Logo GadgetGear.nl
Lexar CF Express
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

De voor en nadelen van CF Express

We werken er allemaal mee; geheugenkaarten. Maar wat zijn er allemaal voor geheugenkaarten, waar moet je opletten en wat is toch het verschil tussen een CF Express kaart en een SD kaart?

Twee categorieën

Geheugen kaarten kun je simpel gezegd op delen in twee categorieën. Namelijk CF Express en SD. Die laatste (SD) is er in verschillende maten maar voor dit artikel laten we dit even voor wat het is. Maar wat zijn nou precies de voordelen van CF Express v.s. SD? Let’s find out.

Formaat

De snelste manier waarop je kunt zien of het om een CF Express of een SD kaart gaat is het formaat. Een CF Express is met een afmeting van 43 x 36 mm namelijk net wat groter dan een SD kaart. Dit komt mede omdat CF Express over het algemeen wordt gebruikt voor zwaardere klussen en daarmee dus ook meer performance moet kunnen leveren. Daarover zo meer.

Lexar CF Express
Lexar CF Express

Prestaties

Misschien wel het belangrijkste voordeel van een CF Express kaart zijn de presentaties. En als we zeggen presentaties dan bedoelen we voornamelijk lees en schrijfsnelheid. Neem bijvoorbeeld de vernieuwde Silver en Gold series van Lexar met een leessnelheid van 1750Mb/sec en schrijfsnelheden van 1300Mb/sec. Dit terwijl de snellere SD-kaarten “slechts” een leessnelheid bereiken van 270Mb/sec. Je ziet dan ook meteen het verschil is groot…

Het voordeel van een snelle CF Express kaart is dat de camera, bestanden sneller verwerkt en wegschrijft. Maar er is nog een voordeel. Een geheugenkaart met een lage schrijfsnelheid (zoals de meeste SD-kaarten) zorgt er namelijk voor dat je relatief kort kunt filmen. Dit komt omdat de buffer sneller volloopt waardoor de camera stopt met filmen. Iets wat je zeker merkt bij het filmen in hoge resolutie. Film je dus op een hoge resolutie dan is een hoge schrijfsnelheid eigenlijk een must.

Stevigheid

Maar er is meer. De meeste CF Express kaarten zijn namelijk aanzienlijker steviger en daarmee duurzamer dan een SD kaart. Zo kan de CF Express kaart beter tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen. Goed nu ga je er waarschijnlijk niet mee gooien maar toch. Het is fijn om te weten dat je kaart tegen een stootje kan.

Lexar CF Express
Lexar CF Express

Maar let op

Je camera moet dus wel beschikken over een CF Express slot. Denk bij de aanschaf van je camera dus goed na waar je deze voor gaat gebruiken en stem je camera keuze daarop af. Ga je bijvoorbeeld hoge resoluties video’s opnemen en is het belangrijke dat je voor lange tijd achter elkaar kunt filmen? Kijk dan naar een camera met een CF Express slot erin of een camera die beide ondersteunt. Voorbeelden hiervan zijn de Canon EOS R5, Nikon Z6 II, Z7 II en Z8 en de Panasonic Lumix S5. Ben je opzoek naar een camera die alleen CF  Express ondersteund. Kijk dan eens naar de Sony A7s III, A7IV en A7 RV.

Opzoek naar een goede en vooral snelle CF kaart? Kijk dan eens naar de Lexar Zilver of Gold lijn met schrijfsnelheden tot 1300Mb/sec.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.