Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Renkforce Ultra HD Android Box met 4 sterren.

The Good
  • Snelste Android box op deze chipset
  • Handig weg te werken achter een kast of op de muur
  • Europees merk
The Bad
  • Geen afstandsbediening meegeleverd
  • Geen HDMI kabel meegeleverd
  • Oude XBMC
  • Geen zicht op software updates


Sinds enkele maanden verkoopt Conrad de Renkforce Ultra HD Android Box. Een Android box dat ze onder hun eigen merk laten produceren. Qua looks heeft hij veel weg van de Tronsmart Vega S89-H en qua prestaties ook, maar er is toch één heel belangrijk verschil. Bij problemen heb je te doen met een Europees bedrijf die onder de Europese wet valt en dan sta je als koper meteen een stuk sterker dan wanneer je met een verkoper uit China om de tafel moet zitten.

Unboxing

De unboxing van de Renkforce Ultra HD Android Box is een combinatie van Deutsche gründlichkeit en Hollandse zuinigheid. Leveren alle Chinezen deze android boxen af met HDMI kabel en afstandsbediening, krijg je bij de Renkforce naast de voeding enkel een GRB kabeltje voor jouw oude, analoge TV. Een vreemde besparing en of die kabel ook echt werkt… daar hadden we de juiste TV niet meer voor in huis ;-).

Design

Renkforce heeft gekozen voor een zwarte, glanzende afwerking van de ronde behuizing. Helaas zit er wel een smeltvlekje in het midden van de behuizing, mogelijk doordat het plastic erg dun is. Renkforce had beter, net als andere merken die deze box op de markt brengen, voor een matte afwerking kunnen kiezen. Dan valt het veel minder op.

Wat heel fijn is aan het ontwerp van deze android boxen is de combinatie van alle aansluitingen aan de achterkant en de mogelijkheid om hem aan de muur te bevestigen. Onder de player zitten namelijk vier schroefogen. Wanneer je de Renkforce Ultra HD Android Box met een USB AirMouse of toetsenbord gaat aansturen, kan hij dus mooi uit het zicht weggewerkt worden. Ideaal. Zelf gebruik ik voor deze test de Logitech K830.

Specs

De Renkforce Ultra HD Android Box draait op een quad-core ARM Cortex A9 chipset van AMLogic die op 1,99GHz geklokt is. Je krijgt 2GB aan werkgeheugen, 8GB opslagruimte en voor games een Mali-450MP GPU. Daarmee is de Renkforce Ultra HD Android Box één van de snellere Android boxen in de markt en dat moet ook wel. Het machientje moet immers 4K schermen aankunnen. Zover we hebben kunnen nagaan is er geen ondersteuning voor Dolby Digital of DTS op deze box.

Aansluitingen

Je krijgt van Renkforce een tweetal USB 2.0 poorten, een AV poort (voor het bijgeleverde AV kabeltje), een LAN aansluiting (maar er is ook WiFi op 2.4GHz), een HDMI aansluiting, een optische uitgang, een micro-SD slot, en een USB OTG poort.

Benchmarks

Hoewel Tronsmart als merk al veel langer aan de weg timmert met haar Android boxen, weet de Renkforce Ultra HD Android Box de tegenhanger van Tronsmart in de benchmarks toch te verslaan. Onder 3D mark is de Renkforce zo’n 4% sneller en onder AnTuTu is het verschil bijna 8%. Daarmee zet de Renkforce Ultra HD Android Box een enorm nette score neer.

Android

De Renkforce Ultra HD Android Box draait op Android 4.4.2 en is voorzien van een brede selectie aan standaard apps zodat je direct na het uitpakken al met de mediaplayer aan de slag kan. Bovendien is het geen probleem om apps als NPO Gemist en RTL XL te installeren.

Netflix

Renkforce installeert standaard de Netflix app. Let wel, Netflix staat geen Full HD streams toe op dit soort boxen. Dit is een beperking vanuit Netflix waar ook merken als Tronsmart, Minix en Ugoos mee om moeten gaan.

XBMC

Ook aanwezig op de Renkforce Ultra HD Android Box is XBMC. Helaas is er nog geen firmware beschikbaar met Kodi. Sterker nog, hij draait XBMC Gotham 13.2. Sinds die release zijn er al aardig wat updates geweest. We hebben contact gehad met de product managers en die geven aan dat ze op korte termijn geen updates verwachten. Hier zal je dus zelf moeten gaan knutselen om de Android Box up to date te krijgen.

Renkforce Ultra HD Android Box Screenshot_2015-02-19-01-10-59

MX Player

MX Player is een populaire videoplayer voor standaard Full HD content met een enorme hoeveelheid codecs die ondersteund worden. Handig voor al jouw content op de player zelf.

4K Player

4K Player is nog wat minder ver met codecs, maar is ook al een zeer complete pleyer en bijna noodzakelijk als je een UHD of 4K TV in huis hebt gehaald. Dit is dé player die je nodig hebt om zonder problemen films op deze megaresolutie te kijken.

QuickOffice

Wil je de Renkforce Ultra HD Android Box ook als goedkope desktop PC vervanger inzetten, dan levert Renkforce standaard QuickOffice mee. Hiermee zijn MS Office bestanden te maken en te bewerken.

Verder zijn er standaard nog wat andere apps aanwezig, maar die zijn minder noemenswaardig.

Conclusie

De Renkforce Ultra HD Android Box neemt het op tegen de Tronsmart Vega S89 en de Probox2 EX en de Minix Neo X8 mediaplayers. Allen hebben exact dezelfde chipset en aansluitingen, maar wijken af in de hoeveelheid opslagruimte die je krijgt. En dan gaat het om de kleine verschillen. Daarbij zien we dat de Renkforce van deze vier veruit de beste benchmarks neerzet. Daarnaast heb je met een partij in Europa van doen. Alleen moet je wel accepteren dat je een oude XBMC draait en dat het onduidelijk is welke inspanning Renkforce zal leveren om met updates te komen. Dit is immers geen core business voor het bedrijf. Elk voordeel heb z’n nadeel.

4 REACTIES

  1. Fijne review. Ik mis nog een detail. Wordt het apparaat geroot geleverd of is het makkelijk zelf te rooten? Het is namelijk mijn persoonlijke voorkeur om geroote android te gebruiken. En deze mediabox zou wel eens een geweldige opvolger voor mijn Xtreamer kunnen worden. Mits root mogelijk is.

  2. Tenzij anders door ons vermeld, mag je er altijd vanuit gaan dat het altijd om een model zonder root toegang gaat. Root toegang is echter zeer gemakkelijk te verkrijgen. Gewoon even de app van https://towelroot.com/ downloaden en uitvoeren. Uiteraard op eigen risico.

  3. Renkforce investeert niet in updates van de software. Ten tijden van de review was dat nog niet helemaal helder. Inmiddels wel. Bedenk je dat je een huismerk product hebt gekocht dat zo goedkoop mogelijk in het schap moet liggen. Dan is er geen budget voor service.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.