Logo GadgetGear.nl
Tado thermostaat
Picture of Henk van Zwam
Henk van Zwam

Review: Tado Slimme Thermostaat Starterkit v3

Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Functioneel, onopvallend design
 • Betrouwbare werking
 • Duidelijke, fool-proof installatie
 • Duidelijke apps geven veel info

THE BAD

 • Een enkel foutje in de installatie schermen.

In de nu volgende review leest u over de Tado thermostaat: de installatie en het gebruik, de Tado desktop app en de tado mobiel-app. Het is een lang verhaal geworden, maar er is dan ook erg veel over te vertellen. Ga er even rustig voor zitten.

Unboxing Tado Smart Thermostat

 • Wat zit er in de mooie doos?
 • De tado Smart Thermostat, met daarin 3 Duracel AAA-batterijen, Industrial Grade;
 • De Bridge met een héél kort USB-snoer en dito netwerkkabeltje;
 • Een voedingsadapter met verwisselbare Nederlandse en Engelse stekker;
 • Documentatie, stickers, schroeven, pluggen, kleefstrips.

Wat doet een slimme thermostaat eigenlijk voor mij?

Het doel van de installatie van een Smart Thermostat is tweeledig: energie besparen en comfort verhogen. Besparing wordt verkregen door de temperatuur in huis te verlagen wanneer er niemand thuis is of men slaapt. Het leefcomfort in huis wordt verhoogd door te zorgen dat het al warm is wanneer je opstaat. Dit wordt bereikt door de thermostaat te laten inschakelen vóór je wekker gewoonlijk af gaat. Je vertelt de thermostaat welke je gebruikelijke tijden zijn om op te staan en naar bed te gaan. Wil je méér comfort, dus éérder warmte, dan bespaar je minder. Wil je méér besparen dan woon je minder comfortabel want het wordt later warm en het koelt eerder af. Aan de gebruiker de keus. Om dit alles te bereiken wordt er een koppeling tussen de smartphones van de bewoners en de thermostaat gemaakt. Door “Geofencing” weet de thermostaat of er iemand thuis is of niet en schakelt zo nodig over op nachttemperatuur. Dit werkt als volgt: de tado-app in de telefoon kent via GPS de huidige locatie van de telefoon. Via Wifi of dataverbinding geeft de app dit door aan de tado-server in Duitsland. De server geeft aan de bridge, thuis, door: de gebruiker is thuis of niet thuis. De bridge geeft zijn beurt weer aan de thermostaat door of deze moet in- of uitschakelen. Van invloed is hierbij de afstand tussen huis en smartphone: dus kom je van je werk naar huis, dan zal, op een zekere afstand aangekomen, de verwarming inschakelen. Uiteraard werkt dit alleen wanneer de telefoon over een dataverbinding beschikt. Via de internetverbinding kan er ook weerinformatie worden opgehaald en de plaatselijke omstandigheden buiten, in het verwarmingsgedrag worden meegenomen.

Aan de slag, maar: eerst aanmelden

Er zit geen gebruiksaanwijzing in de doos. Waarom is dat? Wel, tado wil je namelijk een exacte installatiehandleiding voor jòuw cv-ketel geven en het is ondoenlijk om een boekwerk met daarin gegevens van alle cv-ketels die er bestaan, te verspreiden. Dus we volgen de instructie in de doos: “Installation: www.tado.com/start.
Daar aangekomen kun je inloggen en als je nog geen login hebt, maak je er een aan. Op de volgende pagina dien je een “huis” aan te maken. Het systeem wil als eerste de geografische positie van je huis weten. Natuurlijk! Aangezien gebruik wordt gemaakt van de positie van je smartphone ten opzichte van huis om de verwarming in of uit te schakelen, een logische vraag. Op de Google Maps kun je de ingevoerde gegevens controleren.

Hierna volgt een scherm waarin we een “apparaat” moeten toevoegen, in ons geval: de thermostaat. Er is keuze uit een aantal energie-besparende tado-apparaten, maar wij kiezen voor “Slimme Thermostaat”.

Vervolgens dienen we gegevens van de Bridge in te voeren. Zonder dit kan de server de Bridge niet vinden. Om te voorkomen dat slimme Chineesjes of andere rakkers met mijn verwarming gaan prutsen, heb ik op alle afbeeldingen serienummers, QR-codes en andere nummers verwijderd.
Mijn router beschikt weliswaar over een USB-poort, maar deze wil de bridge niet voeden. Gelukkig levert tado ook een adapter mee. In mijn geval moest ik wel een langere USB-kabel uit eigen voorraad gebruiken. Let er dus op dat zowel de ledjes op de netwerkaansluiting als op de bridge branden.

…. Is de melding die verschijnt als de bridge functioneert en door de server is gevonden.

Dezelfde registratie moet de thermostaat ondergaan. De webpagina toont de locatie van de sticker waarop de benodigde gegevens staan.
Dan volgen de aanwijzingen om de thermostaat te paren, of te wel: te verbinden met de bridge. Neem daartoe de thermostaat gewoon mee, naar de router.
Op het scherm wordt verzuimd te vermelden dat je éérst de pairing-knop op de bridge dient in te drukken. Als het daarbij behorende ledje gaat knipperen, kun je de knop op de thermostaat ingedrukt houden totdat het pairing-symbool zichtbaar is. Als de animatie op het thermostaat-front stopt en de twee cirkels aan elkaar zitten, is het proces klaar. Ik moest dit twee keer herhalen, voor het lukte. Op de webpagina wordt dit getoond:

Oeps: foutje in de schermtekst.

Vervolgens wordt je gevraagd hoe je de tado wilt installeren: zelf doen of laten doen. Tja, wij doen dat natuurlijk zelf. Om de juiste keuze te kunnen maken, dien je wel te weten over welke CV-apparatuur je in je huis beschikt. Om je te helpen: met “boiler” wordt de cv-ketel bedoeld, niet een eventueel aanwezig heetwatertoestel. De meesten van ons zullen het eerste plaatje kiezen: die van een cv-ketel met een thermostaat en tussen die twee, een draad. Vervolgens worden gegevens van de bestaande thermostaat en cv-ketel gevraagd. Leuk om eens het merk Honeywell in te typen en te zien hoeveel verschillende typen die gemaakt hebben.

Controleer voordat je op “Save and proceed…” klikt, je ingevoerde gegevens. Hierna kunnen deze niet meer worden gewijzigd. In het volgende scherm kan ik instructies krijgen voor de installatie van de thermostaat; aan de cv-ketel hoef ik niets te doen.

Omdat er op de thermostaatleiding spanning staat, is het verstandig om de cv-ketel van de netspanning los te nemen. Tado wil weten of je dit hebt gedaan, veiligheid boven alles. Dan volgen er aanwijzingen, hoe de oude thermostaat te verwijderen. Een fotootje maken van de bestaande setup is niet onverstandig. De instructies zijn uiterst uitgebreid en duidelijk, zelfs de onhandigste doetutsellefert kan dit niet verkeerd doen. Tenslotte wordt je gevraagd om de cv-ketel weer van stroom te voorzien.
Nadat je op “Klaar” hebt geklikt, kom je het tado-scherm waarop je kunt zien hoe de zaak er bij je thuis bij staat. Laat dit scherm open staan.

Dit scherm laat zien dat het “thuis” buiten 7 graden en bewolkt is. Mooi, ik hoef nooit meer uit het raam te kijken. De binnentemperatuur is 20,7 graden bij een relatieve vochtigheid van 43% (te laag!) en de gewenste temperatuur 20 graden. Er vindt geen verwarming plaats. Oh ja, Henk is thuis.

Ben ik nu klaar?

Nee. Op de telefoons van de bewoners moet de tado-app worden geïnstalleerd en GPS worden ingeschakeld. Vervolgens moeten de telefoons bij de tado-server worden aangemeld. De app kunt u downloaden uit uw App Store: zoek naar “tado” en installeer.

Log vervolgens in met de eerder ingevoerde gegevens. Bedenk een naam voor je telefoon en schakel Locatieherkenning (GPS) in. Na enkele ogenblikken zie je je telefoon in het browserscherm opduiken. Ververs het scherm (F5), als je je telefoon niet ziet.

Herhaal dit op de telefoons van alle huisgenoten: als tado je niet kent, gaat de kachel niet vanzelf aan. Handmatig, op de thermostaat zelf in-en uitschakelen, kan dat natuurlijk altijd.

Ben ik dan nu klaar?

Nee hoor. Er kan en moet nog van alles worden ingevuld om de tado goed zijn werk te laten doen. Wandel maar eens door de menu’s heen, die links bovenaan het scherm kunnen worden geopend.

Via de thermometer-knop, rechts bovenaan kunnen we een stookschema maken. “Ja, Henk, laten we dat doen!”

We kunnen de week indelen in niet-thuis (werk) en wel-thuis (vrij) dagen. Per dag kunnen we verschillende temperatuurzones instellen: wanneer we thuis werken kan het iets minder warm zijn dan wanneer we ’s avonds voor de buis zitten; ’s nachts mag het een stuk koeler zijn. Even wennen: de dag begint om 00:00 uur en eindigt om 24:00 uur. Om de nachttemperatuur in te stellen dien je dus twee zones in te stellen.

In het schema geef je aan dat je wilt dat de ruimte op een bepaald moment een bepaalde temperatuur heeft. De cv zal eerder dan dat moment aanslaan (tenzij je dat uitschakelt), om te zorgen dat de temperatuur op het gewenste moment is bereikt. Een slimme thermostaat zal de buitentemperatuur meenemen en ook zichzelf leren hoelang het duurt om de ruimte waarin de thermostaat hangt, te verwarmen. Dit geldt uiteraard ook voor het uitschakelen. U zult merken dat de thermostaat een leertraject door moet en pas na enige tijd optimaal zal werken.

Je kunt perioden toevoegen, verwijderen en verslepen en per blok de temperatuur wijzigen. In bovenstaande afbeelding staan 4 blokken, in mijn geval, geldig voor alle dagen van de week.

In het menu “afwezig” kun je de temperatuur bij afwezigheid instellen. Zet je die erg laag, dan kan het in de winter lang duren vóórdat het huis op een aangename temperatuur is. Langer, dan dat het bijvoorbeeld duurt om van werk naar huis te rijden. Tado houdt standaard 5 graden aan, om te voorkomen dat de boel bevriest. Ik kies voor 15 omdat ik weet dat mijn huis dankzij goede isolatie meestal niet verder afkoelt dan 17 graden.

 

Wat kan de statistiek ons vertellen?

De statistische informatie die de app genereert, is voor een echte besparisticus om van te watertanden. U ziet “vandaag”, maar u kunt ook naar eerdere dagen vegen.

De drie knoppen rechts zijn “ingeschakeld” en alle informatie wordt getoond. Je ziet dat de temperatuur vanaf 00:00 uur terugloopt van ongeveer 20 graden tot 18,2. Om 08:00 uur begint het stoken (donker-grijze partijen). Om een uur of 10 schijnt de zon, die de kamer opwarmt en daardoor de cv uitschakelt. De blauwe stippellijn geeft de luchtvochtigheid aan.

Aan het eind van elke maand toont tado je een besparingsrapport:

Dit rapport kun je ook via het app-menu opvragen en ook rapporten van vorige maanden zijn in te zien. De verslaggeving is uitgebreid, zoals u ziet. Zelfs plotselinge temperatuurschommelingen, zoals veroorzaakt door een open raam of deur worden gedetecteerd. De besparing in de maand maart is 7 %. Dat is voor iedereen anders en ik moet voor wat betreft mijn situatie opmerken, dat ik voornamelijk van huis uit werk en de cv hier vrijwel de hele week brandt. Het geringe aantal uren “Afwezig” spreekt wat dat betreft boekdelen.

Conclusie: Tado Smart Thermostat

De tado Smart Thermostat is een uitstekend product. Het ding is echt slim en de mensen achter tado doen er alles aan om de thermostaat nog slimmer te maken. Het comfort in mijn huis is toegenomen, als ik weg ga, hoef ik er niet aan te denken om de thermostaat omlaag te zetten. Onderweg naar onze vakantiebestemming hoef ik geen ruzie met mijn echtgenote te maken over wie geacht werd de thermostaat uit te zetten. Als ik elders vertoef, kan ik vóór ik naar huis ga, de thermostaat vast inschakelen, zodat ik in een warm huis kom. Heb ik bespaard? Moeilijk te zeggen, geen twee winters zijn gelijk, dus vergelijken is praktisch onmogelijk. Maar het niet kunnen vergeten uit te schakelen bij afwezigheid, levert zeker een besparing op.

Tado Slimme Thermostaat kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. na twee maanden prutsen met de installatie en eindeloos e-mailen met de helpdesk kwam op mijn vraag het hoge woord eruit.
  De Tado slimme thermostaat werkt niet met een cv ketel Atag Q38C, bouwjaar 2008.
  Nou ja, kan de ketel er wel mee aan en uit zetten.

 2. Met name aangeschaft voor de feature “Vroege start.” Die werkt niet en volgens TADO moet ik hem maar tijdelijk uitschakelen en slim schema aanpassen (lees vroeger inschakelen). Daar heb ik hem niet voor gekocht. De vraag bij hen uitgezet hoe dat op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.