Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Mom wint de James Dyson Award

We hadden een Nederlandse kansmaker voor de James Dyson Award en laten we eerlijk zijn, de echte winnaar heeft het ook echt verdiend. De trots voor het vaderland gaat echt even opzij voor de MOM, een couveuse die in ontwikkelingslanden kan helpen om kindersterfte terug te dringen.

De MOM is dan ook een gadget die levens gaat redden. De couveuse is namelijk opblaasbaar en kost €319 inclusief productie en transport. Een reguliere couveuse kost al snel €36.000. De Mom moet wel echt opgeblazen worden (geen pomp), maar heeft wel een eigen accu waardoor hij bij stroomuitval toch 24 uur lang door kan werken.

De MOM werkt met keramische elementen en geeft via een display de temperatuur en luchtvochtigheid weer. Het is ook mogelijk om babies met geelzucht lichttherapie te geven.

James Roberts, de bedenker van de MOM, gaat het prijzengeld (€37.000) in de verdere ontwikkeling steken in de hoop de prijs nog verder omlaag te brengen. Ach, dan is die Nederlandse waterkoker ineens toch echt maar een waterkoker (al is hij toch ook wel gaaf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.