Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de slimme thermostaat van Netatmo

Na haar slimme weerstations, komt Netamo ook met een slimme thermostaat. Na een succesvolle lancering in Frankrijk in 2013, is dit jaar ook Nederland aan de beurt. Wat gaat deze thermostaat met een design van Phillipe Starck je brengen? Wij zaten gister met Netatmo voor alle details.

Allereerst is het de prijs die opvalt. Met een adviesprijs van €179 zit de Netatmo Thermostaat ruim onder de prijs van bijvoorbeeld een Nest. Voor liefhebbers van het design van Philippe Starck, zal de thermostaat ook aanspreken. De herkenbare hoekige vormen en rondingen zijn gecombineerd met een bijzonder materiaalgebruik. De kamerthermostaat bestaat namelijk uit een blok transparant plastic waar de elektronica in is weggewerkt. Je kunt bovendien kiezen of je het display horizontaal of verticaal plaatst. Net wat jouw voorkeur heeft. Wil je de thermostaat nog verder aanpassen op jouw interieur, kun je zelf uit zes verschillende kleuren kiezen.

Netatmo-Thermostaat-kleurenJe merkt, qua design zit het wel goed. Maar hoe verhoudt de Netatmo zich verder ten opzichte van de thermostaten die de Nederlandse markt in denderen? Met de Nest blijkt de Netatmo niet te vergelijken. Hij koppelt momenteel alleen met de weerstations van Netatmo om zo een beter beeld te krijgen van het buitenklimaat. Netatmo wil dit ook voor toekomstige Netatmo apparaten doen, al is daar nu nog weinig over te vertellen.

Voor ontwikkelaars is een API beschikbaar, maar daar mogen voor nu alleen de partners van Netatmo mee spelen. Zo heeft Orange in Frankrijk een stukje software gemaakt om verlichting te bedienen vanaf de thermostaat. Samenwerking met platformen als IFTTT zit er in ieder geval nog even niet in en dat is jammer. Het Netatmo weerstation is namelijk wel al aangesloten op IFTTT.

Waarom Netatmo zich hier nog niet op richt is nog wat onduidelijk. Tijdens het gesprek bekruipt mij het gevoel dat Netatmo vooral bezig is om de basis in orde te krijgen en dan pas gaat kijken hoe het in lijn kan komen met andere thermostaten. Overigens behoort de samenwerking met Apple HomeKit tot één van de basiselementen van de Netatmo beleving. Daar zijn ze nu druk mee bezig. Een ding is zeker, ze hebben daar in Frankrijk enorm veel kennis over het klimaat en klimaatmeting. Netatmo zou ons in de toekomst dan ook zeker kunnen verrassen.

Dit hele verhaal is overigens niet heel verrassend. Kijken we naar de Nederlandse markt, dan is het de Toon van Eneco die nu pas los gaat met allerlei slimme features en de samenwerking met ontwikkelaars opzoekt. De Anna, die tot eind deze maand exclusief is bij NLE, is ook net gelanceerd en werkt eigenlijk ook alleen maar samen met de eigen app. Anna heeft echter wel duidelijke ambities terwijl het prijspunt van de Anna zeer waarschijnlijk maar twee tientjes hoger zal worden wanneer Anna gewoon in de winkelschappen ligt.

Netatmo-Thermostaat-App

Wat doet Netatmo verder goed? De Netatmo thermostaat zal gebruikers van maandelijkse rapportages over het verbruik voorzien en deze afzetten tegen voorgaande maanden. Met wisselende seizoenen worden we dan na de winter blij en naar de winter toe natuurlijk depressief van de resultaten. Netatmo beloofde ons gelukkig ook dat we na een jaar kunnen gaan vergelijken met dezelfde periode een jaar ervoor en dan worden de rapportages ineens wel heel erg interessant.

De Netatmo heeft, net als de andere oplossingen, een temperatuurplanner. Daarmee kun je van te voren instellen om welke tijd het huis verwarmd moet worden. Deze is alleen niet dynamisch. Het is dus niet zo dat de planning zich naar jouw gedrag aanpast of dat de Netatmo door heeft dat je wel of niet thuis bent.

De Netatmo Thermostaat zou op vrijwel iedere warmtevoorziening geplaatst kunnen worden, behalve wanneer je stadsverwarming hebt. In dat geval is de Netatmo niet te installeren. De app voor de Netatmo Thermostaat is beschikbaar op zowel Android en iOS als Windows Phone. Voor Windows Phone gebruikers is de Netatmo daarmee één van de weinige echte opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.