Review: Samsung Galaxy S III

Hij ligt al in de winkel en vele tienduizenden hebben hem al in de zak omdat ze deze nieuwe smartphone al hadden gereserveerd. Wil je weten waarom mensen massaal voor de Galaxy S II kiezen? Check dan onze review van deze nieuwe Android smartphone van Samsung.

Uitrusting

Je kon het al zien in de Galaxy S III Unboxing, maar het accessoirepakket van de Galaxy S III is mooi compleet. Naast het toestel en een quick start bevat de verpakking ook een in-ear headset met verschillende maten eargels. Daarnaast vinden we een USB kabel met Netstroom lader en natuurlijk de accu.

Uiterlijk

Samsung heeft met de vorige Galaxy S toestellen nogal onder vuur gelegen omdat het ontwerp te dicht bij de iPhone lag. Met de S III lijkt die vergelijking niet meer op te gaan. Het scherm is heel typerend voor het ontwerp van het toestel en ook de locaties van de sensoren valt veel meer op dan bij voorgangers. Daarnaast hebben we weer een notificatie LED aan de voorkant. Deze geeft aan of er berichten voor je zijn en waarschuwt voor een lege accu. Wat heb ik die gemist!

Voor de achterkant heeft Samsung gekozen voor wit plastic. De achterkant is daarmee vooral functioneel, maar niet echt inspirerend. Gezien ik de Galaxy S III vaak op de kop heb liggen (mute functie) is dat wel jammer.

Specs

De Samsung Galaxy S III loopt op een quad-core 1.4 Ghz Cortex A 9 CPU en heeft maarliefst 1GB RAM tot zijn beschikking. Het is de eerste generatie die gebakken is op 32nm. Dat betekend minder stroomverbruik en minder last van hoge temperaturen. Voor 3D gaming beschikt de smartphone over een Mali-400MP GPU. Afhankelijk van de versie die je koopt beschikt het toestel standaard over 16GB aan opslagruimte. Daarnaast is het mogelijk om daar via MicroSD nog eens 64GB aan toe te voegen. De Galaxy S III heeft ook een betere accu in vergelijking tot de Galaxy S II. Hij bevat nu een 2100mAh exemplaar tegenover 1560mAh in de S II. Dit naast de zuinigere processor zorgt ervoor dat ik met veel gebruik op een enkele lading anderhalve dag door kan.

Scherm

Een nieuwe Galaxy S III kan natuurlijk niet zonder een nieuw topscherm van Samsung. In de Galaxy S III vinden we een 4.8 inch Super AMOLED display. Voor dit 4.8 inch display heeft Samsung het toestel 16% groter moeten maken, maar daar krijg je ten opzichte van de Galaxy S III wel 22% meer scherm voor!

Het scherm van de Galaxy S III is beschermd door Corning Gorilla Glass 2. Het is één van de eerste apparaten met dit nieuwe, nog sterkere glas. De iPhone 4S doet het bijvoorbeeld nog met het oude type Gorilla Glass. De kwaliteiten van dit glas vragen er natuurlijk om dat ze getest worden. We hebben de Galaxy S III samen met een bos sleutels en wat munten in een zakje gedaan en deze een kwartier lang rondgedraaid (saaie klus, dat zeker). Hoewel op de plastic achterkant wel een paar kleine krasjes zichtbaar zijn, is het glas volledig intact gebleven. Geen krasje te zien.

Je hebt de mogelijkheid om bij de Galaxy S III een stylus aan te schaffen. Deze heeft een relatief dunne punt, maar lijkt qua techniek erg op de tablet stylus voor de iPad e.d. De reden dat de punt dunner is komt ongetwijfeld doordat de sensoren op het scherm dichter bij elkaar zitten. De pen van de Galaxy Note werkte er in ieder geval niet op (getest bij Samsung zelf)

Samsung heeft gekozen voor een resolutie van 720x1280. Dit maakt het kijken van HD 720p en hoger een prachtige beleving. Via de Movie Market app biedt Samsung meteen na aankoop de mogelijkheid om de films Make it Happen en Righteous Kill gratis naar je toestel te streamen. Een bijzondere ervaring. Dat het scherm met 306 pixels per inch net iets minder scherp is dan dat van de iPhone 4S (330 ppi) merk je in de praktijk niet. Het verschil is te klein. Leuk detail wanneer je film kijkt is dat je dat via ‘Pop up Play’ kan doen. Dan kan je tijdens het kijken ook nog chatten. Echt multitasken dus!

Camera

Samsung heeft de Galaxy S III uitgerust met een prachtige 8 megapixel camera. De camera bevat een backlit CMOS waardoor hij een stuk lichtgevoeliger is dan zijn voorgangers. Dat merk je niet alleen in het donker, maar ook overdag. De beelden die de camera schiet bevatten echt waanzinnig veel contrast.

De camera app van de Galaxy S III is ook behoorlijk indrukwekkend. Het is mogelijk om tijdens het Full-HD filmen ook nog eens foto’s te maken. Ongetwijfeld een techniek die mogelijk is door de enorme hoeveelheid rekenkracht van het toestel. Uiteraard beschikt de app over geotagging, stabilisatie, HDR, panorama en gezichtsherkenning, maar dat is niet alles. Samsung heeft Best Photo aan het toestel toegevoegd. Hiermee schiet het toestel 8 foto’s na elkaar en jij mag de beste kiezen.

TouchWiz 4.0

Android 4.0 bevat van zichzelf al een sterke interface, maar toch blijft Samsung er voor kiezen om het OS van haar Touchwiz interface to voorzien. Ook bij de Galaxy S III weet Samsung weer een hoop toegevoegde waarde te creëren. Daarbij gaat het niet zozeer om het tonen van een gelikte interface, maar om het gebruik van de Galaxy S III makkelijker te maken. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe notificatiesysteem. Schuif je deze omlaag, dan zie je meteen het tandwielicoon waarmee je naar je settings kan, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.

Samsung claimt dat de Galaxy S III ‘Designed for Humans’ is en dat is een claim die ze met de nieuwe Touchwiz interface waarmaken. Veel van deze innovatie zit in de bewegingen van het toestel (Instellingen -> Beweging). Daar kan je instellen dat, wanneer je naar een contactpersoon kijkt en de telefoon naar je oor brengt, het toestel deze meteen gaat bellen.

We kennen het allemaal. We hebben de smartphone een tijdje laten liggen en zijn benieuwd of er iets is waar we even naar moeten kijken. SMS berichten, WhatsApp, telefoontjes etc. Wanneer je inderdaad iets hebt waar je naar moet kijken, zal het toestel trillen wanneer je het oppakt. Trilt hij niet, hoef je dus ook niet te kijken.

Tik voor top is ook een grappige functie. Wanneer je bijvoorbeeld onderaan een webpagina bent en je wilt naar boven, tik je een paar keer bovenop de Galasy S III. Hierna scrolt het toestel meteen naar boven.

Ook draadloos heeft de Galaxy S III heel wat te bieden. Het toestel beschikt namelijk over NFC en daar maakt Samsung slim gebruik van. Natuurlijk kan je via Android Beam kleine hoeveelheden data vanuit apps naar andere NFC Androids oversturen. Dat blijft echter beperkt tot URL’s, contacten en andere gegevens. Wil je grote bestanden oversturen, dan biedt de Galaxy S III het nieuwe S Beam (Instellingen -> Meer instellingen). Deze technologie maakt gebruik van NFC om een WiFi Direct-verbinding tussen de twee toestellen op te zetten. WiFi-Direct heeft een forse bandbreedte en een groter bereik waaroor het verzenden van grote hoeveelheden data geen probleem is. Het enige nadeel? S Beam is voorlopig een Samsung-only techniek en zit alleen in de Galaxy S III.

De laatste nieuwe feature waar ik nog even op wijzen is ‘Slim Sluimeren’ of ‘Smart Stay’ (Instellingen -> Display). Regelmatig schiet de camera aan de voorkant even aan om te kijken of je naar het toestel kijkt. Doe je dat niet, schakelt hij het scherm uit. Dit is ideaal wanneer je lange teksten aan het lezen bent. Echt een feature waarmee Samsung laat zien dat het met de gebruiker meedenkt.

Samsung Apps

Naast de Touchwiz gebruikersinterface, bevat de Galaxy S III natuurlijk ook de nodige, nieuwe, Samsung apps en diensten. Ook van deze nieuwe apps wil ik een paar in het kort bekijken.

S Voice kennen we natuurlijk al een beetje. Deze lekte al voor de release van de Galaxy S II uit voor andere Android 4.0 toestellen. S Voice is Samsung’s antwoord op Apple’s Siri. Net als Siri werkt hij niet in het Nederlands, maar de spraakherkenning zelf is wel echt indrukwekkend. Qua belangrijke functies ontlopen de twee elkaar nauwelijks.

Via AllShare Play gooit Samsung een nieuwe laag over DLNA. Deze knopen ze namelijk aan WiFi Direct om zo bestanden op afstand bereikbaar te maken. Ookal zit je niet in een internet netwerk, je kan via je laptop of tablet altijd bij de bestanden die op de Galaxy S III staan.

Samsung Go is de vervanger van Samsung MMM. Bij het starten geef je een aantal eigenschappen van jezelf op zoals geslacht en leeftijd. Hierna kom je in een 3D interface waar een Nederlandse redactie allerlei berichten verzamelt die voor jouw interessant kunnen zijn. De interface is prachtig, alleen is het jammer dat je zelf geen filters in kan stellen en categorieën uit kan schakelen. De app bevat ook een zeer uitgebreide widget die snel toegang geeft tot het meest belangrijke nieuws.

Naast deze apps vinden we ook de usual suspects terug op het toestel. Samsung’s eigen Samsung Apps kanaal (te gebruiken naast de Play Store) en natuurlijk ChatON.

Conclusie

De Samsung Galaxy S en Galaxy S II waren al enorme hits. Met de Samsung Galaxy S III zal het niet anders gaan en dat is geheel terecht. Samsung heeft bewezen dat de Galaxy S III een smartphone designed for humans is. Hij is uiters gebruiksvriendelijk en snel. Natuurlijk zit de HTC One X het toestel op de hielen, maar er is op dit moment toch echt geen betere.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S III ligt nu in het wit in de winkel. Blauw komt eraan. De Galaxy S III kost €699.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig, groot scherm
  • Enorm gebruiksvriendelijk
  • Lekker snel
  • Goede camera
  • Goede accuduur

THE BAD

  • Inspiratieloze achterkant
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram