Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

James Dyson shortlist bekendgemaakt

Ieder jaar organiseert Dyson de James Dyson awards. Studenten en ex-studenten kunnen concepten insturen van producten die levens van mensen kunnen veranderen. De shortlist is bekend, waar veel interessante ideeën tussen zitten, maar dit jaar helaas niet uit Nederland.

AISIG is een Japans idee waarbij AI beeldherkenning er voor zorgt dat blinden veilig kunnen oversteken. Auxobrace is een revalidatie-apparaat voor na openhartoperaties uit Singapore. AVA komt uit Spanje en is een set hulpmiddelen voor mensen die last hebben van spasmen. Boreas is een apparaat dat helpt om longrevalidatie in ziekenhuizen te automatiseren. Een product dat natuurlijk goed aansluit op de kunstlong die Dyson tijdens de COVID periode ontwikkelde om ziekenhuizen te ondersteunen.

E-coating is een dak- en gevelcoating met koelend effect, wat in het steeds warmer wordende Europa de behoefte aan airconditioning terug kan brengen. Ergotech moet de stress op de polsen van chirurgen verminderen. ForestGuard 2.0 uit Turkijke moet natuurbranden sneller detecteren en daarmee de autoriteiten sneller op de hoogte brengen. De Gutsy uit de VS is een prothese die uitstel biedt van stomazakjes. De LEKA uit Mexico is een biologisch afbreekbare test die een specifieke parasiet kan herkennen. De Lunet is een 3D printbare, mechanische vingerprothese uit de VS. Uit de Filipijnen komt de Makeroscope. Een sleutelhanger waarmee iedere tablet of smartphone een microscoop kan worden. Ideaal voor medisch onderzoek in arme landen. Os*tomy uit Oostenrijk is een duurzame en betaalbare tas voor colostomiepatiënten.

Uit het VK komt de Pleural, een apparaat dat de luchtwegen vrij kan maken bij slijmgerelateerde ademhalingsaandoeningen. Pre-Podium is een drugstester voor atleten die comfortabeler moet zijn dat huidige methoden en komt uit Nieuw-Zeeland. Revr uit Australië is een kit om brandstofauto’s om te bouwen naar hybrides. Uit China komt de Shuimu Breating, een ondersteuningsapparaat voor patiënten met een luchtwegaandoening. The Golden Capsule uit Korea is een non-elektrisch injectiesysteem voor medicatie. The Life Chariot is een off-road trailer voor midici om snelle zorg in conflictgebieden te leveren uit Polen. Met de huidige oorlogen misschien wel de meest thematisch relevantie inzending. Tenslotte komt uit Canada de WhaleSafe. Deze moet er voor zorgen dat walvissen minder snel verstrengeld raken in touwen.

De winnaars worden 15 november gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.