Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Renkforce 4K XBMC Android TV-Box

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1 sterren.

THE GOOD

  • Prima voor in de caravan
  • Erg mooi doosje

THE BAD

  • 4K is traaaaaag
  • Niet heel stabiel
  • Software bevat wat foutjes
  • Geen software updates in het vooruitzicht

Er zijn veel merken waarbij het eerste product vooral gelanceerd wordt om te leren hoe het beter moet. We hadden goede hoop voor de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box van Conrad, maar wederom maakt Deutsche gründlichkeit plaats voor Deutsche billigkeit.

Shoppen in China

Het zal je niet verbazen dat de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box gewoon een Chinese box is met het logo van het huismerk van Conrad erop. In dit geval heeft Conrad de box gekocht bij de fabrikant achter Measy. Met als grote verschil dat voor Measy boxen wel software updates uitkomen en Measy haar boxen iets luxer verpakt.

Onze Chinese bronnen hebben aangegeven dat Conrad voor deze tweede generatie Renkforce box wel flink aan het shoppen is geweest. Het bedrag dat ze per unit wilde betalen en de ordergrootte waren voor de betere fabrikanten gewoonweg niet interessant. Zeker niet wanneer ze ook nog software updates moesten leveren. Measy is traditioneel een fabrikant waarbij verkoop belangrijker is dan service.

Unboxing

Het gaat al mis bij de Unboxing. Waar iedere goede Chinees netjes een HDMI kabel in haar verpakking stopt, stopt Renkforce een AV kabeltje voor jouw jaren-70 TV erin. Terwijl de standaard output op HD staat. Say whut!? Verder krijg je een adapter, een afstandsbediening en een speciale USB kabel voor software updates die toch niet komen.

Design

De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box zit in een prachtig klein, vierkant doosje. Het is zonder twijfel één van de mooiere Android mediaplayers in de markt.

Aansluitingen

De rechterkant bevat een USB 3 en een USB 4 poort. Vergis je niet. Het betreft gewoon USB 2.0 poorten, maar ze worden geteld.

Renkforce 4K XBMC Android TV-Box IMG_7985

Aan de achterkant zit de AV aansluiting voor oude TV’s, de HDMI aansluiting, een optische audio uitgang, een LAN aansluiting en een aansluiting voor de adapter.

Renkforce 4K XBMC Android TV-Box IMG_7986

Aan de linkerkant vinden we tenslotte de USB1 en USB 2 USB 2.0 ingangen en een Micro-SD slot.

Renkforce 4K XBMC Android TV-Box IMG_7987

In de box zit een IR ontvanger voor de afstandsbediening. Deze zit echt keurig achter het plastic weggewerkt. Bluetooth ondersteuning zit al keurig op 4.1, maar Bluetooth LE lijkt afwezig. Audio streamen naar speakers kan alleen met A2DP, maar niet met het hoogwaardige aptX. Kijken we naar WiFi, dan heb je alleen een interne antenne en deze beperkt zich tot het storingsgevoelige 2.4GHz. Een LAN kabel is dus een must als je streaming TV gaat kijken.

Renkforce 4K XBMC Android TV-Box IMG_7988

Specs

Conrad heeft voor de Rockchip RK3066 gekozen. Rockchip is een grote naam in de wereld van de Android mediaplayers en goedkope tablets/smartphones. Deze chipset beschikt over een quad-core processor die op maximaal 1.8GHz draait. De chipset krijgt 2GB aan werkgeheugen.

Qua opslagruimte levert Conrad met de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box in totaal 8GB. Ook hier heeft weer een stukje bezuiniging plaatsgevonden. Het geheugen is opgeknipt in twee opslagruimten van 4GB. Één voor het OS en één extra 4GB NAND chip. Wanneer het geheugen gewoon uit één 8GB chip zou bestaan, zou je minder stel geconfronteerd worden met de noodzaak om met apps te gaan schuiven. Echt een comfortprobleempje.

Voor het spelen van games krijg je met deze chipset een goedkope Mali-T764 GPU. Prima voor Angry Birds op Full HD, maar verwacht niet teveel van dikke racegames. De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box is dus niet geschikt als mini gameconsole.

 

Android

De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box is nog uitgerust met Android 4.4.2 terwijl het gros van de Chinezen al maanden geleden over zijn gegaan op Android 5.x. Updates worden wederom niet verwacht.

De skin die over de Android installatie heen is gelegd gaat prima om met de afstandsbediening. De apps die Conrad op de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box heeft laten zetten zijn niet allemaal even gelukkig gekozen. Zo is de file explorer app een regelrechte ramp. Gelukkig heb je onder Android de vrijheid om zelf iets anders te installeren ;-).

Beeldkwaliteit

De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box is een Android Mediaplayer die op een resolutie van 3840×2160 kan werken. Met andere woorden, 4K of UHD. Games spelen op deze resolutie is echt een no-go situatie. Films afdraaien gaat redelijk zolang je genoegen neemt met 30+Hz. 60Hz lijkt de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box hardware gewoon niet aan te kunnen. Niet vreemd op dit prijsniveau. Heb je een dure 4K TV, moet je ook gewoon een wat duurdere Android box kopen.

Apps

Conrad laat verschillende apps mee installeren op de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box zodat je ook op de camping een vliegende start maakt.

Miracast

Met de Miracast app is het mogelijk om het scherm van jouw smartphone naar de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box te casten. De app lijkt met bijna iedere smartphone overweg te kunnen.

Netflix

Net als vrijwel iedere andere Android box zit ook hier de Netflix op en is hij ook hier niet in staat Full HD beelden op het scherm te zetten. Netflix wil dit zelf niet. Conrad kan hier verder niets aan doen.

Kodi

Er zit standaard een redelijk stabiele versie van Kodi op, maar ook Kodi werkt beter op een recente Android versie. Het is de vraag hoelang Kodi het oude Android KitKat blijft ondersteunen.

Conclusie

Conrad’s Renkforce 4K XBMC Android TV-Box lijkt goedkoop, maar is in de praktijk nog goedkoper. De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box bespaart op die dingen die een Android box flexibiliteit moeten geven. Dit en het gebrek aan een updateplan maken de Renkforce 4K XBMC Android TV-Box een wegwerk mediaplayer. Leuk voor een jaartje, daarna maak je er niemand gelukkig mee.

Beschikbaarheid

De Renkforce 4K XBMC Android TV-Box is alleen verkrijgbaar via Conrad. De inhoud van deze review is niet van toepassing op de boxen die er hetzelfde uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.