iBood’s Firefly aanbieding lijkt gevaarlijke gadget

Doorgaans heeft iBood best sterke aanbiedingen, maar de aanbieding van de Firefly blijkt ronduit gevaarlijk als we berichten van de Europese Commissie mogen geloven. In Duitsland heeft de douane de import al eens tegengehouden.

iBood presenteert de FireFly als handige vervanger van LED lampen. Dat is vreemd, want het gaat om een laser die in totaal 1 watt verbruikt. De FireFly stuurt dit groene laserlicht alle kanten op om zo een hoeveelheid licht te genereren. Daar zit ook het grote gevaar van de FireFly. Het is wel heel gemakkelijk om dit laserlicht in de ogen te krijgen en dat kan direct oogschade tot gevolg hebben. Iets waar een aantal weken geleden veel aandacht voor was in de verschillende media.

Een ander probleem zit hem in de elektronica van de FireFly. Het RAPEX rapport (getipt in het iBood forum) uit Duitsland beschrijft dat de pinnen van de adapter een verkeerde maat hebben waardoor je als gebruiker (ondanks de relatief lage spanning) een schok kunt krijgen. Op Kickstarter regent het bovendien klachten over de korte levensduur van de FireFly.

Reactie iBood (14:00)

iBood heeft contact met ons gezocht om ons te laten weten dat het Duitse importverbod en de klachtenregen zich beperken tot de originele blauwe laservariant zoals deze op Kickstarter werd aangeboden. Deze groene variant (IEC class 2 laser) is minder krachtig. Ook zouden de EU aansluitingen die erbij zitten geheel veilig zijn. Het blijft natuurlijk wel zo dat je niet recht in de stralen moet kijken.

De klachtenregen zou ook puur over de slechte kwaliteit van de blauwe variant gaan. Als we de lijst afspeuren op het woord ‘green’ komen we ook klachten over de groene tegen, maar dat zijn er inderdaad een stuk minder. iBood heeft ook aangegeven haar positie te kennen en bij problemen de klachten netjes op te lossen.

Tenslotte meent iBood dat we suggereren dat iBood bewust gevaarlijke gadgets verkoopt. Dit is natuurlijk niet het geval. Wij gingen uit van onwetendheid bij de aanbieder. Dat kan de beste overkomen.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.