Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nest Thermostat E (slimme thermostaat)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gaat heel slim om met verwarming
  • Voetje meegeleverd
  • Erg mooie heatlink
  • Sterk versimpelde installatie
  • Helpt energie, dus geld te besparen

THE BAD

  • Je kunt de thermostaat zelf niet ophangen

In de VS werd de Nest Thermostat E toch vooral als een budget versie van de Nest V3 thermostaat gepresenteerd. En ja, er zitten inderdaad goedkopere materialen in. Maar ja, velen vinden het ontwerp mooier dan van de klassieke Nest. En ja, hij is ook nog eens veel gemakkelijker te installeren.

Unboxing

Nest weet haar producten altijd te verpakken met volop installatiemateriaal. Zo ook nu. Twee kroonsteentjes, twee hele mooie schroeven, een afdekplaatje om de Heatlink er nog mooier uit te laten zien en de nodige documentatie… nouja, geen documentatie over de installatie. Die krijg je vanuit de app.

Design

Normaal is de Nest heatlink een net, wit kastje. Alles behalve spannend. De nieuwe heatlink is echter met stof overtrokken en ziet er daardoor erg netjes uit. Dat Nest meer aandacht heeft geschonken aan de heatlink, heeft te maken met het feit dat deze nu bij veel huizen in het zicht komt te hangen. Met de nieuwe heatlink hoef je namelijk niet meer naast de warmtebron te zitten. Bij wat oudere huizen, kan deze gewoon op de plek waar voorheen de thermostaat te vinden was.

En de Nest Thermostat E zelf dan? Die gaat niet langer aan de muur. Deze knappe jongen heeft een vast standaard gekregen en hoort dus op een tafeltje, een barretje of een vensterbank… nouja, doe dat laatste maar niet. De koude die door jouw ramen slaat, zou de metingen kunnen beïnvloeden.

Met name in de VS zien we wel veel plaatjes met de Nest Thermostat E op de muur, maar wij konden geen manier vinden om hem van de standaard te halen.

Wat verder heel opvallend is, is het frosted display van de Nest Thermostat E. Dit ziet er zo ontzettend goed uit dat ik zelf een beetje hoop op een hybride uitvoering. Het strakke van het mooie materiaalgebruik in de Nest Thermostaat V3 in combinatie met het frosted display van deze Thermostat E.

Compatibility

De nieuwe Nest Heatlink heeft veel minder aansluitingen dan de heatlink van de Nest Thermostaat V3. Toch claimt Nest met 85% van de warmtebronnen te kunnen communiceren. Deels omdat het gros gebruik maakt van een aan/uit contact. Zo installeerden wij hem zonder moeite op de elektronische kleppen van de stadsverwarming van HetInnovatieveHuis.nl.

Compatibility met zo ongeveer alles, is altijd de missie van Nest geweest. Ze waren een van de eersten op IFTTT, op Google Assistant en Amazon Alexa. Maar niet op Siri. Google lijkt Apple’s HomeKit niet te willen integreren. Sorry Siri…

Ook vele andere hubs hebben mogelijkheden om met de Nest thermostaten te communiceren. Denk aan het Duitse Homee en het Nederlandse Homey. Dit terwijl een aantal netwerken, denk aan Devolo en Free@Home juist weer geen compatibility leveren. Toch kunnen we over het algemeen zeggen dat je met Nest de meeste kans hebt dat je de thermostaat in jouw smart home kunt integreren.

Installatie

Hoe de installatie verloopt, kun je prima in de app zien. Mijn tip, open eerst de app en werk op de volgorde die Nest in de app aangeeft. Ik begon iets te enthousiast en heb dus het een en ander moeten wijzigen. Hoewel Nest het promoot om een installateur te raadplegen, is de installatie zo duidelijk weergegeven dat je dit prima zelf moet kunnen uitvoeren.

Eco

Bij Nest gaat het al lang niet alleen maar om het slim aansturen van de thermostaat. Het gaat om besparen. De duidelijkste functie hier in is de Eco functie. Deze zet een absolute minimum temperatuur (standaard 9 graden) om te voorkomen dat leidingen niet bevriezen. Bijvoorbeeld wanneer je langer van huis bent (vakantie/zakenreis). Jouw huis hoeft dan niet de hele tijd gestookt te worden. Wanneer je de temperatuur een graadje lager zet, zal de thermostaat je dan ook belonen met groene blaadjes. Jawel, gamification in een thermostaat. Slim!

Wanneer je een Nest thermostaat in gebruik hebt, krijg je ook maandelijks overzichten van het verbruik. Daarbij vergelijkt Nest jouw verbruik ook met dat van andere Nest gebruikers. En ik geef toe dat het een kick geeft om zo hoog mogelijk in die lijst te zitten (ik kijk altijd uit naar de vakanties in de winter).

Nest Sense

Maar de echte held is Nest Sense. Deze leert hoe snel jouw warmtebron op temperatuurwijzigingen reageert en hoe jij, gedurende de dag, wel of niet om warmte vraagt. De thermostaat maakt hierop zelf een programma aan en stelt deze ook bij. Door te weten hoe snel of langzaam jouw warmtebron reageert, weet Nest wanneer het moet beginnen met stoken en wanneer het wel kan stoppen om tot de eindtijd jouw gewenste temperatuur aan te kunnen houden. Dit noemt Nest ook True Radient en is vooral effectief bij bijvoorbeeld vloerverwarming.

Bij deze thermostaat, kan Nest ook de temperatuur bij de Heatlink uitlezen. Stel jouw thermostaat staat koud bij het raam terwijl de heatlink iets verderop in de warmte hangt, weet Nest als het goed is dat de lagere temperatuur op de thermostaat niet te vertrouwen is (hier speculeer ik een beetje). Met licht sensoren kan Nest Sense ook voelen of de thermostaat in direct zonlicht staat en daardoor juist meer warmte voelt dan daadwerkelijk de temperatuur is. Om op basis hiervan de temperatuur te corrigeren.

Wat ontbreekt in Nest Sense, zijn de aanwezigheidssensoren. Deze zitten wel in de Nest Thermostaat V3 en ook in de rookmelders. In de Thermostat E is dit één van de besparingen geweest.

Concurrenten

Als het gaat om het gebruik van nabijheidssensoren om mensen in de kamer te detecteren, heeft Nest al heel lang een vrijwel unieke feature die de thermostaat zeer geschikt maakt voor gezinsgebruik. Maar die mist in deze Thermostat E. Hoewel het prijsverschil in de VS redelijk groot is, is dat hier maar drie tientjes. En dan blijft ons advies wel om door te sparen voor de Nest Learning Thermostat V3. Alleen als je die ook op een voetje wilt zetten, ga je daar echt nog wat meer geld uitgeven. Het voetje kost namelijk €39.

Andere concurrenten voor de Nest Thermostat E zijn wat ons betreft de Tado V3 en de Netatmo Thermostaat. Ook deze twee zijn met erg veel systemen te koppelen en proberen slim met warmte om te gaan. Toch blijft voor ons gevoel Nest sterk op de markt vooruitlopen, als is Nest op dit moment één van de weinige merken die nog geen slimme thermostaatkranen levert.

Conclusie: Nest Thermostat E

Met de Nest Thermostat E heeft Nest de meest gemakkelijk te installeren slimme thermostaat op de markt gebracht. De installatie is snel en simpel zelf uit te voeren. Doordat de thermostaat alleen op een voetje te plaatsen is, ga je ook heel anders met de plaatsing om. Met name dat laatste is even wennen.

Doordat bijna alle smarts van de V3 erin zitten, is de Nest Thermostat E gewoon een hele goede, slimme thermostaat. En als je valt voor het design, zeker geen teleurstelling.

Nest Thermostat E kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.