Kassa té oppervlakkig over de slimme thermostaat

Afgelopen zaterdag pakte Kassa groots uit met een test over de slimme thermostaat. Het zouden domme dingen zijn en besparen is er duidelijk niet bij. Ook de expert Ben Woldring van gaslicht.com weet inhoudelijk niet heel veel diepgang toe te voegen. Wij analyseren de test en vertellen ook waar Kassa het wel bij het juiste eind heeft.

Tijdens de uitzending zoomt Kassa in op een vijftal slimme meters. De Nederlandse Anna, Toon, Thermosmart en Nefit Easy, de Amerikaanse Nest, de Franse Netatmo thermostaat.

Slimme thermostaat is geen slimme meter

In Nederland gaan we massaal over op slimme meters. Slimme meters voor elektriciteit en slimme meters voor gas. Deze slimme meters kunnen informatie over verbruik doorgeven aan bijvoorbeeld de thermostaat.

Wat is de slimme thermostaat

De slimme thermostaat is een connected thermostaat. Je kunt deze met je smartphone bedienen en over het algemeen is het mogelijk om ook stookprogramma’s aan te maken. Daarmee bepaal je op welke tijden van de dag, het huis een bepaalde temperatuur moet hebben.

Zoals Kassa zelf al aangeeft, je moet dit slim gebruiken om energie te besparen en dat kan. Dit soort schema’s helpen in eerste instantie om te voorkomen dat je de thermostaat omlaag zet door in te programmeren op welke tijden (bijvoorbeeld tijdens de slaap of wanneer iedereen aan het werk is) de verwarming omlaag moet. Door te programmeren om welke tijden de verwarming in ieder geval aan moet bepaal je juist het comfort in huis. Doe je dit allemaal niet, zit energiebesparing er simpelweg niet in.

Energiebesparing vs. Kostenbesparing

Als er één ding is dat ze bij Kassa goed kunnen, is het rekenen. Het onderdeel van het item waar de investering in een slimme thermostaat wordt berekend zit goed in elkaar. De opmerking dat een thermostaat nooit echt gratis is, komt duidelijk naar voren en dat is natuurlijk te vergelijken met een telefoonabonnement. Het is niets meer dan een financiering die via de energiemaatschappij verloopt. Daarnaast (en dat komt niet naar voren) zijn er maatschappijen waar je de thermostaat enkel huurt. Bij overstappen, moet je deze retour sturen. Een handige manier om je te binden.

Wat vergeten is, is de energiebesparing. We stoken onze huizen met fossiele brandstoffen, namelijk aardgas. Dit aardgas komt voor ons voor een groot deel nog uit Groningen en Friesland, maar daar zijn vele protesten tegen de gaswinning. We halen ook een deel uit Rusland en daar hebben we een beetje mot mee. Het is dus belangrijk dat we niet meer gebruiken dan noodzakelijk. Daarnaast becijferde Kassa al eerder dat het grootste geel van onze energierekening uit gas bestaat.

Aparte ruimtes verwarmen

Een grote besparing zit hem in het niet onnodig verwarmen van ruimtes waar je niet bent. Kassa’s grote minpunt aan de thermostaten is dat ze dit geen van alle kunnen. Logisch, want ze hebben geen model met die mogelijkheden geselecteerd. Ben Woldring hint naar dat er één mogelijkheid is die deze functie wel heeft en bedoelt mogelijk de Honeywell Evohome.

Hij geeft wel als nadeel aan dat je de thermostaatkranen moet vervangen. Logisch, want je bestaande thermostaatkraan is niet op afstand bedienbaar, dus is je bestaande radiator een dom ding. Een andere mogelijkheid dan vervangen is er niet.

Naast de Evohome kan ook de eCozy thermostaatkranen op afstand bedienen. Hier had Kassa zich beter in de markt mogen verdiepen. Daarnaast wordt terecht de opmerking gemaakt dat je natuurlijk ook met de hand de thermostaatkranen op de radiatoren kunt bedienen.

Geofencing en aanwezigheidsmeting

Geofencing is een techniek om de aanwezigheid te meten en de enige methode die Kassa noemt. Onterecht wordt daarmee de illusie gewekt dat de Nest thermostaat niet in staat is om te herkennen of mensen wel of niet thuis zijn.

De Nest is, net als de Honeywell Evohome, gekoppeld aan IFTTT en via IFTTT te voorzien van Geofencing. Echter is dat bij de Nest niet nodig. De Nest heeft ultrasone sensoren die weten of iemand thuis is en dit bereik kan vergroot worden door Nest Protect rookmelders in huis te hangen. Hierdoor herkent de Nest ook personen die niet met hun smartphone op de thermostaat zijn geregistreerd. Denk aan opa’s, oma’s, kinderen en zelfs grote huisdieren. Geofencing reageert enkel als een smartphone met mobiele internetverbinding zich binnen of buiten een bepaalde zone om huis bevindt. Zoals een gebruiker in de uitzending al aangeeft is Geofencing niet voor iedereen even handig.

Geofencing heeft als voordeel dat als je jouw huis nadert, de CV alvast aan het werk kan om de temperatuur in huis omhoog te brengen zodat je in een prettige temperatuur thuiskomt. In het programma wordt dit als pure energieverspilling aangegeven, maar het is de prijs van comfort. Je kunt er namelijk ook gewoon voor kiezen om de zone flink te verkleinen. Bijvoorbeeld tot aan de voordeur.

Weergave gasverbruik

Kassa heeft het juist voor wat betreft de mogelijkheid om het daadwerkelijke gasverbruik weer te geven. De meeste CV ketels zijn namelijk niet slim en werken enkel met een aan/uit schakeling. De Nefit Easy heeft een bredere integratie met Nefit Easy ketels. In die combinatie is dit inzichtelijk.

Ook de Toon kan het gasverbruik in detail aangeven, maar Toon komt dan ook van de gasleverancier. Daar is de koppeling dan ook makkelijker te maken. Je moet dan wel een slimme gasmeter in de meterkast hebben.

Compleet vergeten

Wat Kassa compleet vergeet is om te praten over al die andere functies die een slimme thermostaat slim maken. Neem nou het feit dat een Nest de CV opdracht kan geven om niet meer te verwarmen bij brand of bij hoge CO2 metingen. Een levensredder. Dat de Nest bij afwezigheid lampen kan laten simuleren dat er toch iemand thuis is om zo inbrekers af e schrikken. Of dat het display van de Toon gebruikt kan worden om verlichting aan en uit te schakelen. Dit soort mogelijkheden worden allemaal niet meegewogen. Misschien ook omdat het item anders veel te lang zou worden.

Zelf de uitzending terugkijken doe je hier vanaf 28:40.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.