Review: Eyefi Mobi (Anno 2014)

Er is veel veranderd sinds Arjan begin dit jaar zijn review publiceerde van de originele Eye-Fi Mobi SD kaart. Een SD kaart met een ingebouwde WiFi router om zo jouw verse foto’s meteen naar je smartphone of tablet te pushen. Inmiddels heeft het bedrijf namelijk Eyefi (dus zonder het streepje), is er een nieuw, fris logo en hangt er een complete cloud service aan vast. Sterker nog, je kunt de kaart zelfs aan het IFTTT domotica platform koppelen. Tijd dus voor een nieuwe review.

Unboxing

Het plastic bewaardoosje is uit de verpakking van de nieuwe Eyefi kaarten geschrapt. Wel krijg je nu 90 dagen gratis toegang tot Eyefi Cloud bij een kaartje.

Eyefi Mobi Packshot

Specs

Het testmodel van de Eyefi kaart die wij hebben ontvangen heeft een capaciteit van 8GB. Het betreft een klasse 10 kaart waardoor we weten dat de minimale datasnelheid 10 megabyte per seconde bedraagt.

De WiFi zender werkt op basis van 802.11 a/b/g/n en kent WPA2 beveiliging om te voorkomen dat anderen zomaar jouw foto’s kunnen onderscheppen. De processor in de Eyefi kaart is afkomstig van ARM. De geheugenchip is gemaakt door Samsung (er was ooit een samenwerking met SanDisk). Er zijn ook varianten te koop met 16Gb of 32GB aan opslagruimte.

Eyefi Mobi contacten

Eyefi werkt met iOS 7 en beter of Android 4.0.3 en beter. Naast reguliere Androids is er ook ondersteuning voor Kindle Fire tablets, maar die verkoopt Amazon hier nog niet.

Qua camera’s is er een uitgebreide lijst met modellen die met de Eyefi kaarten kunnen werken. In veel gevallen zal je het gebruik van Eyefi wel moeten activeren anders krijgt het kaartje onvoldoende stroom om de foto’s te verzenden.

Benchmarks

Onze collega’s van GoMemory.net hebben deze nieuwe uitvoering van de Eyefi natuurlijk langs de meetlat gelegd. De vorige uitvoering van de Eyefi Mobi 8GB haalde een schrijfsnelheid van 20.2 MB per seconde en een leessnelheid van 19.98 MB per seconde. Het lijkt erop dat de hardware niet is aangepast. Ook deze nieuwe versie scoort met schrijfsnelheid van 17.8 MB per seconde en een leessnelheid van 20.03 MB per seconde naar verwachting.

Eyefi Mobi Pasje

Installatie

Ik testte de Eyefi kaart met behulp van de Canon EOS 70D DSLR. Deze camera heeft zelf ook al WiFi aan boord, maar dat werkt gewoon anders. Daarnaast gebruikte ik tijdens het testen gebruik van een Sony Xperia Z1 smartphone op basis van Android.

De installatie van de app verloopt met het grootste gemak via Google Play. De volgende stap is om jouw kaart te activeren. Hiervoor gebruik je de code op het bijgeleverde pasje van Eyefi. Bewaar deze code goed want hij staat NIET op de SD kaart zelf. Je hebt hem nodig als je de Eyefi kaart later aan een ander toestel wilt koppelen.

Belangrijk om te weten is dat de Eyefi kaart in veel camera’s standaard uit staat. Deze moet je in het menu dan eerst aanzetten. Zo ook bij onze DSLR. Ook moet je weten dat de Eyefi Mobi kaart alleen met JPG bestanden werkt. Staat jouw camera enkel op RAW afbeeldingen ingesteld, zal je deze dus niet op jouw smartphone ontvangen.

Eyefi beschikt ook over een desktop app. Deze kun je gebruiken om je foto’s in de cloud te beheren, maar je kunt ook jouw foto’s direct naar de PC sturen in plaats van naar je smartphone. Let er alleen wel op dat je niet door de installatie heen komt als jouw PC GEEN WiFi heeft. Let op, ik bedoel eigen WiFi. Mijn desktop zit bedraad aan een WiFi router en dan krijg je de PC software nooit werkend.

Wil je alleen toegang tot de cloud, kun je vanaf iedere machine naar https://app.eyefi.com/.

De Cloud

Wanneer je gebruik gaat maken van de Eyefi cloud, kun je deze account vanuit de app aanmaken. Let wel op de vraag ‘allow uploads via cellular’. Laat je dit aanstaan, zal het toestel ook foto’s uploaden als je niet met WiFi verbonden bent. Houdt dus rekening met jouw databundel. In het andere geval zal dat pas gebeuren wanneer je ergens op WiFi zit.

Eyefi-Cloud

Je kunt de Eyefi app ook instellen om foto’s genomen met jouw smartphone of tablet op de cloud service te zetten. Is dit nog wat te beperkt voor je, dan lees je onder het kopje IFTTT over de andere mogelijkheden van deze cloud.

De Cloud van Eyefi kent geen datalimiet in tegenstelling tot andere fotodiensten. Daarvoor betaal je normaal wel €49,99 per jaar.

IFTTT

IFTTT (If This Then That) is een online platform om gadgets en websites slim met elkaar te schakelen. Eyefi heeft voor haar Eyefi Cloud een IFTTT kanaal aangemaakt. Hiermee krijg je vele nieuwe mogelijkheden om jouw fotocollectie in de Eyefi cloud bij te werken.

Eyefi-IFTTT

Zo is het mogelijk om acties aan te maken om foto’s op Instagram, Twitter en Facebook automatisch naar de Eyefi Cloud te laten synchroniseren. Door tags aan foto’s mee te geven zijn uploads naar de Eyefi Cloud ook automatisch te downloaden naar bijvoorbeeld Dropbox of Flickr. Handig als je een backup wenst of wanneer je foto’s live zou willen doorsturen per e-mail.

Conclusie

In een jaar tijd heeft Eyefi duidelijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In plaats van nieuwe kaarten te introduceren zet Eyefi groots in op haar cloud service. Ik mis in deze tijd echt de ondersteuning voor RAW bestanden, maar verder is de Eyefi Mobi kaart met Eyefi cloud de meest slimme fotogadget van dit moment.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Brede ondersteuning van camera's
  • Makkelijke installatie
  • Goed gebruik van de cloud

THE BAD

  • Kan niet met RAW overweg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.