krabben alvorens met Ugoos in zee te gaan. Dik €100 voor iets dat niet alle android apps kan gebruiken is de risico niet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.