Test: Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera

Onlangs ontvingen we van Conrad de Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera om te testen. Een nieuwe halogeen breedstraler met, heel handig, een autonome camera eronder. Kan dat voor €99? Jazeker! Maar het ding laat vooral een verlangen naar een duurder model…

Unboxing

Conrad levert de Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera standaard zonder halogeenlamp. Dit omdat de lamp afhankelijk is van het plaatselijke stroomnet. Bestel die dus mee, anders is de eerste halte alsnog de bouwmarkt. Verder levert Conrad een handleiding in verschillende talen mee.

Renkforce-Buitenlamp-met-bewegingsmelder-en-SPY-camera-Voor

Installatie

De installatie van de Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera gaat zoals vrijwel iedere breedstraler met bewegingsdetector. Met een uurtje moet je de boel netjes kunnen hebben hangen.

Het instellen is een heel ander verhaal. Het display zit eigenlijk verkeerdom waardoor je met je rug tegen de muur en snuit omhoog jezelf moet behelpen met het display en de knoppen. Het zwarte plastic werkt op zo’n moment echt niet mee. Alternatief is om de lamp op de kop te hangen. Tenminste dat denk ik uit de kromme zinnen op de doos op te maken, maar ik betwijfel of de boel dan nog wel regenbestendig is. De rubbertjes die de SD kaart moeten afdekken hebben in ieder geval moeite om in vorm te blijven.

Renkforce-Buitenlamp-met-bewegingsmelder-en-SPY-camera-Bediening

Maar terug naar het instellen. Dit vergt de nodige concentratie. De handleiding blaakt niet uit in duidelijkheid en het gebruik van de knoppen is ook verre van handig.

Camera

De doos en de website melden dat de camera in de Renkforce op 12 megapixels kan fotograferen, maar dan wel geïnterpoleerd. Lezen we de specs dan zien we dat er een 5 megapixel beeldsensor in zit, dus we praten over een vergrotingsfactor.

Hoewel 5 megapixel niet heel groot is ten opzichte van moderne fotocamera’s, is dit groot genoeg voor nette, scherpe foto’s. Sterker nog, je zou er zelfs in Full HD mee kunnen filmen. Dit laat de hardware in de camera echter niet toe. Op zijn best filmt de camera met 640×480 ofwel VGA kwaliteit. Die filmkwaliteit is als beveiliging ruk en helaas is het filmen en fotograferen niet te combineren. Ben je verstandig, laat je het filmen varen en kies je voor de foto optie.

Het fotograferen is kwalitatief prima in orde en de Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera kan om de 3 a 5 seconde een foto maken. Kijkend naar de prijs van de lamp, kan ik daar prima mee leven.

De lamp biedt ruimte aan een SD kaart van maximaal 16GB. In mijn test ging daar voor krap een week aan foto’s op en dan blijkt er slecht nieuws. Er is geen loop in de software. Het is niet zo dat oude beelden worden weggegooid om ruimte te maken voor nieuwe. Je moet dus iedere week de SD kaart eruit trekken en de kaart wissen. Doe je dit niet, kan het zijn dat je geen foto’s hebt op het moment dat het nou net wel belangrijk is.

Ook de kijkhoek van de camera, 48 graden, valt in de praktijk wat tegen. Het is prima voor in een steegje, maar je achtertuin krijg je in de praktijk nauwelijks in beeld. Een iets andere lens, zoals we bijvoorbeeld kennen in de (toch vaak goedkope) actiecamera’s zou al een enorm verschil maken.

Hufterproof

De camera in de Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera is volledig autonoom. Hij is niet via WiFi verbonden, dus er is nooit een back-up van jouw fotomateriaal. Doordat de bediening en de SD sleuf gewoon toegankelijk blijven, kan een inbreker simpelweg de kaart verwijderen en daarmee zijn of haar sporen wissen. Sterker nog, heeft ie zelf een leuk 16GB kaartje voor de vakantiefoto’s.

Het blokkeren van de SD poort met bijvoorbeeld een schroef, zou de lamp enorm hufterproof gemaakt hebben. Natuurlijk springt de halogeenlamp kapot als je een tik tegen de buitenkant van de lamp geeft, en zelfs de camera is compleet stuk te slaan. Maar niet de SD kaart. Zolang je deze uit de resten van de kapotte lamp kan trekken heb je altijd het beeldmateriaal nog. Maar helaas.

Wensenlijstje

Dus, beste productspecialisten bij Conrad. Dit is wat wij graag zien in een lamp als deze:

 • Onverwoestbare en energiezuinige LED verlichting (het kan)
 • Automatisch wissen van oudere foto’s (het kan)
 • Ondersteuning voor grotere kaarten zodat we een maand op vakantie kunnen (het kan)
 • Bescherming van de SD kaart zodat deze er niet uit te halen is (het kan)
 • Logische bediening (het kan)
 • Een echte groothoek lens (het kan)
 • Ondersteuning voor online back-ups van de foto’s (ook dat kan)

En dan betalen we graag wat meer voor een lamp als deze, want het idee is heel goed.

Conclusie

We gaan de donkere tijden in en dan willen we het in en om het huis graag weer veilig hebben. De Renkforce Buitenlamp met bewegingsmelder en SPY camera van Conrad is een fantastisch concept. Op papier zou ik de lamp zo kopen, maar helaas. Het is duidelijk dat een goede lamp met deze functies voor €99 gewoon een illusie is.

Het schort aan gebruiksgemak en vooral aan logische oplossingen om het ding hufterproof te maken. Ik zou zelf met gemak het dubbele uitgeven voor een lamp als deze, als er gewoon over nagedacht zou zijn. Na een enorm goede ervaring met de Renkforce mediaplayer, had ik iets meer verwacht van dit merk.

Beschikbaarheid

Deze camera is exclusief verkrijgbaar bij Conrad.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1 sterren.

THE GOOD

 • IJzersterk concept
 • Prima camera

THE BAD

 • Geen beveiliging voor de kaart
 • Geen beveiliging voor de bediening
 • Lastig te bedienen
 • Kaart raakt 'vol'
 • Kaarten zijn al snel te klein
 • Keuze voor Halogeen past niet bij deze tijd

Eén reactie

 1. ik had een vraag hoeveel kost die RENKFORCE BUITENLAMP MET BEWEGINGSMELDER EN SPY CAMERA

  ik hoor het nog van jullie

  groeten LH CONTRERAS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events