iBood brengt de Kindle naar Nederland, maar is het verstandig?

iBood kennen we allemaal van de superaanbiedingen en ja, ook ik shop er regelmatig. Vandaag heeft iBood ook weer een bijzonder item in haar shop gelegd. De Kindle Fire HDX van Amazon. Daarmee brengt iBood de Kindle Fire HDX naar Nederland, maar is dat verstandig?

De Kindles staan bekend omdat Amazon in de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen waar het actief is, een zeer goed content aanbod heeft. In Nederland is Amazon echter niet actief en daarmee hebben we de grootste beperking te pakken.

Fire OS 3.0

De Kindle draait niet op een standaard Android installatie, maar op Kindle’s eigen Fire OS dat gebaseerd is op Android 4.2.2. Amazon heeft de standaard Google apps (waaronder Google Play) eruit gesloopt en vervangen voor eigen varianten.

Voor apps op de Kindle Fire HDX ben je dus aangewezen op het aanbod van de Amazon store en dat is niet op de Nederlandse markt afgestemd. Natuurlijk kunnen Nederlandse apps wel draaien op de Fire HDX, maar ontwikkelaars moeten maar net de moeite nemen om hun apps via Amazon aan te bieden. Gezien het lage aantal Kindle gebruikers in Nederland, is het aanbod dan ook nihil.

Google Play op Fire OS

Gelukkig is dit op te lossen. Je kunt de tablet rooten en er een andere variant van Android overheen knallen. Dan is de garantie er alleen wel af en het is misschien wat ingewikkeld om uit te voeren.

Een andere oplossing is sideloading. Zorg dat je de .apk bestanden van jouw favoriete apps (bijvoorbeeld die van Google) te pakken krijgt en plaats die via USB op je Kindle Fire HDX. Zet bij instellingen/applicaties de optie om apps uit onvertrouwde bronnen te installeren aan en download via de app store van Amazon de gratis ES File Explorer. Daarmee kun je de apps van Google installeren.

Wil je gebruik kunnen maken van de Google apps, is het handig om in ieder geval de volgende apk bestanden te bemachtigen:

  • Google Play Services
  • Google Services Framework
  • Google Account Manager
  • Gmail

Één van de sites waar je deze kunt vinden is Android Cowboy.

Specs

Kijk ik enkel naar de specs is het aanbod van iBood weer heel scherp. €169 voor een 7 inch tablet met 1920×1200 IPS display is niet slecht. De quad-core 2.2GHz Snapdragon 800 chipset laat ook weinig te wensen over en de Adreno 330 GPU zal gamers zeker plezieren. Alleen de 16GB aan interne opslag zit me een beetje dwars. Omdat je geen mogelijkheid krijgt om een micro-SD kaart te plaatsen.

Meer opslagruimte op de Fire HDX

Gelukkig is ook dat op te lossen. Bijvoorbeeld door een USB stick met OTG connector te kopen, of een wireless media drive zoals die van SanDisk.

Koopadvies

Je merkt, vandaag de Amazon Kindle Fire HDX kopen is concessies doen. Het is een prachtig stukje hardware, zeker voor deze prijs. Om er optimaal van te genieten, moet je alleen de nodige stappen zetten en die zijn natuurlijk allemaal op eigen risico.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.