Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Honor Holly met 4.5 sterren.

The Good
  • Ligt goed in de hand
  • Veel opslagruimte
  • Prima camera
The Bad
  • 2 megapixels is wat beperkt voor selfies


De Honor Holly (Hol-U19) is misschien wel één van de meest bijzondere smartphones van dit moment. Niet door de specs, maar de dynamische adviesprijs. Door vooraf in te tekenen op het toestel kunnen geïnteresseerden de prijs verlagen en dat is nieuw voor de markt. En nieuw voor ons, want hoe weeg je de specs af tegenover de concurrentie als je nog niet weet wat het toestel gaat kosten?

Unboxing

Maar voor we daar het hoofd op breken, kijken we eerst wat er allemaal in het doosje zit. Daar vinden we namelijk een USB kabeltje, een netstroomlader, documentatie en de Honor Holly zelf.

Wat begint op te vallen bij Honor is dat het merk bij de goedkopere smartphones geen headsets meer levert en dat is wat ons betreft een prima ontwikkeling. We leven immers in een tijd dat we allemaal onze audio voorkeuren hebben voor wat betreft hoofdtelefoons. Dus die stap is goed voor de portemonnee en natuurlijk voor het millieu.

Design

Ik vertelde het al tijdens de preview van de Honor Holly. Hoewel van plastic (polycarbonaat om precies te zijn), ligt de Holly enorm lekker in de hand. Het gevoel is het best te vergelijken met het gevoel van de oude Samsung Galaxy S3.

Met de zijkant van de Honor Holly is dat heel anders. Daar zien we duidelijk de splitsing tussen de witte onderkant en de zwarte bovenkant. De knoppen steken ver genoeg uit om goed voelbaar te zijn.

Tenslotte heeft Huawei de Android knoppen van de Honor Holly onder het display geplaatst. Dit scheelt schermruimte, maar het zal aan de persoonlijke smaak liggen of dit een voor- of nadeel is.

Display

En dan misschien wel het belangrijkste onderdeel in dit prijssegment. Het display van de Honor Holly. Hoewel de kijkhoek beperkt kan zijn in deze prijscategorie, is dat bij de Honor Holly niet het geval. De kijkhoek is gewoon lekker breed. Zowel horizontaal als vertikaal.

En dan het display. Hoewel het aantal pixels op goedkope smartphones vaak redelijk beperkt is, is de resolutie met 1280×720 (ofwel 720p) erg netjes. Verdeelt over 5 inch praten we ongeveer 294 pixels per inch. Hoewel niet Full HD is dit een prima display voor games of om films op te kijken. Het is misschien zelfs het belangrijkste argument om voor deze smartphone te kiezen.

Specs & Benchmarks

Kijken we wat er onder het display ligt, dan vinden we een MediaTek MT6582 chipset op basis van een quad-core ARM Cortex A7 1.3GHz processor met 1GB aan werkgeheugen. Gamers krijgen de beschikking over een Mali-400 MP GPU. Verder krijg je een royale 16GB aan opslagruimte waarvan ongeveer 12GB ook echt beschikbaar is. Wil je meer ruimte, plaats je een micro-SD kaartje. Verder is de Honor Holly een dual-SIM smartphone.

Natuurlijk hebben we onze vaste benchmarks over deze smartphone heen laten lopen en die levert een aardig plaatje op. Zo scoort het toestel onder AnTuTu 18.706 punten. Onder 3D Mark zien we dat de Honor Holly prima is voor 3D gaming, maar niet zal uitblinken. Een beeld dat klopt met de Mali-400 MP GPU.

Android

Huawei heeft de Honor Holly draaien op Android 4.4.2 in combinatie met haar eigen EMUI 2.3 launcher. Huawei heeft voor de Honor 6 al updates voor beiden gelanceerd, dus de mogelijkheid bestaat dat Huawei ook de Honor Holly van de nieuwste Android en EMUI 3.0 zal voorzien.

Naast haar eigen launcher levert Honor niet zo gek veel crapware mee. Alleen Facebook, Twitter en WPS Office zijn op het toestel aanwezig. Lekker schoon dus.

Camera’s

Aan de voorkant van de Honor Holly zit een 2 megapixel selfiecamera. Aan de achterkant zit een 8 megapixel model. Deze leverde op een grauwe dag onderstaande foto’s op. Niet slecht onder lastige omstandigheden.

Honor Holly vs. Honor 3C

Als we lastig op prijs kunnen vergelijken, is het misschien wel het handigste om de Honor Holly tegen de Honor 3C af te zetten. Dan zien we grofweg de volgende verschillen;

Honor Holly Honor 3C
Chipset
CPU 4x 1.3GHz 4x 1.3GHz
RAM 1GB 2GB
GPU Mali-400 MP Mali-400 MP
Opslagruimte 16GB 8GB
Display
Resolutie 1280×720 1280×720
Formaat 5 inch 5 inch
Camera’s
Voor 2MP 5MP
Achter 8MP 8MP
Prijs
€139 of minder €139

Je merkt, de Honor Holly en de Honor 3C lopen aardig gelijk aan elkaar als het om de specs gaat. Het ene toestel heeft een betere camera en meer werkgeheugen, het andere meer opslagruimte. In de benchmarks laat de Honor 3C dan ook net even wat meer punten zien dan de Honor Holly. Zou de adviesprijs van de Holly niet dalen, dan gaat het om minieme verschillen en de persoonlijke voorkeur wat belangrijkers is. De prijs van de Honor Holly is door de voorinschrijving nu al gezakt naar €119 en het toestel lijkt de bodemprijs nog niet te hebben behaald. En dan wordt de Honor Holly ineens erg interessant.

Conclusie

De Honor Holly is lastig te vergelijken met andere toestellen, maar één ding is zeker. Voor een budget toestel is her display erg goed en is de chipset snel genoeg om een beetje films te kijken en games te spelen. Qua design heeft Huawei met de Honor 6 al laten zien dat het wat verfijnder kan, maar we praten natuurlijk wel over een budget toestel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.