Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Somnox knuffelrobot wint Nederlandse James Dyson award

Ze zijn weer begonnen, de James Dyson awards. Op landelijke niveau is de Nederlandse winnaar nu bekend. Het is de Somnox. Een knuffelrobot die mensen met slaapproblemen moet helpen.

Na robots die stofzuigen en het gras maaien, is de Somnox de eerste robot voor in bed. De robot werd ontwikkeld door vier studenten aan de TU Delft.

Uit onderzoek is gebleken dat er een groep mensen met slaapproblemen is die probeert weg te blijven van medicatie omwille de mogelijke bijwerkingen. Daarnaast is gebleken dat een goede ademhaling helpt bij het gemakkelijker in slaap komen.

Wanneer de robot bij je in bed ligt, bootst deze een ademhalingstempo na. De mens neemt het tempo onbewust over. Hierdoor helpt de robot je in slaap.

De James Dyson Award wordt in 22 landen georganiseerd voor studenten en ex studenten die niet langer dan vier jaar geleden zijn afgestudeerd. De landelijke hoofdprijs bedraagt 2.000 pond. Daarna volgt de internationale fase waarbij 30.000 pond te winnen valt. De bijbehorende universiteit krijgt een toelage van 5.000 pond.

Eén reactie

  1. Mooie uitvinding!
    Als leek vraag ik me af of iets dergelijks, het reguleren van de ademhaling, ook iets zou kunnen zijn voor mensen met (chronische) hyperventilatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.