Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Netgear Nighthawk A8000 – AX3000 Wifi 6E-dongle

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Netgear A8000 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prestaties qua bereik en snelheid in orde
  • Meegeleverde cradle

THE BAD

  • Korte kabel cradle

Wifi-standaarden blijven zich doorontwikkelen. De laatste generatie die gemeengoed is in huishoudens is AX3000 oftewel wifi 6E. Bestaande PC’s die gebruik willen maken van deze standaard moeten dus aan een losse antenne-oplossing. De Netgear Nighthawk A8000 is een laatste generatie dongle die precies in deze productcategorie past.

Sleutelpunten

  • Ondersteuning voor wifi op de banden 6 (Alleen Windows 11), 5 en 2,4 GHz
  • USB-cradle/houder meegeleverd
  • Enkel compatibel met Windows
  • Afmetingen: 93 x 31,5 x 14,5 mm (dongle), 63,1 x 44,7 x 35,2 mm (houder)
  • Gewicht: 28 g (dongle), 90 g (houder)

 

Uitpakken

In de doos vinden we uiteraard de dongle, een houder/cradle (we houden cradle aan) en een flashdrive waarop de drivers, quickguide en flyer met link naar de productinfo op de site van Netgear staan.

De flashdrive is echt alleen bedoeld voor het leveren van de drivers en de genoemde documenten. De capaciteit is slechts 120 MB. Jammer dat men niet gewoon gegaan is voor bijvoorbeeld een 16 GB flashdrive of groter, was een leuk extraatje geweest.

 

AX3000??

De aanduiding “AX3000” geeft aan dat een apparaat beschikt over een capaciteit met een gecombineerde maximale snelheid van 3000 Mbps. Deze snelheid gaat dus  over een combinatie tussen verschillende frequentiebanden, waarbij het getal 3000 de gecombineerde snelheid van alle banden weergeeft in Megabits per seconde. In het geval van de Netgear A8000 die we bespreken in deze review hebben we het dan over 600 Mbps over 2,4 GHz, 1200 Mbps over 5 GHz en 1200 Mbps over 6 GHz.

Wellicht ten overvloede, maar toch: de werkelijke snelheid die je in de praktijk krijgt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de snelheid van je internetaansluiting, muren en andere fysieke obstakels die tussen de router en het wifi-apparaat staan, de afstand en de aanwezigheid van signaalbronnen die met je wifi-signaal kunnen interfereren.

 

Ontwerp

De dongle en houder zijn, uiteraard, voorzien van een plastic casing. Dit is immers het makkelijkst te gebruiken materiaal voor een product als dit zonder dat je de antenne blokkeert. De dongle is uit te klappen om zo een optimalere houding ten opzichte van de wifi-bron te realiseren, al maakte het op onze testlocatie eigenlijk weinig uit of we de antenne in of uit klapten.

Er is verder weinig toegepast om de body echt stevig uit te voeren. Zowel het scharnier als de body als geheel zijn niet van de meest robuuste bouwklasse. Zeker als je de dongle in combinatie met een notebook gebruikt, is het dus wel zaak uit te kijken dat je de dongle niet onder fysieke stress zet.

De dongle is ook voorzien van een LED die aan moet geven dat het apparaat functioneel is. Helaas is deze zoals we op zoveel apparaten irritant zien irritant fel. Jammer voor de afwerking niet voor iets gekozen is dat de helderheid beter uitfiltert. De meeste gebruikers zullen niet direct tegen de LED aan kijken, dus een enorm issue is het niet, maar het is toch een detail waarop de afwerking tekort komt.

Met een breedte van meer dat drie centimeter is er verder een goede kans dat de dongle de toegang tot andere poorten in de weg zit. Ook de lengte zorgt dat we hier met een flinke jongen te maken hebben. Voor de goede orde, de notebook op de foto is een 17″-exemplaar. Gelukkig (en wellicht om die reden) wordt er een cradle meegeleverd.

De cradle weegt slechts 90 g, wat niet ideaal is wanneer je deze ergens op je bureau wil plaatsen waar deze niet zomaar wegglijdt. Ook dat niet de hele bodem van een rubberen afwerking voorzien is in plaats van twee voetjes was een minder-ideale keus. De dikke kabel is stug genoeg om het plaatsen van de houder dan ook wat lastig te maken in krappere situaties. Dat deze kabel slechts 80 cm lang is helpt verder slechts in zeer beperkte mate om je dongle ergens te plaatsen waar het bereik een stuk beter is wanneer dit in de buurt van waar je je PC hebt staan, niet het geval is.

USB-C en SD-kaart-poort niet te gebruiken

 

Prestaties

We wilden de A8000 uiteraard testen wegens de Wifi 6-mogelijkheden. Doordat nog niet veel apparaten het spectrum op 6 Ghz gebruiken, zouden apparaten die hier wel gebruik van maken minder last van interferentie moeten hebben en zouden de netwerkprestaties dus beter moeten zijn. Kanttekening hierbij is wel dat net als bij 5 GHz, de gevoeligheid voor storende factoren, waaronder fysieke objecten als muren en simpelweg de afstand tot de bron van grotere invloed zijn dan dit op 2,4 GHz het geval is, en in onze ervaring geldt dit ook voor 6 GHz ten opzichte van 5 GHz.

Iedere testsituatie verschilt, dus we vonden het niet perse nutting om een hele reeks van afstanden te variëren. Zaken als de gebruikte router, bronnen van interferentie en de fysieke opbouw van de testomgeving zijn allemaal relevant. We kiezen voor onze test voor twee afstanden; 5 meter van de router met een dubbele glazen wand ertussen en 30 meter van de router met 5 gipsmuren ertussen. Op beiden plekken hebben we verschillende wifi-apparaten getest, en dus kunnen we oordelen over hoe goed de prestaties zijn ten opzichte van implementaties die al langer verkrijgbaar zijn. De gebruikte router is de reeds gereviewde RAXE500 van hetzelfde Netgear.

Loggia 2,4 GHz 5 GHz 6 GHz
Down ≈ 19 MB/s ≈ 68 MB/s ≈ 64 MB/s
Up ≈ 15 MB/s ≈ 68 MB/s ≈ 70 MS/s
Testruimte 2,4 GHz 5 GHz 6 GHz
Down ≈ 12 MB/s ≈ 62 MB/s ≈ 47 MB/s
Up ≈ 18 MB/s ≈ 62 MB/s  ≈ 58 MB/s

De conclusie die we trekken is dat wifi op 2,4 GHz, hoe het ook presteert vanaf welke locatie, gewoon achter blijft ten opzichte van 5 GHz en 6 GHz met de Netgear Ax3000. We hebben betere prestaties gezien, dus er zal een invloed zijn van het feit dat de toegepaste antenne minder potent is dan andere opties die we geprobeerd hebben. Al moet ook gezegd worden dat ten opzichte van de bestaande oplossing op de twee test-apparaten op 2,4 GHz we er nog steeds op vooruit gaan. Verder weten we ook dat als we maar ver genoeg weglopen, 2,4 GHz het grootste bereik zal hebben. Door fysieke beperkingen van de testlocatie (hoogbouw met beperk oppervlak) is dit maximale bereik echter lastig te testen.

5 en 6 GHz zijn echter interessanter natuurlijk. Dat zijn immers de banden waarmee de huidige en toekomstige generatie routers ook van voorzien zijn met het oog op hogere prestaties en waarom je een dongle als de A8000 aanschaft. En gezien de ervaring die we hebben met andere apparaten op wifi 6 in combinatie met dezelfde router, zijn we onder de indruk. Zo worden de prestaties van de Samsung Book 3 Pro (notebook met beschikking over wifi 6E) compleet weggeblazen. Wellicht is de vergelijking niet helemaal eerlijk aangezien dat gaat over een zeer dun aluminium apparaat waar men voor antenne-implementaties hoe dan ook compromissen moet accepteren, maar toch.

 

Conclusie

We denken dat je aan de Netgear A8000 een prima upgrade hebt voor je PC om deze te laten voldoen de AX3000-standaard. Of je de dongle nu gebruikt in combinatie met een desktop waarop het lastig is een ethernetaansluiting te regelen of een notebook die je van een betere wifi-optie moet voorzien, we zien geen reden waarom de A8000 niet aan te raden is. Het installeren ging in het geval van alle drie de systemen waarop we de dongle getest hebben zonder moeilijkheden en vanaf dat punt werkte de A8000 eigenlijk storingsvrij.

De cradle is een handige maar noodzakelijke toevoeging door het formaat van de dongle die ongetwijfeld niet kleiner te maken is op het moment. We hadden graag gezien dat de kabel wat langer was zodat je de dongle makkelijker op een wat gunstigere plek kon zetten wanneer jouw PC op een plek met weinig bereik staat. De uitgevoerde kabel op de cradle is verder te stug, hoewel je daar niet perse last van zult hebben als je er verder vanaf blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.