Review: SanDisk Eye-Fi SD Kaart

De komst van Eye-Fi is misschien wel de grootste verandering aan de SanDisk SD kaart sinds de standaard werd gevormd. Oké, de kaartjes zijn met de komst van SDHC en SDXC wel sneller en groter geworden, maar dat was alleen maar logisch. Met de toevoeging van Eye-Fi kunnen de SD kaarten nu ook met Wifi worden verbonden. Helemaal nieuw is het niet, maar wel voor SanDisk.

Eye-Fi

In een grijs verleden, toen de MMC (MultiMedia Card, voorloper van de SD Card) werd bedacht, maakte men al ruimte voor de toevoeging van andere functies behalve het opslaan van data. Ten tijde van de eerste Palm PDA’s was niet niet ongewoon om het MMC slot te gebruiken voor een Bluetooth module in plaats van extra opslag. Na het verdwijnen van de PDA, was daar geen vraag meer naar.

In 2005 kwam het Amerikaanse Eye-Fi met het idee om de kaarten met Wi-Fi uit te rusten. Het voordeel hiervan was in eerste instantie puur het versturen van foto’s naar computers. Enkel een stukje luxe dus. Later bedacht het bedrijf ook nog extra functies zoals het verwijderen van verzonden foto’s zodat de kaart altijd vrijwel leeg blijft en het toevoegen van geotagging op basis van WiFi netwerken.

De kaartjes van Eye-Fi vielen niet alleen op door de functies, maar ook door de kleur, oranje. De prestaties van het geheugen op de kaartjes waren niet altijd even goed en de distributie van de Eye-Fi kaarten is in Europa nauwelijks op gang gekomen. Vandaar dat Eye-Fi en Sandisk in 2011 een opvallende samenwerking aankondigden. Eye-Fi stort zich op de software en hardware voor de Wi-Fi verbindingen terwijl SanDisk alle techniek op een SD-kaartje perst. Met deze samenwerking komt ook een einde aan de vrolijke oranje kleur van de kaarten. Deze zijn vanaf nu rood gekleurd en zitten in een doosje van SanDisk. SanDisk neemt daarnaast ook de Europese distributie voor haar rekening waardoor de kaarten ook bij ons in de schappen liggen.

Uitrusting

Terug naar de kaart zelf. In de 4GB verpakking die SanDisk ons stuurde treffen we de rode Eye-Fi kaart en een SanDisk MicroMate reader aan. De aanwezigheid van de reader is een leuk stukje luxe want de kaart is ook met een standaard reader te gebruiken.

Installatie

Hoewel je de kaart in je camera kan steken en meteen foto’s kan schieten, werkt de kaart niet zonder dat je deze eerst hebt geïnstalleerd. Op de kaart zit een mapje met daarin een installatiebestand voor MAC en Windows. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de daadwerkelijke software van internet wordt gedownload. De computer moet dus over een internetverbinding beschikken anders krijg je een vage foutmelding (error 6).

Na het installeren van de Eye-Fi Center software is het configureren van de kaart extreem simpel. De software laat je de instellingen van het Wi-Fi netwerk instellen en test ze ook nog eens voor je ze in gebruik neemt. Daarna is je kaartje klaar voor gebruik. Overigens is de kaart ook meteen aan jouw account gekoppeld. Uitlenen van de kaart is dus niet zo handig ;-).

Op de Canon EOS 550D

Mijn camera is een Canon EOS 550D en de eerste foto die ik schoot, kwam niet aan… Helaas ontbrak iets van een foutmelding. Totdat mij opviel dat ik in het statusscherm ineens een Wi-Fi icoontje had staan. Na nieuwsgierig op de menu-knop te hebben gedrukt blijkt de camera ineens over een compleet Eye-Fi menu te beschikken en daar moest ik Wi-Fi nog even aan zetten. Daarna werkte het als een zonnetje.

Eye-Fi Naar de PC

De verbinding met de PC loopt extreem soepel. De kaart kan zelfs meerdere bestanden tegelijk verzenden. De snelheid van de verbinding van de kaart is niet echt geweldig en hij lijkt in eerste instantie RAW bestanden te negeren (de oude Eye-Fi Pro X2 verzond deze wel). Je moet je afvragen of je dat natuurlijk ook echt zou willen gezien het enorme formaat van de RAW files.

Het Eye-Fi Center is niet alleen een tool om de kaart in te stellen, maar ook de zoveelste foto-manager op de PC. Het is namelijk mogelijk om foto’s vanuit Eye-Fi Center naar allerlei fotosites door te sturen. Overigens is het ook mogelijk om de kaart te configureren om dit direct te doen. Mooi spul dus.

Eye-Fi Naar de iPad

Eye-Fi heeft ook een app voor de iPhone en de iPad. Deze app is in staat om (net als Eye-Fi Center op de PC) een direct Wi-Fi netwerk naar de kaart op te zetten zodat de kaart de genomen foto’s meteen naar de iPad doorzet. Het is deels mogelijk om de Eye-Fi kaart deels via de app te configureren. Helaas is het wel wat onduidelijk hoe je de kaart nu opdracht geeft om de foto’s naar de computer of naar de iPad te sturen.

Betaalde Diensten

Zoals gezegd heeft Eye-Fi ook nog een aantal extra diensten ontwikkeld die voorheen bij bepaalde ‘edities’ van de Eye-Fi kaart hoorden. Deze worden nu deels tegen bijbetaling aangeboden. Hieronder valt ook geotagging op basis van Wi-Fi locaties (via SkyHook, werkt dus slecht in de vrije natuur). Een Lifetime abonnement voor deze geotagging dienst kost $29,99.

Hoewel het mogelijk is om de foto’s standaard ook op je Eye-Fi account te zetten, verdwijnen deze na 7 dagen. Om ze te behouden is een Premium abonnement van Eye-Fi nodig a $49,99 per jaar. Het voordeel is dat je een soort van permanente back-up van je foto’s hebt.

Prestaties

Natuurlijk is niet alleen de snelheid van de Wi-Fi verbinding van belang, maar ook van de kaart. Zeker wanneer je ook filmpjes op de kaart wilt opnemen. Wij vroegen onze collega’s van GoMemory.net dan ook om de kaart even goed door te testen. Met een schrijfsnelheid van 12,09 MB/s en een leessnelheid van 23,27 MB/s is het de traagste Class 4 kaart uit de SanDisk familie, maar behoort hij nog steeds tot de snelste Class 4 kaarten in het totale GoMemory SDHC overzicht.

Conclusie

Met de Eye-Fi kaarten van SanDisk is het eindelijk mogelijk om gebruik te maken van alle extra functies waar de SD standaard over beschikt. Hoewel Wi-Fi onderweg geen hele grote toevoeging is, zullen met name thuis- en studiofotografen veel plezier aan de Eye-Fi kaarten beleven. Je hoeft de kaart immers niet meer uit de camera te halen omdat de foto’s al op je computer staan. Een warme aanbeveling dus.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Wi-Fi in een SD Kaart

THE BAD

 • Wi-Fi is wat langzaam bij grote bestanden

17 reacties

 1. Effe aangeschaft en geinstalleerd
  Daarna in mijn nieuwe Sony DSC-HX200V geschoven en ….
  fototoestel begon gewoon te flippen
  Sorry , denk dat ik effe met toestel terug naar Sonywinkel moet
  Wil gewoon niet meer werken , ook niet met het Sandisk Extreme Pro UHS 1 kaartje , ???????????
  Zal ik enkeling zijn zeker ? ik laat nog iets weten

 2. Ik zou hem in mijn d 7000 willen gebruiken als ik een studio shoot doe waarbij ik de camera zo instel dat NEF bestanden op kaart 2 weggeschreven worden, en jpeg op de eyefi.bij de vele reviews zie ik dat het zo’n 5 seconden duurt eer een foto op je ipad aankomt dat lijkt me wel vervelend. Zou dat sneller gaan als ik JPEG basic (kleinere bestanden) op mijn camera instel?

 3. I want to use it in my D7000 when I do a studio shoot where I set the camera so that NEF files saved on card 2, and jpeg on eyefi. In the many reviews I see that it will take about 5 seconds before a photo on your iPad arrives that seems annoying. Would it go faster if I set JPEG basic (smaller files) on my camera settings?

 4. De transfertijd is op basis van een 13 megapixel foto, jpeg, fijne resolutie. Dus ongeveer een MB of 3/4. De strategie om je NEF bestanden naar een andere kaart te schrijven is in ieder geval een slimme gezien de lage schrijfsnelheid van de Eye-Fi kaart zelf. Voor jouw JPG bestanden is hij snel genoeg.

 5. Dank voor jouw snelle reactie Arjan. Betekend dit dat mijn JPG basic bestandjes ( 0,5 ) mb in een acceptabele tijd op mijn ipad verschijnen?
  Groet Paul Tenzer

 6. Geweldig Arjan dat geeft me weer hoop , maar welke kan ik beter nemen 8 of 4 gb of is het nalleen meer opslag|?

 7. Wij hebben alleen de 4GB mogen testen. De schrijfsnelheid kan verschillend zijn tussen de twee, maar in jouw situatie is alleen de overdracht van belang. Gezien ze beiden dezelfde WiFi controller gebruiken, verwacht ik geen verschil. in theorie gaat het dus enkel om de opslag.

 8. Wat ik van die Eye-fi kaarten heel graag wil weten is of het mogelijk is om een jpg bestand, met mijn windows phone8 van de kaart ’te plukken’
  Een paar keer per jaar heb ik wel haast, maar geen laptop bij de hand of een vastloper. kortom, als backup lijkt het me ideaal. (en mijn telefoon heeft geen sd ingang meer waar ik me tot voor kort mee redde)

 9. @manus het is alleen mogelijk om vanaf de kaart te verzenden. Het is niet zo dat deze als een soort van NAS via WiFi te benaderen is. Daar zijn wel andere gadgets voor zoals een WiFi card reader van Sony.

 10. dank voor de vlotte reactie, maar of het nu links of rechtsom gaat maakt natuurlijk niet uit. Al betekent je antwoord waarschijnlijk wel dat ik er zonder app voor windows 8 niets aan heb.

  met groet en dank, Manus

 11. ik heb een D5100, een sufferd bij Saturn, raadde mij een WU-1a aan, heilig ervan overtuigd dat, dat het was om draadloos te zenden naar pc.
  echter bij thuiskomst bleek D5100 werkt helemaal niet met een WU-1a dongel.
  dus retour.
  Nu Nikon aangeschreven en zij raden eye-fi aan, maar die zijn een samenwerkingsverband met Scandisk aangegaan dus…..

  Bij de zaak waar ik het kaartje wil bestellen adviseert men weer de Transcend kaartjes omdat die gebruiksvriendelijker zouden zijn en sneller.

  wie oh wie heeft een goed en gedegen advies. Welke kaart werkt het prettigste en welke is het meest geschikt voor mijn Nikon D5100 in combinatie met Tablet en PC.

 12. Helaas (durft) Transcend ze niet onze kant op te sturen, dus met die kaarten hebben we geen ervaring. Eye-Fi is marktleider en geniet hierdoor enorm brede ondersteuning. De combi met SanDisk heeft vooral te maken met distributie. De SanDisk variant is in de VS weer lastiger te vinden. Ik ‘verwacht’ dat de Eye-Fi in jouw situatie prima zal werken.

 13. Hallo,

  ik heb een nikon d90 en een d3200. Ik wil deze beide gebruiken met een wifi card. Mijn situatie is als volgt: Ik heb een statief die 7,30 de lucht in kan. Daarop wil ik mijn camera zetten en foto’s maken. Ik heb een wu-1a adapter voor mijn d3200 maar de connectie verdwijnt als ik het statief 3 meter de lucht in doe. Mijn vraag: Hoeveel meter wifi bereik heeft deze card als ik hem wil laten verbingen met een iphon/ipad? Ik heb een afstandsbediening voor mijn camera’s dus ik kan foto’s maken vanaf mijn statief. Ik zoek dus alleen een wifi card die ik kan gebruiken om foto’s te versturen naar mijn iphone/ipad.

  Ik hoor het graag!

 14. Heb een eye-fi sandisk 8 gb in mijn Canon 550d zitten en wil de pics naar mijn iPad 2 air WiFi sturen. iPad ziet de WiFi kaart wel maar maakt geen verbinding. Iemand een oplossing?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.