Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Philips Fidelio B5 (Surround Soundbar)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm slim ontwerp
  • Goed geluid
  • Veel aansluitingen
  • De eerste soundbar die echte surround biedt

THE BAD

Doorgaans bestempel ik soundbars als broodnodige geluidsverbeteraars. Wanneer de test erop zit, laat ik nooit tranen omdat het geluid van mijn TV zelf niet zo heel slecht is. Met de Fidelio B5 is dit anders. Het is de eerste soundbar die echte surround biedt naast een dijk van een geluid. De eerste soundbar die echt indruk op me heeft weten te maken.

Unboxing

De soundbar zelf bestaat uit drie delen. De middenspeaker en aanklikbare speakers links en rechts. Daarnaast levert Philips een flinke subwoofer, een afstandsbediening, muurhaken, stroomkabels en een afstandsbediening. Lekker compleet dus.

Design

Het ontwerp van de Fidelio B5is gericht op de gebruikers van grotere schermen. Een 47 inch TV erboven hangen kan prima, maar hij is het mooist onder een 55 of zelfs 60 inch beeldplaat.

De combinatie van de fijne weefsels die over de speakers zijn getrokken met het geborstelde aluminium in het midden geven de Fidelio B5 een statig voorkomen. Wanneer je de zijspeakers verwijderd om de Fidelio B5 in surround modus te gebruiken zie je wel aan beiden kanten pluggen, maar dit is niet erg. Je kijkt immers recht op de TV anders heb je ook niets aan het surround geluid.

Philips heeft in het design van de Fidelio B5 vooral voor het gebruik van plastics gekozen. Geen vreemde keuze, want Philips staat al jaren bekend als een expert op het gebied van plastics. Het lukt Philips in veel gevallen een overtuigend geluid neer te zetten dat erg dicht in de buurt komt van het warme geluid uit houten speakers. Zo ook nu weer het geval.

Specs

Met de Fidelio B5 haal je een 4.1 surround systeem in huis. Die .1 staat voor de subwoorfer die er bij zit. Die 4 staat voor de dubbele stereo speakers. Officieel mis je met de Fidelio B5 dus een center speaker (anders was het 5.1 geweest), maar in de praktijk valt dit wel mee. De speaker heeft geen moeite met het vertalen van Dolby Digital 5.1 en DTS Sigital Surround signalen.
De Fidelio B5 maakt gebruik van bleutooth met ondersteuning voor aptX en AAC. Om snel te koppelen kunnen non-iOS gebruikers gebruik maken van NFC.

De 6,5 inch subwoofer heeft een vermogen van 90 Watt terwijl het vermogen van de speaker op 120 Watt ligt. Het totale RMS vermogen ligt dan ook op 210 Watt.

De vier speakerunits (het middenstuk van de soundbar tel ik als L+R, dus 2) beschikken ieder over 3 inch fullrange speakers in combinatie met twee zachte 1 inch dome tweeters. De Fidelio B5 soundbar weegt 4,18KG.

Aansluitingen

Naast bluetooth beschikt de Fidelio B5 over twee HDMI ingangen en één HDMI uitgang met ARC. Verder vinden we nog een 3,5mm analoge audio ingang, een digitale optische ingang en een digitale coaxiale ingang.

4.1 Audiosysteem

De Philips Fidelio B5 is een 4.1 surround systeem. Dat klinkt wat vreemd voor een soundbar, maar eigenlijk is het heel slim wat Philips heeft gedaan. Ik had het er hierboven al even over. De zijkanten kunnen van de Fidelio B5 worden geklikt. Deze leg je tijdens een film aan beide kanten van de bank waardoor je gebruik kan maken van Dolby Digital en Pro Logic II Surround Sound. Door gebruik te maken van de ruimtekalibratie zorgt de set ervoor dat de speakers iedere keer toch weer goed klinken.

1.0 Audiosysteem

Een verrassing is dat de Fidelio B5 ook als 1.0 audiosysteem gebruikt kan worden. Met andere woorden, de twee losneembare speakers kunnen ook als mobiele speakers gebruikt worden. Handig voor bijvoorbeeld in de tuin. Verbinden gaat simpelweg via bluetooth.

Geluidsbeleving

Het installeren van de Fidelio B5 is vrij vlot te doen evenals het aansluiten van de soundbar. Éénmaal aangesloten ervaar je de immense kracht die Philips in deze soundbar heeft weten te verstoppen. Hij heeft weinig tot geen moeite om het hoge bereik toch alle details weer te geven terwijl hij ook lekker laag gaat tijdens explosies. Ook het geluid opkrikken tijdens praatprogramma’s lijkt geen uitdaging te zijn voor de Fidelio B5.

Dan de losse speakers. Een geniale vinding voor iedereen die een partner heeft die het niet toestaat dat je ook achter de bank gaten in de muur gaat boren en extra kabels door de kamer trekt. Door de constructie die Philips gebruikt kun je de surround speakers gewoon naast de bank zetten wanneer je een filmpje gaat pakken. Ideaal.

Om de speakers ook als mobiele speaker te gebruiken is iets waar ik net even wat minder gek op ben. Dit komt vooral doordat ik niet het risico op beschadiging wil lopen. Leuk dat het kan, maar denk er over na of je dit echt wel wil.

Conclusie

Er zijn veel goede soundbars te koop, maar een 5.1 setje vervangen doen ze geen van allen. Nouja, tot voor kort niet in ieder geval. Met de Fidelio B5 weet Philips te imponeren in geluidskwaliteit, gebruiksgemak en flexibiliteit. De hele Fidelio B5 ervaring is dan ook vooral bijzonder.

Check de Fidelio B5 bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.